Grumtynės dėl R. Karpavičiaus palikimo tęsiasi: kėslus atskleidė slapti laiškai II dalis

Verslininko Raimondo Karpavičiaus turtas jam susirgus tapo slapto plano taikiniu. Iš susirašinėjimo, kuris vyko 2019 metų pradžioje, paaiškėjo, kas labiausiai domino „RK projekto“ dalyvius ir kada į jį buvo įtraukta notarė.

Verslininko Raimondo Karpavičiaus turtas jam susirgus tapo slapto plano taikiniu.<br>Lrytas.lt montažas
Verslininko Raimondo Karpavičiaus turtas jam susirgus tapo slapto plano taikiniu.<br>Lrytas.lt montažas
Rašytiniame testamente – apstu gramatinių ir faktinių klaidų, kokių būdamas aiškaus proto verslininkas nedarydavo.
Rašytiniame testamente – apstu gramatinių ir faktinių klaidų, kokių būdamas aiškaus proto verslininkas nedarydavo.
Buvusius komisarus G.Skladą (kairėje) ir D.Žukauską siekia apklausti ispanai.
Buvusius komisarus G.Skladą (kairėje) ir D.Žukauską siekia apklausti ispanai.
Ramutė Valantiejienė. Kauno miesto 20-asis notaro biuras,Savanorių pr. 360<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Ramutė Valantiejienė. Kauno miesto 20-asis notaro biuras,Savanorių pr. 360<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Našlė Aistė Karpavičienė viešai yra sakiusi, kad apie jai paliktą įspūdingą turtą sužinojusi tik po vyro mirties.<br>T.Bauro nuotr.
Našlė Aistė Karpavičienė viešai yra sakiusi, kad apie jai paliktą įspūdingą turtą sužinojusi tik po vyro mirties.<br>T.Bauro nuotr.
Bandydamas skaityti šį dokumentą R.Karpavičius pasakė, kad iš viso nieko nemato.<br>LR archyvo nuotr.
Bandydamas skaityti šį dokumentą R.Karpavičius pasakė, kad iš viso nieko nemato.<br>LR archyvo nuotr.
Verslininkas buvo atskirtas nuo pirmosios šeimos. <br>Asmeninio albumo nuotr.
Verslininkas buvo atskirtas nuo pirmosios šeimos. <br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 1, 2022, 9:15 AM, atnaujinta May 2, 2022, 12:01 PM

Pirmąją tyrimo dalį skaitykite čia:Paaiškėjo slaptas planas, kaip buvo ruošiamasi perimti milijonieriaus R.Karpavičiaus turtą“.

Iš anksto planavo laidotuves

Sausio 6 dieną į tarpininko elektroninį adresą buvo gauta daugiau laiškų, susijusių su „RK projektu“. Jie ir vėl buvo siųsti ne iš verslininko elektroninio pašto.

Viename jų rašoma, kad „laidotuves organizuoja brolis H.Karpavičius ir A.Grybauskienė“.

Kitame laiške siūlomas, tikėtina, dar vienas testamento variantas: „Visą turtą palieka broliui H.Karpavičiui, kuris paveldėjęs turtą jį vystys ir paskirstys.“

Esą kaip tai daryti, būtų paliktas raštiškas priedas.

„Rūta, kaip reiks įforminti tą priedą, kurio iki šiandien Raimondas nepagimdė...?“ – klausiama laiške.

Projektas dar buvo taisomas ir pagal galutinį variantą A.Grybauskienei turėjo atitekti jau kur kas įspūdingesnis palikimas.

Į notaro kontorą nuvežtam R.Karpavičiui buvo paduotas pasirašyti testamentas, pagal kurį A.Grybauskienei paliekamas namas Nidoje ir prabangi vila Tenerifėje, o visas kitas turtas, įskaitant ir verslą, lygiomis dalimis paliekamas jai ir turtuolio broliui H.Karpavičiui.

Nurodymai – ir notarei

Kai elektroniniu paštu buvo išsiųstas toks projektas, netrukus jau iš kito elektroninio adreso į Kauno notarės Ramutės Valantiejienės paštą buvo gauti du laiškai.

Sausio 6-ąją siųstame laiške nurodyta, kad „paruošta informacija dokumentų tvirtinimui“ siunčiama A.Grybauskienės prašymu.

Rinkmenoje buvo prisegtas parengtas, bet nepasirašytas dokumentas, kuriuo A.Grybauskienė įgaliojama atstovauti R.Karpavičiui ikiteisminiame tyrime dėl vagystės.

Taip pat prisegtas nepasirašytas neva R.Karpavičiaus pareiškimas leisti A.Grybauskienei patekti į patalpas, kuriose jis bus gydomas, slaugomas.

Kartu pirmajai verslininko žmonai Audronei Karpavičienei ir jo sūnui uždrausta net aplankyti pacientą. Tariamame pareiškime sūnaus R.Karpio pavardė vėl nurodyta neteisingai: „Karpavičius“.

Notarė gavo ir parengtą įgaliojimą A.Grybauskienei „savo nuožiūra valdyti, tvarkyti ir naudoti“ namus Nidoje bei Tenerifėje.

Kitame sausio 7-osios rytą siųstame laiške nurodyta, kad duomenys vėl siunčiami A.Grybauskienės prašymu.

Notarė gavo pakoreguotą vieną dokumentų, kuriame buvo pataisyta sūnaus pavardė ir tiksliau apibūdinta pacientui atlikta operacija.

Iš susirašinėjimo aiškėja, kad į projektą R.Valantiejienė buvo įtraukta kur kas anksčiau, nei buvo tvirtinamas R.Karpavičiaus testamentas.

Notarė netrukus baigė tarnybą sulaukusi pensinio amžiaus, į „Lietuvos ryto“ siųstus klausimus ir telefono skambučius ji neatsakė.

Kaune įsteigė įmonę

Tikėtina, kad kaip tarpininkas tarp A.Grybauskienės ir notarės R.Valantiejienės veikė tas pats žmogus, tik naudojo skirtingus elektroninius adresus.

Projektas iš pradžių nusiųstas į „@yahoo.co.uk“, o notarei – iš pašto „@gmail.com“. Abiejuose adresuose naudojamas tas pats Rūtos vardas.

Tai galėjo būti jau minėta A.Grybauskienės draugė R.Visocnik. Kauno visuomenės veikėja „Lietuvos rytui“ neatsakė, ar derino milijonieriaus testamento turinį ir kitus reikalus su A.Grybauskiene.

Įdomu tai, kad praėjus vos dešimčiai dienų po to, kai notaro biure buvo patvirtintas R.Karpavičiaus testamentas, Kaune buvo įsteigta įmonė „Baltspa“, kurios vadove tapo R.Visocnik.

Kaunietė advokatė „Lietuvos rytui“ neatsakė, kokiu tikslu buvo įsteigta tokia įmonė, ar ji kaip nors susijusi su paslaugomis, teiktomis A.Grybauskienei.

Pagal planą – ir santuoka

Po to, kai notaro biure buvo patvirtintas R.Karpavičiaus testamentas, R.Visocnik paskambino A.Grybauskienei. Toks ketinimas girdėti ir išlikusiame garso įraše.

Pastaroji kaunietė atvyko ir išsivežė ligotą verslininką.

Milijonieriui gyventi buvo likę vos keli mėnesiai. Vėliau jaunoji našlė viešai aiškino, kad apie jai užrašytą įspūdingą palikimą sužinojo tik po vyro mirties. O kaip buvo iš tiesų?

Pasirašytą testamentą galimai paėmė R.Visocnik, o vėliau jį perdavė A.Grybauskienei. Pastaroji, atvykusi prie notaro kontoros, galimai paklausė, ar viskas patvirtinta kaip planuota.

Tą patį mėnesį, kai Kaune buvo patvirtintas R.Karpavičiaus testamentas, to miesto Rotušėje įvyko ir kukli santuokos ceremonija.

Rotušės darbuotojams iš anksto buvo nurodyta apie ją neskelbti viešai.

46 metų A.Grybauskienė slaptoje ceremonijoje, per kurią jaunikį reikėjo prilaikyti, tapo antrąja milijonieriaus žmona – taip buvo įvykdytas vienas „RK projekte“ numatytų punktų.

Ceremonijoje dalyvavo ir R.Visocnik, kuri viename iš teisinių procesų galimai aiškino, kad santuokos sudarymo metu R.Karpavičiaus sveikata buvo dar prastesnė, jis beveik nekalbėjo, nesidžiaugė, jį reikėjo prilaikyti.

Ceremonijoje dalyvavo ir buvęs ilgametis Klaipėdos politikas Valdemaras Anužis, kuris taip pat sukiojosi šalia sirgusio milijonieriaus.

Po vestuvių praėjus nedaug laiko R.Karpavičius galimai buvo pastebėtas Kauno Žaliakalnio rajone išnuomotame name, jo veidas buvo mėlynas ir ištinęs.

Nuotakos bendravimas su verslininku galimai jau buvo pasikeitęs, ji galimai net išplėšė iš ligoto sutuoktinio rankų pyragaitį, kurį jis norėjo suvalgyti.

Ispanai laukia buvusių Kauno komisarų atsakymų

Ispanijoje toliau nagrinėjama baudžiamoji byla dėl 2019 metų liepos mėnesį įvykusio įsilaužimo į vilą. Tada į Tenerifės salą buvo nuvykę du tuomečiai aukšti Kauno policijos pareigūnai D.Žukauskas ir G.Skladas bei advokatas G.Danėlius.

Aronos teismas apklausė lietuviams talkinusį spyną pakeitusį vietos meistrą, kuris aiškino, kad viloje tuo metu neva žmonių nebuvo.

Tačiau yra išlikęs vaizdo įrašas, kuriame matyti gatvėje mindžikuojantys nekviesti svečiai iš Lietuvos, spynų meistro automobilis ir aiškiai girdėti, ką sako tuo metu viloje dirbęs žmogus. Šį vaizdo įrašą yra gavęs ir teismas.

Ispanijos pareigūnai pagaliau gavo atsakymą iš Lietuvos generalinės prokuratūros, kuriai prieš metus siuntė Europos tyrimo orderį ir prašė surengti trijų įsibrovėlių nuotolinę apklausą.

Ispanams buvo pranešta, kad jau nustatytos trijų Lietuvos piliečių buvimo vietos. Bet lietuviai pageidavo į klausimus atsakyti ne vaizdo konferencijos metu, o raštu. Ispanų pareigūnai parengė klausimus ir laukia atsakymų.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, svarstoma pradėti dar vieną baudžiamąją bylą dėl galimo dokumentų klastojimo ar disponavimo suklastotais dokumentais. Ispanijos pareigūnai dar renka informaciją.

Laukiama svarbių ekspertizių išvadų

Kaune toliau atliekami du ikiteisminiai tyrimai, kurie susiję su R.Karpavičiaus palikimu. Pirmasis tyrimas atliekamas dėl galimo sukčiavimo, antrasis – dėl neteisėto elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo.

„Lietuvos rytas“ yra atskleidęs, kaip milijonieriaus R.Karpavičiaus mirties dieną buvo šluojamos jo sąskaitos banke.

Tie, kurie tai darė, naudojosi jo banko kortele ir elektroninėmis prisijungimo priemonėmis.

Tuo metu R.Karpavičius itin sunkios būklės buvo gydomas Intensyviosios terapijos skyriuje, todėl negalėjo nei nueiti iki bankomato, nei prisijungti per elektroninę bankininkystę prie sąskaitų.

Ikiteisminiams tyrimams vadovauja Kauno apygardos prokuratūra, o procesinius veiksmus baudžiamosiose bylose atlieka Kauno kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai.

Vilniaus apylinkės teisme toliau nagrinėjama civilinė byla dėl užginčyto testamento. Laukiama, kol išvadas pateiks ekspertai, kurie atlieka ir rašysenos, ir pomirtinę psichiatrinę ekspertizę.

Klaipėdos apylinkės teisme toliau nagrinėjamas R.Karpavičiaus pirmosios šeimos prašymas pakeisti laikinąjį palikimo administratorių šiaulietį H.Karpavičių, kuris esą netinkamai valdo mirusio brolio įmones.

Aistras kaitina prabangi vila Tenerifėje

Nerimsta teisminiai ginčai ir aistros dėl vilos, kuri yra Ispanijai priklausančioje Tenerifės saloje, Kosta Adechės kurorte.

Vilos vertė – apie 4 mln. eurų, ji priklauso Ispanijoje registruotai įmonei „Rarkarpis SL“. Būstą, iš kurio terasos atsiveria kerintys vaizdai į Atlanto vandenyną, remontavo ir įrengė pirmoji R.Karpavičiaus šeima, ji ten leisdavo atostogas.

Šiuo metu viloje gyvenamąją vietą yra deklaravęs milijonieriaus sūnus R.Karpis, jo žmona ir nepilnamečiai vaikai. Viena iš pusių, kurios kovoja dėl šimtamilijoninio palikimo, siekia juos iškeldinti, Ispanijos teismuose vyksta teisminiai ginčai.

Dėl vilos buvo paduotas ir įmonės „Rarkarpis SL“ ieškinys Klaipėdos apygardos teismui – iš pirmosios milijonieriaus žmonos Audronės Karpavičienės siekiama prisiteisti apie 58 tūkst. eurų už tariamai negautą nuomos mokestį ir dar palūkanas.

Neva „Rarkarpis SL“, kol viloje 2019 metais kurį laiką gyveno pirmoji milijonieriaus žmona, neturėjo galimybės būsto nuomoti ir gauti pajamų. Ieškovas kaip įrodymą, kad Audronė Karpavičienė ten buvo apsistojusi 2019 metais, pateikė teismui straipsnius žiniasklaidoje.

Audronė Karpavičienė su ieškiniu nesutiko nurodžiusi, kad vila niekada nebuvo nuomojama tretiesiems asmenims, be to, tas būstas yra Ispanijoje, kur jau vyksta teisminiai ginčai.

Pirmoji R.Karpavičiaus žmona siekė, kad būtų taikoma Ispanijos teisė ir ginčai būtų sprendžiami kartu, siekiant išvengti galimo skirtinguose procesuose priimtų sprendimų nesuderinamumo.

Klaipėdos apygardos teismas 2021 m. kovo 16 d. tenkino „Rarkarpis SL“ ieškinį – priteisė iš atsakovės 58 tūkst. eurų ir 5 proc. metines palūkanas.

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas 2022 metų vasario 24 dieną panaikino minėtą sprendimą ir bylą perdavė nagrinėti iš naujo.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas nepagrįstai išsprendė šalių ginčą taikydamas Lietuvos teisę. Nagrinėdamas ginčą Klaipėdos teismas turėjo vadovautis Ispanijos Karalystės teise, nes juridinis asmuo (ieškovas) ir turtas (vila) yra toje šalyje.

„Pirmosios instancijos teismas netinkamai nustatė šalių ginčui išspręsti taikytiną teisę, todėl priėmė neteisėtą ir nepagrįstą sprendimą“, – konstatavo apeliacinės instancijos teisėjų kolegija.

Visą tyrimą skaitykite dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienio numeryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.