G. Landsbergis: Lietuvos stojimas į ES buvo teisingas istorinis žingsnis, o karas Ukrainoje – tai kova ir dėl Europos ateities

Gegužės 1-ąją užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, sveikindamas Lietuvos piliečius su narystės Europos Sąjungoje (ES) 18 metų sukaktimi ir artėjančia Europos diena, pabrėžė, kad Lietuvos stojimas į ES buvo teisingas istorinis žingsnis, o karas Ukrainoje – tai kova ir dėl Europos ateities.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2022, 8:58 AM

„Šiandien mes kaip niekada esame tikri, kad stojimas į ES buvo teisingas istorinis žingsnis, svarbus vertybinis Lietuvos žmonių pasirinkimas. Šis sprendimas įrodė Lietuvos žmonių gebėjimą susitelkti istorinio lūžio momentais, o sėkminga mūsų valstybės transformacija įkvėpė ir kitas tautas, gerbiančias europietiškas vertybes ir siekiančias laisvės“, − sakė ministras.

„Karas Ukrainoje – tai žūtbūtinė kova dėl demokratiškos Europos ateities, o kartu ir skaudus priminimas Europai, kad laisvė ir taika nėra duotybė. Tai mūsų visų kasdienis darbas ir atsakomybė. Todėl šiandien yra itin svarbu, kad Ukraina savo kovoje nebūtų viena. Ukrainai reikia ne tik konkrečios visapusės paramos, bet ir aiškaus Europos Sąjungos įsipareigojimo suteikti jai ES kandidatės statusą“, − sveikinime pabrėžė G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministerija visą gegužę visuomenę kvies aktyviai dalyvauti Lietuvos narystei ES ir Europos dienai skirtuose renginiuose. Lietuvos diplomatai ir valstybės tarnautojai aplankys per 100 mokyklų ir su moksleiviais aptars Lietuvos narystės ES svarbą, kalbėsis apie dezinformacijos keliamus iššūkius.

Gegužės 7–9 dienomis Lukiškių aikštėje vyks Europos dienos šventė, kurios metu savo veiklą pristatys Europos šalių ambasados ir Lietuvos institucijos, pagrindinėje scenoje vyks įvairių atlikėjų pasirodymai, vyks kiti renginiai.

Šiais metais, brutalios Rusijos agresijos prieš Ukrainą metu, Europos dienos proga svarbu palaikyti Ukrainos žmones ir jų kovą už europietiškas vertybes, todėl Europos dienos šventėje bus daug dėmesio skiriama jiems: Lukiškių aikštėje, Vilniuje, veiks paroda „Ukraina: karas Europoje“, pagrindinėje scenoje pasirodys ukrainiečių ansambliai, dalyvaus menininkai ir amatininkai.

Gegužės 8 dieną Kaune bus įteikiami Metų europiečio (-ės) ir Metų jaunojo (-osios) europiečio (-ietės) apdovanojimai, kuriuos rengia asociacija Europiečių judėjimas Lietuvoje ir Užsienio reikalų ministerija, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje ir LRT.

Gegužės 9 dieną Lukiškių aikštėje vyks iškilminga Europos Sąjungos vėliavos kėlimo ceremonija, o visos dienos metu bus visi norintieji kviečiami laikyti „Europos egzaminą“.

Europos šventės renginius organizuoja Užsienio reikalų ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė kartu su Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje ir Europos Parlamento biuru Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.