Į V. Putino kalbą sureagavęs G. Nausėda pasiuntė žinutę ir tiems, kurie nori švęsti gegužės 9-ąją

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui gegužės 9-osios parado metu pareiškus, kad „Rusijos pajėgos Ukrainoje gina tėvynę nuo visiškai nepriimtinos grėsmės“ iš NATO, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda stebisi, kaip rusų tauta nesimoko iš istorijos. Tuo pačiu G.Nausėda pabrėžia, kad norintys nešioti Georgijaus juosteles gali jas nešioti tose valstybėse, kur jos yra leidžiamos.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-09 13:03, atnaujinta 2022-05-09 16:38

„Galiu tik išreikšti didelį gailestį ir valstybe, ir jos vadovais, kurie tokią dieną kažką šneka apie NATO grėsmę. Būtų gerai, kad parodytų konkrečiai – gal NATO kažkokį gabalą Rusijos teritorijos atkirpo ar kelia grėsmę kažkokiais kitais būdais?

Mane tikrai nuoširdžiai stebina didelis Rusijos valstybės nesimokymas iš istorijos. Jie kiekvienais metais daro pompastiškus paradus, bet tuose paraduose nesupranta esmės – kad jie patys prieš beveik šimtą metų buvo brutalumo, žiaurumo auka. Ir kas jau kas, bet jie turėtų norėti nuo karo bėgti kiek galima toliau.

O jie karą atneša patys – atneša į kitų kaimyninių valstybių namus. Karą pačia bjauriausia, brutaliausia, ciniškiausia forma, negailint nei senelių, nei vaikų, nei moterų. Tai yra tiesiog apgailėtina ir norisi išreikšti viltį, kad tai nesitęs amžinai“, – pirmadienį lankydamasis Utenoje sakė G.Nausėda.

Tuo metu paklaustas apie Lietuvoje stebima reiškinį, kai šalies gyventojai su Georgijaus juostelėmis vyksta į Antakalnio kapines, švenčia vadinamąją Pergalės dieną, prezidentas pabrėžė, kad Lietuva nebus tokia žemė, kurioje bus toleruotini karo agresijos ženklai.

„Matyt, tai yra tie patys šios agresijos paženklinti, infekuoti žmonės, kurie gal jaučiasi geriau tokioje baimės, savo stiprumo primetimo kitam atmosferoje. Jeigu jiems brangios tos Georgijaus juostelės, galbūt tegul jie jas nešioja ten, kur jas norima nešioti.

Bet Lietuva tikrai nebus tokia žemė, kurioje mes toleruosime karo agresijos, brutalumo ženklus. Mes valysime Lietuvą nuo šitų ženklų, valysime savo širdis nuo tų apnašų, ir mes nugalėsime“, – kalbėjo G.Nausėda.

„Tegul nešioja ten, kur jiems leidžia jas nešioti. Man tai yra karo, prievartos ir okupacijos ženklas, kuriam Lietuvoje nėra vietos“, – pridūrė prezidentas.

Pirmadienį į Antakalnio kapines, prie sovietų kariams atminti skirto memorialo vyksta ir dalis Lietuvos gyventojų. Policijos pareigūnai jau užfiksavo atvejį, kada į Antakalnio kapines atvykę asmenys atsinešė ir Lietuvoje jau uždraustą simbolį – Georgijaus juostelę.

Policijos pareigūnai perspėja, kad nepaisantiems šio draudimo iškart gresia baudos nuo 300 iki 700 eurų.

Sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos darbą pradėjo jau nuo gegužės 8 dienos. Gegužės 9-ąją jie nuolat budi prie 21 didelės rizikos objekto ir reguliariai patruliuoja dar prie 180 mažesnės rizikos objektų visoje Lietuvoje. Tam skirtos gausios policijos pajėgos. Iš viso prie numatytų objektų dirba 170 policijos ekipažų, kuriuos sudaro apie 400 pareigūnų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.