Dėl sovietų karius šlovinančio Palangos obelisko – politikų kautynės: susipliekė dešinieji

Svarstymai dėl Palangos centre tebestūksančio obelisko, šlovinančio žuvusius sovietų karius, įskėlė kibirkščių tarp dviejų įtakingų kurorto konservatorių.

Pirmadienį prie obelisko Palangoje buvo ir gėlių, ir nuotraukų, kuriose užfiksuoti rusų kariuomenės žiaurumai Ukrainos mieste Bučoje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Pirmadienį prie obelisko Palangoje buvo ir gėlių, ir nuotraukų, kuriose užfiksuoti rusų kariuomenės žiaurumai Ukrainos mieste Bučoje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Spėjama, kad žuvę kareiviai 1948 metais galėjo būti perlaidoti už obelisko.<br>Nuotr. iš E.Benečio archyvo
Spėjama, kad žuvę kareiviai 1948 metais galėjo būti perlaidoti už obelisko.<br>Nuotr. iš E.Benečio archyvo
Sovietų karių kapinės Palangoje jau beveik 30 metų yra įtrauktos į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Sovietų karių kapinės Palangoje jau beveik 30 metų yra įtrauktos į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 2:21 PM, atnaujinta May 10, 2022, 2:28 PM

Praėjusią savaitę Palangos savivaldybės Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba pagaliau panaikino sovietinių karių kapavietės obelisko ir jo mažųjų architektūros detalių vertingąsias savybes.

Kultūros paveldo departamentui priėmus atitinkamą sprendimą kurorto valdžia galės imtis obelisko nuardymo darbų.

Apie tai socialiniuose tinkluose pranešęs kurorto meras Šarūnas Vaitkus pažėrė priekaištų Palangoje išrinktam Seimo nariui Mindaugui Skritulskui, kuris viešai ne kartą kritikavo miesto valdžią dėl itin atsargios laikysenos sprendžiant obelisko likimą.

„Norėčiau kreiptis į kai kuriuos politikus: prašau nustoti kiršinti Palangos bendruomenę ir ją skaldyti. Nereikia bandyti įtikinti ir eskaluoti, kad sėdint feisbuke, lyg Seimo rūmų posėdžių salėje, meilė Bučai yra kur kas didesnė, matoma geriau ir sveria daugiau nei mums, esantiems čia, Palangoje.

Pastaruoju metu politinio ažiotažo kurstymas ir bandymas pelnyti politinius dividendus pasinaudojant Ukrainos karu ir ypač Palangos miesto partnerio Bučos tragedija yra labai neskanus ir daugeliui nepriimtinas.

Bandant kurstyti ir raginti antkapinį paminklą – obeliską nugriauti, o gal net susprogdinti, pasakysiu – mes nesame barbarai ar Ukrainos kare siautėjančios orkos.

Mes nepulsime su kastuvais ieškoti, ar yra toje vietoje karo metu žuvusiųjų sudilusių kaulų“, – parašė Š.Vaitkus.

Pažėrė kritikos valdžiai

Taip meras reagavo į M.Skritulsko kritiką miesto tarybai, kuri balandžio pabaigoje priimdama sprendimą nugriauti sovietinį paminklą tai aiškino ne politinėmis priežastimis, bet numatoma viso skvero rekonstrukcija.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, parlamentaras, remdamasis senų palangiškių pasakojimais, suabejojo, ar memorialo vietoje iš viso yra palaidotų sovietų karių palaikų.

Vėliau M.Skritulskas aštriai kalbėjo, kai miesto valdžios nurodymu policija išvežė be savivaldybės leidimo paminklą apjuosusius plakatus su Bučos tragedijos vaizdais.

Nustebino skirstymas

Po pastarųjų Š.Vaitkaus viešų priekaištų M.Skritulskas irgi netylėjo.

„Mane nustebino žmonių skirstymas į „mes – palangiškiai“ ir ten svetimi, sėdintys kažkur Seime. Aš taip pat esu gimęs Palangoje ir čia iki šiol gyvenu.

Be to, į Seimą esu išrinktas tų pačių palangiškių.

Surengtas performansas sovietinių karių kapinėse su Bučos vaizdais buvo pasiūlytas neabejingų tų pačių palangiškių, kurie, matyt, pasigedo savivaldybės ryžtingumo sprendžiant sovietinio propagandinio palikimo problemą Palangoje.

Be galo stebina tai, kad, užuot palaikius šią akciją, plakatus su Bučos vaizdais liepta nurinkti. Tam, kad sovietinio obelisko teritorija gegužės 9-osios išvakarėse būtų puošiama gėlėmis, pirktomis iš mokesčių mokėtojų lėšų?

Matau neryžtingumą ir norą visiems įtikti, nenusigręžiant nuo meilę sovietmečiui jaučiančios rinkėjų grupės.

Šiuo atveju visiems geriems išlikti, ko gero, nepavyks. Reikia pasirinkti kurią nors vieną pusę“, – dėstė Seimo narys.

Ketina nugriauti greitai

Tuo metu Palangos meras pirmadienį „Lietuvos rytui“ aiškino, kad žuvusiems sovietų kariams skirtas paminklas bus griaunamas civilizuotai ir prisilaikant Lietuvos įstatymų.

„Iš pradžių reikia palaukti, kol bus panaikintos obelisko vertingosios savybės, ir tik tada imtis darbų. Bendrovė Palangos komunalinis ūkis yra įpareigota nuardyti paminklą, tačiau tam reikės pasitelkti kitų įmonių turimą techniką.

Todėl kažkiek laiko atims paslaugos pirkimo procedūros. Manau, kad dar šį mėnesį obeliską pakeis kukli informacinė lentelė“, – sakė Š.Vaitkus.

Bet nemanau, kad reikia skubėti ir nieko nelaukiant tirti, ar šioje vietoje iš tiesų yra palaidoti palaikai. Šiemet užsakysime viso skvero projektavimo darbus kartu su archeologiniais tyrimais. Tuo metu viskas ir paaiškės“, – kalbėjo Š.Vaitkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.