Prokuratūra apskundė išteisinamąjį nuosprendį Panevėžio merui R. M. Račkauskui

Panevėžio apygardos prokuratūra Lietuvos apeliaciniam teismui apskundė prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu kaltinto Panevėžio miesto mero Ryčio Mykolo Račkausko išteisinamąjį nuosprendį.

Panevėžio meras R. M. Račkauskas<br>R.Vitkaus nuotr.
Panevėžio meras R. M. Račkauskas<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 12:57 PM

Kaip penktadienį pranešė prokuratūra, kaltintojų manymu, R. M. Račkauskas buvo išteisintas nepagrįstai. Prokuratūra taip pat nesutinka ir dėl krepšinio klubo „Lietkabelis“ prezidento Alvydo Bieliausko išteisinimo dėl prekybos poveikiu.

Balandį Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad byloje nebuvo nustatytas prekybai poveikiu būtinas korupcinis susitarimas, korupciniai mainai. Teismas padarė išvadą, jog byloje nėra duomenų, jog R. M. Račkausko reikalavimas, prašymas duoti paramos buvo susijęs su jo tikru ir realiu ketinimu gauti kyšį už savo veikimą ar neveikimą.

Pasak apygardos teismo, byloje taip pat nebuvo nustatytas ir A. Bieliausko realus ketinimas papirkti R. M. Račkauską.

Prokuratūra mano, kad Vilniaus apygardos teismo nuosprendis yra nepagrįstas ir neteisėtas, nes priimtas padarius esminius Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimus, pagrįstas prielaidomis.

„Teisėjai įrodymus įvertina pagal savo vidinį įsitikinimą, pagrįstą išsamiu ir nešališku visų bylos aplinkybių išnagrinėjimu, vadovaudamiesi įstatymu. Reikalavimas išsamiai nustatyti bylos aplinkybes pažeidžiamas, kai teismo išvados daromos nesiėmus visų įmanomų priemonių visoms bylai teisingai išspręsti reikšmingoms aplinkybėms nustatyti; neįvertinus visų proceso metu surinktų bylai išspręsti reikšmingų duomenų; klaidingai pasisakant dėl atskirų įrodymų turinio ar įrodymų tarpusavio ryšio“, – teigia prokuratūra.

Teisėsauga skelbė, kad per ikiteisminį tyrimą surinko duomenų, jog 2019 metų pavasarį, lankydamasis A. Bieliausko biure Vilniuje, R. M. Račkauskas galbūt paprašė šio vilniečio verslininko paslaugos – padengti jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto skolą, likusią savivaldos rinkimų, – 3 tūkst. eurų.

Įtariama, kad už tai R. M. Račkauskas pažadėjo, jog kelios Panevėžio miesto savivaldybės valdomos įmonės suteiks vilniečio vadovaujamam krepšinio klubui papildomą finansinę paramą be jau skiriamos iš miesto biudžeto.

Taip pat nustatyta, kad R. M. Račkauskas galėjo pasinaudoti savo, kaip mero, įtaka, kad į Panevėžio miesto verslo tarybą, kurios steigėjas yra Panevėžio miesto savivaldybė, būtų įtrauktas jį palaikantis panevėžietis verslininkas.

Pats R. M. Račkauskas įtarimus neigė ir anksčiau tvirtino, kad savivaldybė „Lietkabeliui“ skiria tokio paties dydžio paramą jau trejus metus.

Lietuvos apeliaciniame teisme nagrinėjama kita Panevėžio miesto mero R. M. Račkausko byla, čia svarstomi jo ir mero patarėjos Gintarės Maskoliūnienės apeliaciniai skundai dėl Šiaulių apygardos teismo priimto apkaltinamojo nuosprendžio.

Sausio 24 dieną Šiaulių apygardos teismas Panevėžio vadovą pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir skyrė jam 30 tūkst. eurų baudą.

Merui penkerius metus atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje, taip pat konfiskuota daugiau nei 5 tūkst. eurų.

Panevėžio vadovas kaltintas per savo patarėją G. Maskoliūnienę davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekęs, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

G. Maskoliūnienė taip pat pripažinta kalta, jai skirta 25 tūkst. eurų bauda, jai taip pat atimta teisė penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje. M. Vaupšas yra miręs, todėl jo atžvilgiu byla pernai buvo nutraukta.

Tiek meras R. M. Račkauskas, tiek patarėja G. Maskoliūnienė šiuo metu eina savo pareigas, jie nėra nušalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.