Jau birželį dalies mokinių laukia visiškai naujas kursas: ruošis valstybės gynybai, elgtis ekstremaliomis sąlygomis

Rusijai užpuolus Ukrainą, Lietuva rengia naują Piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategiją, o viena iš jos dalių – Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas mokiniams.

Arvydas Anušauskas ir Jurgita Šiugždinienė.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Arvydas Anušauskas ir Jurgita Šiugždinienė.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. Albertas Dapkus.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. Albertas Dapkus.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Arvydas Anušauskas ir Jurgita Šiugždinienė.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Arvydas Anušauskas ir Jurgita Šiugždinienė.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. Albertas Dapkus<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. Albertas Dapkus<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Ignas Gaižiūnas.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Ignas Gaižiūnas.<br>Alfredas Pliadis/KAM nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Šiugždinienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 9:39 AM, atnaujinta May 10, 2022, 12:10 PM

Jau birželį dešimtyje Lietuvos mokyklų devintokams prasidės bandomasis trijų dienų kursas, kuriame vaikai išmoks būtiniausių išgyvenimo įgūdžių. Taip pat rengiama išgyvenimo įgūdžių programa 1-10 klasių mokiniams – ji numatoma jau 2023 metais.

Padės ir kasdienybėje

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, pristatydamas Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursą, teigė, kad jis leis mokiniams pasiruošti neprognozuojamai ateičiai.

„Jaunimas yra nepaprastai svarbi mūsų visuomenės dalis. Tie jauni žmonės, besimokantys mokyklose, yra mūsų ateitis.

Kaip jie bus pasiruošę ateičiai, kuri gali būti ne visada patogi, lengva, kartais sudėtinga. Kaip jie sugebės priimti iššūkius, į juos atsakyti, priklauso nuo jų pasirengimo.

Jeigu jų pasirengimas bus toks, kokį numato šis kursas, esu įsitikinęs, kad jaunuoliai įgytus įgūdžius sugebės tinkamai panaudoti“, – antradienį kalbėjo A.Anušauskas.

Anot jo, kurso metu įgyti įgūdžiai vaikams pravers ir kasdienybėje.

Kas numatyta?

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė, kad vienas svarbiausių švietimo sistemos tikslų yra ugdyti atsakingą ir pilietišką asmenybę, o šiandien tai yra kaip niekad aktualu.

„Visi kartu siekiame šio prioriteto. Brutali Rusijos invazija, karas Ukrainoje mus tik įspėjo, kad tai turi būti esminis švietimo ir valstybės prioritetas“, – tvirtino ministrė.

Pasak jos, atnaujinant bendrojo ugdymo programas nuo šiol ypatingas dėmesys bus skiriamas pilietiškumo kompetencijoms ugdyti. Tai esą galioja ne tik pilietiškumo, bet ir kitoms pamokoms.

„Kursai, bendro ugdymo programos yra peržiūrimos būtent šia linkme. Antra – atnaujiname patį pilietiškumo pagrindų dalyką, jo turinį, kuris dėstomas 9-10 klasėje, taip pat su šaulių, KAM specialistų pagalba.

Trečia – rengiame gyvenimo įgūdžių programą, kurią planuojame pradėti 2023 metais, kuri būtų skirta 1-10 klasių mokiniams. Ši programa skirta įgyti savęs pažinimo, bendradarbiavimo, atsakingo elgesio, sveikatos saugojimo ir stiprinimo, saugaus elgesio ir elgesio ekstremalių situacijų metu įgūdžių“, – pristatė J.Šiugždinienė.

Ji dėstė, kad pilietiškumo ir gynybos kursas moksleiviams bus organizuojamas iš viso tris kartus.

„Šis kursas turėtų būti organizuojamas tris kartus bendrojo ugdymo programoje – 5-oje, 7-oje ir 9-oje klasėje. Tai yra trijų dienų kursas, kuris apima tokias temas kaip elgesys ekstremalių situacijų metu, orientavimasis vietovėje, maisto ir vandens paruošimas, higiena lauko sąlygomis, pirmoji medicinos pagalba.

Kurso turinys užtikrins ir pirminį piliečių pasirengimą valstybės gynybai“ – aiškino J.Šiugždinienė.

ŠMSM vadovė pažymėjo, kad tai yra bandomieji kursai, kurie prasidės birželio pradžioje, jie bus išbandomi dešimtyje Lietuvos mokyklų. Bus stengiamasi, kad tai būtų bent po vieną mokyklą kiekviename regione.

Naujienų agentūros BNS turimais duomenimis, pirmieji naują kursą išbandys Alytaus Putinų gimnazijos, Karmėlavos Balio Buračo, Klaipėdos universiteto „Žemynos“, Kybartų Kristijono Donelaičio, Šiaulių rajono Meškuičių, Tauragės Žalgirių, Dusetų Kazimiero Būgos ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijų devintokai.

Taip pat – Panevėžio rajono Paliūniškio ir Nevarėnų Nevarėnų pagrindinėse mokyklose besimokantys bendraamžiai.

„Šiandien būtent Seime yra tvirtinama ir diskutuojama pilietinio pasipriešinimo strategija, tai šis kursas tikrai atitinka šios strategijos dvasią ir tikslus, kurie yra keliami“, – kalbėjo ji.

Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. Albertas Dapkus teigė, kad kursai atlieps tuos klausimus, kurie šiuo metu dažniausiai užduodami.

„Esame sukūrę kursą, kuris atspindėtų šių dienų realijas ir poreikius – tiek viešojoje erdvėje kyla klausimų, tiek man asmeniškai daug kas užduoda paprastus klausimus: „Kaip pasiruošti galimoms ekstremalioms situacijoms?“, „Ką turėti namuose?“, „Ką susidėti į kuprinę, kai reikia evakuotis?“, „Ką reiškia įvairūs signalai civilinės saugos?, „Kaip pasigaminti maistą gamtos sąlygomis?“, „Kaip sustabdyti kraujavimą, atlikti dirbtinį širdies masažą ar gaivinimo operacijas?“

Visus šiuos dalykus, apsitarę su ministerijomis, sudėjome į taip vadinamą kursą, kuris truks tris dienas, ir bus atliekama dešimtyje mokykloje – kiekvienoje apskrityje pasirinkta po vieną mokyklą kaip bandomasis variantas. Trys dienos, dešimt mokyklų – Šaulių sąjunga administruoja šį kursą“, – paaiškino A.Dapkus.

Pasak jo, kursai vyks tiek mokykloje, tiek ir aplink jas.

„Dvi pirmas dienas planuojame aplink mokyklą, neišeinant iš teritorijos įvairius elementus atidirbinėti, o paskutinę dieną organizuojame įgūdžių įtvirtinimo žygį, kur pakeliui bus numatytos užduotys mokiniams – tiek kolektyvinės, tiek individualios, pasižiūrėsime, kaip jie sugebėjo įsisavinti tuos dalykus“, – aiškino A.Dapkus.

Ministrės patarėjas Ignas Gaižiūnas teigė, kad papildomų išteklių šiam pilotiniam projektui reikės nedaug, o nuo 2023 metų planuojamas kursas visoms nurodytoms klasėms švietimo sistemai turėtų kainuoti apie pusę milijono eurų – daugiausiai lėšų bus skiriama mokinių maitinimui, pavežėjimui. Tuo metu Šaulių Sąjungos vadas nurodė, kad šiam kursui organizacija panaudos dalį Jaunųjų Šaulių resursų, kuriuos jiems skyrė Krašto apsaugos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.