Ekspertas: Lietuvos šuolį žiniasklaidos laisvės indekse lėmė teisėkūros iniciatyvos

Lietuvos šuolį žiniasklaidos laisvės indekse daugiausiai lėmė žurnalistams palankios teisėkūros iniciatyvos, teigia Vilniaus universiteto Žurnalistikos ir medijų tyrimų centro docentas Deimantas Jastramskis.

Žiniasklaida.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dainius Radzevičius, Deimantas Jastramskis<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Radzevičius, Deimantas Jastramskis<br>T.Bauro nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žiniasklaida.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-05-03 14:26

Anot jo, viena jų – Seimo priimtos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, įtvirtinusios žurnalistų teisę neatlygintinai gauti duomenis iš valstybės registrų.

„Tai – vienas iš ekonominės laisvės aspektų. Taip pat Teisingumo ministerija rengė projektą žurnalistų apsaugai nuo teisinio persekiojimo pagerinimui – kol kas tai projektas, bet tai yra gera iniciatyva, kad žurnalistai ar kiti pilietiniai aktyvistai nebūtų bombarduojami ieškiniais teismuose“, – BNS kalbėjo D. Jastramskis.

Jis priminė, kad „Atviros Klaipėdos“ atvejis, kai teismas pripažino leidinį pažeidus duomenų apsaugos taisykles straipsnyje apie savivaldybės viešuosius pirkimus, sukėlė rezonansą, o tai politikus paskatino taisyti teisinę viešųjų asmenų sąvoką. 

D. Jastramskis atkreipė dėmesį, kad organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) indeksas sudaromas atsižvelgiant į pačių valstybių ekspertų vertinimą.

„Bet dar vienas dalykas, kai mes lyginamės su kitomis šalimis, tai ne vien nuo mūsų priklauso sėkmė. Nes gali būti taip, kad kitoms šalims buvo sunkiau užtikrinti žiniasklaidos laisvę ir dėl to jų indeksas pablogėjo, o mūsų tokiu atveju santykinai galėjo pasirodyti geresnis“, – kalbėjo ekspertas.

Anot jo, situacija reitinge yra gana dinamiška ir tai nereiškia, kad „ji yra ideali“, nes Lietuva jau buvo užkopusi į reitingo dešimtuką bet vėliau nukrito iki 36-osios vietos.

Kasmetinį žiniasklaidos laisvės indeksą sudaranti RSF skelbia, jog Lietuva pakilo į devintąją vietą iš pernai buvusios 28-osios.

RSF pabrėžia, kad nepaisant teisinės sistemos trūkumų, finansinių iššūkių bei įtampų su Vyriausybe, „žurnalistai dirba sąlyginai palankioje aplinkoje“. Vis dėlto atkreipiamas dėmesys į visus nustebinusius „aršius žodinius išpuolius“ prieš žiniasklaidą COVID-19 pandemijos kontekste, taip pat į teismų sprendimus iškelti asmens duomenų apsaugą aukščiau už žiniasklaidos laisvės principus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.