Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Per akciją „Lydeka“ gamtosaugininkai užklupo Pakruojo rajone esančiame tvenkinyje siautėjančius brakonierius.<br>G.Šiupario nuotr.
Per akciją „Lydeka“ gamtosaugininkai užklupo Pakruojo rajone esančiame tvenkinyje siautėjančius brakonierius.<br>G.Šiupario nuotr.
Marijampolės savivaldybės seniūnija tapo penktąja, nuo šiol turėsiančia Lietuvos heraldikos komisijos patvirtintą herbą ir vėliavą.
Marijampolės savivaldybės seniūnija tapo penktąja, nuo šiol turėsiančia Lietuvos heraldikos komisijos patvirtintą herbą ir vėliavą.
Policijos pareigūnai tikrino, ar Kelių eismo taisyklių laikosi dviratininkai ir paspirtukininkai.
Policijos pareigūnai tikrino, ar Kelių eismo taisyklių laikosi dviratininkai ir paspirtukininkai.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 30, 2022, 5:51 PM

Laičiai

Per akciją „Lydeka“ gamtosaugininkai užklupo Pakruojo rajone esančiame tvenkinyje siautėjančius brakonierius. Įkliuvo du pažeidėjai, tinklu ir 4 skrituliais gaudę žuvis.

Brakonierių automobilyje rasti ir neteisėtos žūklės įrankiai, ir laimikis – 3 lydekos, 12 karšių, lynas ir 5,4 kg raudžių. Pažeidėjams teks plačiai praverti piniginę, nes vien gamtai padaryta žala siekia per 2 tūkstančius eurų. Be to, jiems teks mokėti ir po 120–300 eurų baudą.

Seirijai

Lazdijų rajono miestelio bendruomenė baigė projektą „Seirijai mums rūpi“.

Už savivaldybės skirtus 20 tūkst. eurų buvo įrengtos naujos laisvalaikio erdvės vaikams ir suaugusiesiems. Jie galės sportuoti, žaisti stalo žaidimus ir išmėginti Pietų Lietuvoje pirmąjį 4 metrų ilgio batutą, įleistą į žemę.

Nida

Po dvejų metų pertraukos vėl švenčiama Žiobrinė – visą savaitgalį čia bus daug linksmybių. Pievoje šalia Nidos uosto bus kepamos žuvys, Neringos kavinės ir restoranai, įsitraukę į gastronominį maršrutą „Ir pakeliausi, ir paragausi...“, siūlys skanauti žuvų patiekalų, vyks įvairios edukacijos.

Žiobriai ruošiami specialiu būdu: skustoms žuvims peiliu suraižomi šonai, pripilama druskos ir prikaišoma svogūnų, jos maunama ant medinių iešmų, susmaigstomos prie ugnies ir kepamos.

Mikutiškiai

Netoli Alytaus esančiame kaime 57 metų vyras, vienoje įmonėje dirbantis miškavežio vairuotoju, po darbo namo parvažiavo miškavežiu „Volvo“ su tuščia priekaba.

Vyras nusprendė paremontuoti sunkvežimio stabdžius. Sunkiasvorę mašiną jis kilstelėjo ant jos esančiomis atramomis ir palindo prie rato.

Atramos neatlaikė, nedidelėje nuokalnėje stovintis miškavežis pajudėjo, užvažiavo ant vyro ir jį prispaudė.

Negyvo nelaimėlio kūną išvadavo ugniagesiai gelbėtojai.

Auleliai

Praėjusį savaitgalį dingusio 48 metų Anykščių rajono gyventojo buvo ieškoma tris dienas. Apie į namus negrįžtantį vyrą policijai pranešė sugyventinė.

Pradingėlis rastas nuskendęs lauko tvenkinyje netoli namų. 3 metrai nuo kranto plūduriuojantį kūną ištraukė ugniagesiai gelbėtojai. Kaimo gyventojai teigė, kad vyras gyveno iš pašalpų, nevengė alkoholio.

Šiauliai

Per slaptą ceremoniją susituokė Radviliškio rajono meras 64 metų V.Simelis ir 65 metų medikė D.Povelauskienė.

Politikas su ilgamete drauge gydytoja aukso žiedus sumainė ne gimtajame Radviliškyje, bet Šiaulių rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriuje už uždarų durų.

Igliauka

Marijampolės savivaldybės seniūnija tapo penktąja, nuo šiol turėsiančia Lietuvos heraldikos komisijos patvirtintą herbą ir vėliavą. Etaloną sukūrė dailininkas A.Každailis.

Žirgų galvos su auksiniais pakinktais pasirinktos neatsitiktinai. Legenda apie šalia miestelio esantį Yglos ežerą byloja, kad kai Prūsijoje siautė maras, vienas tenykštis didikas nusprendė bėgti į Lietuvą, bet ligos neišvengė. Didiko dukra nenorėjo likti svetimame krašte. Kai karieta priartėjo prie ežero, didikas pavarė arklius į vandenį, pakilo bangos, ir karieta nuskendo.

Visaginas

Ankstyvą rytą prie daugiabučio Parko gatvėje praeiviai pastebėjo gulinčią negyvą moterį. Jos kūnas buvo stipriai sužalotas.

Spėjama, kad 46 metų nelaimėlė iškrito iš aštunto aukšto balkono. Pirminiais duomenimis, moteris buvo blaivi.

Klaipėda

Policijos pareigūnai tikrino, ar Kelių eismo taisyklių laikosi dviratininkai ir paspirtukininkai. Per valandą ties Taikos prospekto ir Kauno gatvės sankryža patikrinti 32 vairuotojai, nustatyti 5 pažeidimai.

52 metų dviratininkas įpūtė 2,16 promilės alkoholio.

Vienas nepilnametis važiavo elektriniu paspirtuku be šalmo, trys dviračiai buvo be jokių šviesą atspindinčių detalių. Važiuoti šiomis transporto priemonėmis privaloma blaiviems, leidžiama alkoholio riba – iki 0,4 promilės. Bauda to nepaisantiems – nuo 80 iki 150 eurų.

Mikniškiai

Lazdijų rajono kaime naktį į penktadienį 83 metų pensininkės namuose užsidegė lova. Šeimininkė bandė gesinti čiužinį, tačiau stipriai apsinuodijo dūmais ir buvo išgabenta į ligoninę.

Apie gaisrą ugniagesiams pranešė su pensininke gyvenantis giminaitis. Jis miegojo kitame kambaryje ir pabudo nuo aitrių dūmų. Nuo ko užsidegė čiužinys, neaišku.

Garbaus amžiaus moteris nerūko, yra prastos sveikatos. Dūmų detektorių pensininkė turėjo, tačiau jis nebuvo pritvirtintas.

Zarasai

Trečiadienį po 20 val. prie Zaraso ežero vaikštinėjantys žmones 200 metrų nuo kranto pastebėjo du vaikus, plūduriuojančius ant plausto, ir pranešė ugniagesiams gelbėtojams. Jie iki vaikų nuplaukė motorine valtimi.

Paaiškėjo, kad 12–13 metų berniukai, pakrantėje radę dalį liepto, užlipo ant jo ir po kiek laiko pavojingai nutolo nuo kranto gilyn į ežerą. Gelbėtojai nuotykių ieškotojus į krantą pargabeno motorine valtimi. Berniukai sakė, kad ketino skambinti ir prašyti pagalbos, bet esą nedrįso dėl kalbos barjero, – abu jie yra ukrainiečiai.

Kirmiškiai

Aplinkosaugininkai ir Šakių rajono policijos pareigūnai iš medžiotojų gavo informacijos apie įtartiną asmenį. Pastarąjį su šautuvu medžioklės plotuose užfiksavo vaizdo kameros. Pareigūnai nustatė asmenybę ir nuvyko į įtariamojo sodybą.

Joje buvo rasta 20 m metalinių kilpų, išdarinėto laukinio gyvūno liekanų, 5 statomieji tinklai, 3 bučiai, 1 bradinis (ilgas ir tankus tinklas), naminės degtinės gaminimo įranga ir nelegaliai laikomas šautuvas su optiniu taikikliu. Brakonieriui gresia tūkstantinės baudos.

Pasvalys

Naktį Ežero gatvėje vagys išpjovė lengvojo automobilio „Lexus“ katalizatorių. Vagystė buvo pastebėta tik vidurdienį.

Kadangi mašina hibridinė, savininkas ne iš karto suprato, kad pavogta brangi detalė. Pajudėjus iš vietos įsijungia elektrinis variklis ir tik paskui pradeda veikti benzininis. Tuomet ir pasigirdo didelis triukšmas.

Automobilio remontą nukentėjėlis įvertino 700 eurų.

Kazliškis

Rokiškio rajone nemenką išgąstį patyrė lengvuoju automobiliu važiuojantis vyras. Pamatęs iš bagažinės rūkstančius dūmus vairuotojas iškart nuspaudė stabdžius. Ugniagesiai greitai pasiekė gaisravietę, tačiau nedaug ką tegalėjo padaryti – liepsnos buvo apėmusios visą mašiną.

Ugniagesių manymu, gaisro priežastis susijusi su akumuliatoriumi. Šio modelio mašinose akumuliatoriai montuojami bagažinėje.

Liūdynė

Panevėžio rajone, kaimo pakraštyje esančioje aikštelėje, maždaug 5 kvadratinių metrų plote degė biokuro krūva. Gelbėtojai greitai įveikė liepsnas ir budėjo, kol atvyko technika smilkstančioms pjuvenoms perkasti.

Gaisrą per vaizdo kamerą pastebėjo patys darbuotojai. Tuo metu darbuotojų aikštelėje nebuvo. Darbuotojų manymu, gaisrą sukėlė ant pjuvenų patekusi stiklo šukė. Nors tądien buvo apniukę, kaskart pro debesis išlįsdavo saulė ir spinduliai, patekę ant šukės, įkaitino pjuvenas.

Panevėžys

J.Basanavičiaus gatvėje važiuodamas elektriniu paspirtuku 23 metų vyras sužalojo 7 metų vaiką.

Paspirtukininkas teisinosi, esą vaikas staiga išbėgo iš už namo kampo, todėl važiuodamas šaligatviu per vėlai jį pastebėjo ir kliudė. Ant plytelių parkritęs vaikas skaudžiai užsigavo, jam dviejose vietose lūžo koja.

Jauniūnai

Dykviete virtusi Saulės mūšio vieta Joniškio rajone pagaliau bus sutvarkyta. Pasirašyta 990 tūkst. eurų vertės sutartis su bendrove „Gigas“, kuri įsipareigojo per dvejus metus užbaigti seniai pradėtus, bet apleistus memorialo pirmojo etapo darbus.

Už šiuos valstybės skirtus pinigus bus pastatytos ir įrengtos patalpos ekspozicijoms, suformuota memorialo paminklo kalva, baigti įrengti pėsčiųjų takai, komunikacijos, apsodinta ir apželdinta teritorija, sutvarkytas žvyrkelis.

1236 m. rugsėjo 22 d. Tautinio ir Mūšos upių santakoje kunigaikščio Vykinto vadovaujami žemaičių kariai sutriuškino Kalavijuočių ordino kariuomenę. Apie 2700 riterių ir karių netekęs ordinas nebeatsigavo ir sunyko, tad puldinėjimai liovėsi. Šio mūšio data laikoma Šiaulių miesto gimtadieniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.