I. Šimonytė: Ukraina yra ta šalis, kuri šiandien gina europietiškas vertybes

Ukraina yra ta šalis, kuri priešakinėse gretose šiandien gina europietiškas ir bendražmogiškas vertybes, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

 I.Šimonytė.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 I.Šimonytė.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 I.Šimonytė.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 I.Šimonytė.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 12:46 PM

„Šalia Europos dabar alsuojantis blogis grasina Europai ir būtent Ukraina šiandien yra ta šalis, kuri priešakinėse gretose gina europietiškas ir bendražmogiškas vertybes, be kurių Europos Sąjunga negalėtų būti tuo, kas yra“, – pirmadienį sostinėje minint Europos dieną sakė I. Šimonytė.

Premjerė apgailestavo, kad po Antrojo Pasaulinio karo savaime suprantama tapusi frazė „niekada daugiau“, buvo pažadas, perduotas per kartas nuo Holokausto tragedijos, „bet po Bučos , Irpinės, Mariupolio šis pažadas tapo tik dar aktualesnis“.

„Turime suprasti, kad nepakanka jį kartoti įvairiomis progomis, yra reikalingi tikri pokyčiai, kurie neleistų šiai beprotybei pasikartoti ir vėl“, – kalbėjo premjerė.

Ji taip pat pabrėžė, kad „žodis Europa nėra apie teritoriją, tai apie tam tikrus vertybinius principus, kurie negali būti tik deklaracijos, o turi būti mūsų kasdienybės savastis, tai pagarba žmogaus orumui ir unikalumui“.

„Europietiškumas niekada nebuvo uniforma, niekada nebuvo tai, kas drausmina, tai visada buvo galimybė skleistis įvairovei, bet skleistis vienovėje. Tai teisės viršenybės principas, kai visi esame lygūs prieš įstatymą, kai gerbiame tarpusavio susitarimus ir sutartis, ir esame nusistatę skaidrius įstatymo kūrimo principus“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Europos diena kasmet minima gegužės 9 dieną. Šią dieną minimos istorinės Roberto Schumano deklaracijos apie naujos formos politinį bendradarbiavimą Europoje, dėl kurio karas tarp Europos tautų taptų neįsivaizduojamas, metinės. 

Prancūzijos užsienio reikalų ministras R. Schumanas 1950 metų gegužės 9 dieną pateikė deklaraciją, kurioje siūloma įsteigti Europos anglių ir plieno bendriją sutelkti anglių ir plieno gamybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.