Kauno rajone, Vilkijoje, svarstoma iškelti kapavietę su, kaip manoma, stribų palaikais

Kauno rajone esančioje Vilkijoje svarstoma iškelti sovietinių karių kapavietę, kurioje, kaip manoma, galėjo būti palaidoti Lietuvos partizanus žudę stribai, ketvirtadienį rašo „Kauno diena“.

Vilkija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilkija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 7:58 AM

Vilkijos centre stovi penkiakampėmis žvaigždėmis pažymėtas paminklas sovietiniams kariams atminti. Pasak vietos gyventojų ir istorinių dokumentų, šioje kapavietėje jau po karo buvo palaidoti stribai.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos muziejus teigia, jog istoriniai tyrinėjimai patvirtina, kad miestelio centre iš tiesų yra palaidota ir stribų, ir NKVD karių.

„Atlikome istorinį-archyvinį tyrimą. Paaiškėjo, kad šioje vietoje galimai iš ankstesnių pirminio palaidojimo vietų perkelti sovietų kariai (keli iš jų priklausė NKVD pasienio kariuomenei) ir palaidoti du stribai (liaudies gynėjai). Surinkti archyviniai duomenys prieštaringi, tikslaus palaikų skaičiaus nežinoma“, – rašoma muziejaus laikraščiui pateiktame atsakyme.

„Artimiausiomis dienomis tyrimo išvados bus perduotos Kauno rajono savivaldybės administracijai. Pritartume archeologiniams šios vietos tyrimams, rastų palaikų perkėlimui ir paminklo demontavimui“, – teigia muziejus.

Kauno rajono savivaldybė teigia ne kartą prašiusi leidimo nuimti nuo paminklo sovietines žvaigždes, bet jo gauti nepavyko. Dabar ji vėl kreipėsi į atsakingas institucijas, iš kurių siekia gauti išvadą, jog paminklas nėra vertybė.

„Gavus išvadas, bus sprendžiamas paminklo likimo ir palaikų perlaidojimo klausimas“, – komentavo Kauno rajono mero patarėjas Edmundas Mališauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.