I. Šimonytė įvardijo 7 dalykus, kurie Lietuvoje po įstojimo į ES augo ir gerėjo kartais

Sekmadienį minint 18-ąsias Lietuvos narystės Europos Sąjungoje metines, Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė sveikina šalies gyventojus.

I. Šimonytė įvardijo 7 dalykus, kurie Lietuvoje po įstojimo į ES augo ir gerėjo kartais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
I. Šimonytė įvardijo 7 dalykus, kurie Lietuvoje po įstojimo į ES augo ir gerėjo kartais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-01 09:41, atnaujinta 2022-05-01 09:42

„Siekdami narystės Europos Sąjungoje žinojome, kad tai tikslas, sustiprinsiantis valstybę ir suteiksiantis naujų galimybių Lietuvai ir jos žmonėms. Prisiminkime tai, dirbdami vardan tolesnio europietiškos Lietuvos stiprinimo“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Anot premjerės, per šiuos metus užaugome tiek, jog gebame padėti tiems, kurie, kaip kadaise mes, dar tik siekia narystės šioje Europos tautų bendruomenėje. Ukraina už savo laisvą pasirinkimą šiandien yra priversta mokėti didžiulę ir tragišką kainą, jos apsisprendimą dėl narystės ES nuoširdžiai remiame ir esame jos balsas ES sostinėse.

Po 2004-ųjų, kai Lietuva tapo ES nare, pokyčiai palietė įvairias valstybės raidos ir žmonių kasdienybės sritis, nuo daugiau kaip 6 kartus išaugusių tiesioginių užsienio investicijų iki Bendrojo vidaus produkto (BVP) vienam gyventojui, ūgtelėjusio 3,6 karto, rodo Statistikos departamento duomenys. Dar daugiau, per pastaruosius 18 metų Lietuvoje:

1. Vidutinis darbo užmokestis „į rankas“ išaugo 4 kartus.

2. BVP, išreikštas perkamosios galios standartu, kilo nuo 50 proc. ES lygio iki 88 proc. Šiuo rodikliu Lietuva lenkia, be kita ko, Estiją, Ispaniją, Lenkiją, Vengriją, Portugaliją, Latviją.

3. Lietuviškos kilmės prekių eksportas išaugo 3,6 karto, o paslaugų eksportas – 3,3 karto.

4. Mažėjo nusikalstamumas – automobilių plėšimų 2021 m. fiksuota 20 kartų mažiau, vagysčių iš gyvenamųjų patalpų – 11 kartų.

5. Įsigytų naujų automobilių 2020 m. pabaigoje registruota 22 tūkst. – dvigubai daugiau nei 2004 m.

6. 2004 m. vyravus emigracijai, kai šalį paliko 8 kartus daugiau gyventojų nei į ją persikėlė, pastaraisiais metais į Lietuvą atvyksta ir iš jos išvyksta panašus skaičius gyventojų, o dauguma atvykstančiųjų – Lietuvos piliečiai.

7. Populiarėjo kultūros ir pramogų įstaigų lankymas – iki pandemijos lietuviai 1,6 karto dažniau ėjo į teatrą, 2,6 karto dažniau – į kiną.

18-ąsias narystės ES metines be Lietuvos šiandien mini dar devynios valstybės, tą pačią dieną tapusios visateisėmis Bendrijos narėmis: Lenkija, Latvija, Estija, Čekija, Kipras, Vengrija, Malta, Slovakija ir Slovėnija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.