Lenkijos ambasadoje Vilniuje įteikti valstybiniai apdovanojimai

Gegužės 3-iosios proga Lenkijos ambasadoje Vilniuje už nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių bendradarbiavimą įteikti valstybės apdovanojimai.

Lenkijos ambasadoje Vilniuje įteikti valstybiniai apdovanojimai.<br> Lenkijos ambasados nuotr.
Lenkijos ambasadoje Vilniuje įteikti valstybiniai apdovanojimai.<br> Lenkijos ambasados nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2022, 11:31 PM, atnaujinta May 3, 2022, 11:59 PM

Kaip pranešė ambasada, Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos skirtus apdovanojimus Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska įteikė penkiems asmenims.

Ordinu „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ karininko Kryžiumi už išskirtinius nuopelnus plėtojant lenkų ir lietuvių bendradarbiavimą muziejininkystės srityse, Lenkijos ir Lietuvos kultūros ir istorijos sklaidą apdovanotas Vydas Dolinskas.

Auksiniu Kryžiumi „Už nuopelnus“ plėtojant lenkų ir lietuvių kultūrinį bendradarbiavimą apdovanota ilgametė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Fortepijono katedros vedėja, profesorė Veronika Vitaitė.

Auksiniu Kryžiumi „Už nuopelnus“ Lietuvos lenkų bendruomenės labui ir lenkų kultūros bei istorijos sklaidą apdovanotas Trakų kultūros rūmų direktorius Edward Kiejzik, o sidabriniais kryžiais – Senųjų Trakų A. Stelmachvskio pagrindinės mokyklos direktorius Romuald Grzybowski ir Lietuvos lenkų medikų draugijos pirmininkas Dariusz Żybort.

Susirinkusiuosius pasveikinusi Lenkijos ambasadorė Lietuvoje U. Doroszewska pažymėjo, kad prieš 231 metus lenkai ir lietuviai dėjo milžiniškas pastangas valstybės modernizavimui.

„1791 m. gegužės 3-iąją Konstitucija garantavo mūsų valstybės piliečiams demokratiją, lygias teises, toleranciją. Deja, visas tas vertybes atmetė ir su jomis žiauriai susidorojo mūsų galingieji kaimynai, visų pirma imperinė Rusija. Vos po ketverių metų Lenkijos ir Lietuvos Respublika – demokratijos sala autoritarinėje tų laikų Europoje – vėl buvo padalinta ir išnyko iš Europos žemėlapio ilgiems 123 metams „, – sakė ambasadorė.

Anot jos, šie praeities įvykiai šiandien karo akivaizdoje visiems skamba kaip įspėjimas.

Pasak ambasadorės, „net jei blogio jėgos neriboja savęs jokiomis teisės konvencijomis ar aktais, žinome, kad stipri ir šviesi Ukraina galiausiai privalo laimėti, kaip tai padarė mūsų protėviai po Pirmojo pasaulinio karo“.

Lenkijoje gegužės 3-oji yra svarbi valstybinė šventė, tuo metu Lietuvoje ši data minima kukliau, nes Konstitucija, kai kuriais vertinimais, sumažino Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savarankiškumą bendroje valstybėje su Lenkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.