Siūlymų pervadinti Rusų gatvę sulaukianti Vilniaus savivaldybė to kol kas nesiims

Siūlymų pervadinti Rusų gatvę sulaukianti savivaldybė to kol kas nesiims keisti šio istorinio pavadinimo.

Siūlymų pervadinti Rusų gatvę sulaukianti Vilniaus savivaldybė to kol kas nesiims.<br>kiti
Siūlymų pervadinti Rusų gatvę sulaukianti Vilniaus savivaldybė to kol kas nesiims.<br>kiti
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 1:01 PM

Kaip ketvirtadienį pranešė Vilniaus savivaldybė, nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios Istorinės atminties komisiją „pasiekia daugybė iniciatyvų“ dėl pavadinimų, susijusių su Rusija ar Baltarusija, pakeitimo ar panaikinimo.

„Svarstant siūlymą keisti Rusų gatvės pavadinimą į Rusėnų nuspręsta palikti senąjį gatvės pavadinimą. Bet komisija neatmeta galimybės grįžti prie šio pavadinimo svarstymo, savo nuomonę pareikšti gali ir gatvės gyventojai“, – teigiama savivaldybės pranešime spaudai.

Rusų gatvės pavadinimas atsirado 1939-aisiais. Pirmasis, 1672 metais datuojamas gatvės pavadinimas buvo Skaisčiausioji (lenkiškai – Przeczystenska).

Šis pavadinimas, spėjama, susijęs su netoliese esančia stačiatikių Vilniaus Skaisčiausios Dievo motinos cerkve. Vėliau gatvė vadinta Spaska (1808 metais), dar vėliau – vėl Skaisčiausiąja (1890,1913 metai), dar vėliau, 1921, 1938 metais – Metropolijos gatve, (lenk. Metropolitanska, Metropolitalna).

„Absoliuti dauguma Rusijos ir Baltarusijos miestų vardais pavadintų Vilniaus gatvių yra dar istorinių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) laikų miestų pavadinimai. Smolenskas jai priklausė iki XVII a., Vitebskas, Minskas, Polockas, Naugardukas, Druja ir daug kitų – iki XVIII a. pabaigos“, – pastebi Vilniaus miesto Istorinės atminties komisijos narys, istorikas Marius Ėmužis.

Kai kurios gatvės, pasak istoriko, žymi istorines kryptis į miestus rytuose, pavyzdžiui, Polocko gatvė (panašiai buvusį kelią Trakų kryptimi žymėjo Trakų gatvė) ir turi ryšį su LDK istorija, o ne su Rusija ar Baltarusija. Taigi jas pervardinant, M. Ėmužio nuomone, būtų atsisakoma savos istorijos dalies.

Istorinės atminties komisijos pirmininkas Gediminas Jaunius teigė, kad pervadindamas dalį Latvių gatvės Ukrainos Didvyrių gatvės vardu, Vilnius jau „įtvirtino absoliučios daugumos vilniečių požiūrį į Rusijos agresiją Ukrainoje“.

„Ir tai buvo pirmiausia pareiškimas. Bet Istorinės atminties komisija nėra „aktualijų“ komisija, sprendimus privalome priimti atsižvelgdami į istorinius faktus ir argumentus“, – tvirtino G. Jaunius, pabrėžęs, kad prie klausimo bus galima bet kada grįžti.

Komisijos nuomone, visų Rusijos ir Baltarusijos miestų gatvių pavadinimų keitimas, ypač vienu ypu, būtų nepamatuotai skubotas ir sukeltų nemažai nepatogumų įmonėms, įstaigoms bei gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.