Okupantų simbolio pašalinimas nustebino dalį palangiškių: piktinasi, kad tikroji priežastis dangstoma Atkapstomos sovietų karių kapinių mįslės

Ar Palangos centre sovietų armijos didvyrius šlovinančio memorialo vietoje iš tiesų yra palaidoti žuvę kareiviai? Tokios abejonės sklinda kurorte nutarus pašalinti antkapinį obeliską.

Pilietiški palangiškiai, priminę rusų kareivių žiaurumus Ukrainos mieste Bučoje, kur buvo žudomi civiliai gyventojai, kurorto valdžiai vaizdžiai parodė, kodėl būtent dabar būtina nukelti sovietų armiją šlovinantį paminklą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Pilietiški palangiškiai, priminę rusų kareivių žiaurumus Ukrainos mieste Bučoje, kur buvo žudomi civiliai gyventojai, kurorto valdžiai vaizdžiai parodė, kodėl būtent dabar būtina nukelti sovietų armiją šlovinantį paminklą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Spėjama, kad žuvę kareiviai 1948 metais galėjo būti perlaidoti už obelisko.<br>Nuotr. iš E.Benečio archyvo
Spėjama, kad žuvę kareiviai 1948 metais galėjo būti perlaidoti už obelisko.<br>Nuotr. iš E.Benečio archyvo
Taip atrodė skveras Palangos centre, kai 1953 metais čia buvo įrengtas memorialas.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Taip atrodė skveras Palangos centre, kai 1953 metais čia buvo įrengtas memorialas.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 5, 2022, 2:16 PM, atnaujinta May 5, 2022, 6:49 PM

Praėjusią savaitę kurorto tarybos priimtas sprendimas dėl sovietų karių obelisko išardymo nemaloniai nustebino nemažą dalį palangiškių. Mat šį sprendimą atsargūs miesto politikai pagrindė ne politinėmis priežastimis, o planuojama skvero rekonstrukcija.

„Toks įspūdis, kad kurorto savivaldybės taryba pabūgo oficialiai išreikšti savo vertinimą dėl trečią mėnesį Ukrainoje vykstančio karo ir Rusijos kareivių demonstruojamo žiaurumo.

Palangiškių seniai lauktas paminklo pašalinimas dangstomas kada nors vyksiančia rekonstrukcija, kuri dar nėra net projektuojama, o apie būtinus pokyčius vien tik kalbama jau beveik dešimt metų.

Tokiu atveju, pasiteisinus planuojama rekonstrukcija, obeliską buvo galima griauti kad ir prieš metus“, – tarybos sprendimu stebėjosi Palangoje išrinktas Seimo narys Mindaugas Skritulskas.

Mindžikuoti linkusius kurorto politikus bando išjudinti aktyvūs Palangos piliečiai. Sekmadienį jie obeliską apjuosė statybine tvora, ant kurios buvo pakabinti rusų kareivių žiaurumus patyrusio Ukrainos miesto Bučos vaizdai.

Anot šios meninės instaliacijos sumanytojų, Palangos taryba dar prieš mėnesį privalėjo priimti rezoliuciją, viešai smerkiančią Rusijos karą Ukrainoje ir palaikančią kurorto miestą partnerį Bučą, kur buvo vykdomos civilių gyventojų žudynės.

Gali sulaukti vasaros

Tačiau gali būti, kad sovietinis paminklas dar badys akis ir vasarą į Palangą atvažiavusiems poilsiautojams.

Mat miesto tarybos sprendimas pašalinti obeliską dar nieko nereiškia, kol šis memorialas tebėra įrašytas į Nekilnojamųjų kultūros paveldo objektų registrą.

Obelisko vertingąsias savybes turėtų panaikinti Palangos savivaldybės Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo komisija, ji į posėdį rinksis gegužės 6 dieną. Jos sprendimą dar turės patikrinti ir Kultūros paveldo departamentas.

Tik tuomet obeliską būtų galima pašalinti, tačiau Palangos meras Šarūnas Vaitkus negalėjo pasakyti, kada tai įvyks: „Miesto komunalininkams esu pavedęs išsiaiškinti, ar jie sugebėtų šį paminklą išardyti patys, ar reikėtų samdyti reikalingą techniką turinčią įmonę.

Obeliskui nugriauti gali tekti skelbti ir rangovo konkursą. Tokiu atveju būtų rengiamas projektas, numatomos lėšos, todėl viskas užtruktų ilgiau nei mėnesį.“

Nemažai palangiškių mano, kad kareivių palaikus, kuriems tikrai ne vieta pačiame kurorto centre, reikėtų perlaidoti kapinėse.

Bet yra manančiųjų, kad palaikai turėtų būti palikti dabartinėje vietoje. Tokios pozicijos laikosi ir Palangos savivaldybė.

Pavardės – prirašytos?

Diskutuojant, kaip pasielgti su palaikais, Palangoje vėl atgijo kalbos, kad memorialo vietoje nieko nėra palaidota, o ant sovietų išvaduotojus šlovinančio obelisko iškaltos ir šitaip įamžintos 106 Palangos apylinkėse žuvusių rusų kareivių pavardės.

Palangos miesto tarybos narys archeologas akademikas Vladas Žulkus abejoja, kad čia palaidota tiek daug žuvusių karių. Jis linkęs manyti, kad pavardės buvo prirašytos siekiant labiau sureikšminti šią vietą.

Kaip pavyzdį V.Žulkus paminėjo esą čia palaidotą 1945 metų kovo 26 dieną prie Palangos tilto vokiečių nuskandinto karinio katerio 10 žmonių įgulą, kurios narių pavardės iškaltos vienoje obelisko lentoje.

Užkasė ir tuščią dėžę

100 metrų nuo sovietinių karių paminklo gyvenęs 84 metų palangiškis Pranciškus Samauskas prisiminė, kad 1948 metais, kai jam buvo 10 metų, čia buvo palaidoti tik septynių kareivių palaikai – jie buvo perkelti iš aerodromo.

Ant jų kapo buvo pastatytas nedidelis paminklas. Bet ar ši kapavietė buvo dabartinio obelisko vietoje, P.Samauskas negalėjo pasakyti. Vėliau kitur aptikti sovietų karių palaikai jau buvo laidojami miesto kapinėse.

Prieš 15 metų miręs vyresnis 75 metų Aldonos Kaminskienės brolis Bronius Šilauskas seseriai yra pasakojęs, kad 1953 metais įrengiant memorialą šioje vietoje buvo užkasta ir tuščia dėžė.

Anot A.Kaminskienės, apie 1955 metus iš sovietų armijos grįžęs brolis tuomet miesto ūkio kontoroje įsidarbino staliumi.

Anksčiau kontoroje pradėję dirbti staliai jam papasakoję, kad statant obeliską jiems buvo užsakyta sukalti medinę dėžę kareivių palaikams, bet jokių kaulų jie neaptikę ir čia užkasę tuščią dėžę.

Kur tikroji kapavietė?

Kad obeliskas yra pastatytas ne toje vietoje, kur iš tiesų kariai galėjo būti palaidoti, Seimo nariui M.Skritulskui yra pasakojęs jo tėvas.

Politinis kalinys, rezistencijos dalyvis ir Sąjūdžio aktyvistas, Palangoje gydytoju dirbęs Edvardas Skritulskas daug bendravo su senaisiais palangiškiais, kurie jam tvirtino, kad sovietų kareiviai buvę palaidoti keliolika metrų į rytus nuo dabartinio obelisko.

Memorialas įrengtas tarpukariu čia buvusio gyvenamojo namo, kuris sudegė 1938 metais, sklype. Todėl svarstoma, jog menkai tikėtina, kad kareiviams perlaidoti galėjo būti parinkta vieta šalia sudegusio pastato griuvėsių.

Reikėtų atlikti tyrimus

Abejones, ar sovietinio memorialo sklype yra žuvusių kareivių palaikų, galėtų išsklaidyti archeologiniai tyrimai.

Klaipėdos universiteto profesorius istorikas Vygantas Vareikis teigė, kad tai būtų galima nustatyti georadaru, nekasinėjant žemės paviršiaus.

„Jei paaiškėtų, kad sovietų karių kapinėmis paskelbtoje vietoje palaikų nėra, išnyktų paveldosaugos režimas, o miesto savivaldybė visą skverą galėtų tvarkyti nevaržomai.

Kita vertus, netoli aptikus žmonių palaikus kur nors po asfaltu būtina juos pagarbiai perlaidoti miesto kapinėse“, – kalbėjo profesorius.

Idėjai artimiausiu metu ištirti memorialo vietą pritarė ir Palangos vicemeras Rimantas Mikalkėnas.

Anot jo, taip paaiškėtų, kurioje vietoje palaidoti žmonės ir kiek realiai yra palaikų.

„Gal tuomet sovietų karių kapinėms užtektų skirti nedidelį plotelį su informacine atminimo lenta, o likusį sklypą integruoti į ketinamą rekonstruoti skverą“, – svarstė R.Mikalkėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.