Lietuvoje gyvena daugiau nei šimtas Putinų: papasakojo, kaip į jų vardą ar pavardę reaguoja aplinkiniai Jauniausiam – vos dešimt metų

Rusijos prezidento Vladimiro Putino pavardė dėl prieš daugiau nei du mėnesius Ukrainoje pradėto jau dešimtis tūkstančių gyvybių nusinešusio karo šiurpina visą pasaulį. To pasekmes daugiau ar mažiau pajuto ir Lietuvoje gyvenantys Putinai, – toks vardas ar pavardė įrašyti daugiau nei šimto tautiečių pasuose.

Gegužės 10-ąją Lietuvoje kasmet minimas Putino vardadienis. Registrų centro duomenimis, šalyje iš viso šiuo metu gyvena 15 Putino vardą turinčių žmonių. <br>Lrytas.lt montažas
Gegužės 10-ąją Lietuvoje kasmet minimas Putino vardadienis. Registrų centro duomenimis, šalyje iš viso šiuo metu gyvena 15 Putino vardą turinčių žmonių. <br>Lrytas.lt montažas
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 7:42 AM, atnaujinta May 10, 2022, 1:06 PM

Paskutinį kartą Putino vardas suteiktas prieš dešimtmetį

Gegužės 10-ąją Lietuvoje kasmet minimas Putino vardadienis. Registrų centro duomenimis, šalyje iš viso šiuo metu gyvena 15 Putino vardą turinčių žmonių. Dar 104 lietuvių pasuose įrašyta Putino pavardė.

Tiesa, pastaruoju metu Putino vardas Lietuvoje tampa vis nepopuliaresnis. Paskutinį kartą tėvai tokį vardą davė 2012 metais gimusiam vaikui.

Dažniausiai Putino vardas vaikams būdavo suteikiamas dar iki dabartinio Rusijos prezidento įsiviešpatavimo – praėjusio šimtmečio penktajame, taip pat – septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose. Tuo metu Putinu tėvai pavadindavo 1-2 per metus gimusių vaikų.

Vasario pabaigoje Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Putino pavardė įgavo vien neigiamą atgarsį. Prieš kelias savaites žiniasklaidoje nuskambėjo žinomo Latvijos sportininko, buvusio rogučių rinktinės nario Kristeno Putino sprendimas pasikeisti pavardę.

Sportininkas tikino, kad iki karo pradžios dėl savo pavardės girdėjo tik pašiepiančias, tačiau teigiamas reakcijas, kurios sukeldavo nebent šypseną. Tačiau pastarųjų dviejų mėnesių politinė situacija viską kardinaliai pakeitė – latvis nusprendė apsaugoti šeimą nuo galimų sąsajų su V.Putinu.

Lietuvoje iki šiol nefiksuoti atvejai, kai Putino vardą ar pavardę turintys tautiečiai sumanytų jį pasikeisti.

Kaip žmonės reaguoja į Putino vardą?

Vienas iš 15-os Lietuvoje Putino vardą turinčių asmenų – Putinas Piliponis. Tokį vardą jam išrinko tėtis. Šis – retas, lietuviškas, todėl vyrui patinka, nors jis neslepia, kad žmonės nustemba jį išgirdę.

P.Piliponis dažniausiai priverstas savo vardą pakartoti, nes nepažįstami asmenys kaskart perklausia, ar Putinas – jo tikrasis vardas.

„Niekada nesulaukiau negatyvių reakcijų, – nei iki karo, nei po karo. Jei ir pasako ką žmonės, tai arba „labai gražus“, arba „labai retas“ vardas. Kartais paklausia, ar tikrai toks mano tikras vardas“, – pasakojo P.Piliponis.

Vyras prisiminė ir atvejų, kai tekdavo pameluoti, koks yra tikrasis jo vardas, nes nenorėdavo sulaukti papildomų klausimų.

„Anksčiau, užsisakinėdamas maistą iš kokių nors kavinių telefonu, pasakydavau kokį išgalvotą, bet „tikresnį“ vardą. Dabar nustojau naudoti tokią praktiką, patikinu, kad tikrai toks mano vardas, o ne „išsidirbinėju“, – pabrėžė pašnekovas.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, P.Piliponis užsimindavo, kad gal ir reikėtų pasikeisti vardą, tačiau iš tiesų rimtai nesvarstė tokios galimybės. Kaip pats teigia, Rusijos prezidentas valdžioje jau du dešimtmečius, tad su asociacijomis jau spėjo apsiprasti.

„Aišku, būna, kad ir kolegos pajuokauja, prezidentu pavadina. Kažkada į mūsų komandą dirbti norėjo ateiti toks Dmitrijus. Na, tai vienoje vietoje būtų Putinas ir Dmitrijus (Medvedevas, – red.). Yra niuansų, bet gyventi jie netrukdo, atvirkščiai, daro jį spalvingesniu“, – kalbėjo vyras.

Šeimoje – net du Putinai: vienam vos dešimt

Putino vardą tėvai davė ir klaipėdiečiui Putinui B. Jo šeimoje – net du Putinai: jis ir dešimtmetis sūnus, taip pat vardu Putinas. Jis – jauniausias Putino vardą turintis asmuo Lietuvoje.

Vyras pasakojo, kad tokį vardą tėvai jam duoti sugalvojo tuomet, kai besilaukianti jo mama vaikštinėdama pamatė raudonas putino uogas. Pasitarusi su savo vyru ji nusprendė, kad sūnaus vardas turi būti arba Putinas, arba Algirdas. Burtų keliu buvo sutarta, kad berniukas gaus Putino vardą.

„Namuose mes esame dviese – mano sūnus taip pat Putinas, jam dešimt metų. Jį taip pavadinome, nes prieš tai gimė dvi mergaitės ir žmona pasakė, kad, jei trečias vaikas bus berniukas, tai pavadinsime jį Putinuku. Trečiasis buvo berniukas, žmona savo žodžių neatsiėmė, o ir kitų variantų net nesvarstėme“, – sakė klaipėdietis.

Jis aiškino, kad žmonių reakcijos į jo ir sūnaus vardus dažniausiai priklauso nuo jų išsilavinimo. Kai augo pats, mokykloje neretai sulaukdavo patyčių dėl savo vardo, už kurio garbę teko ne kartą pakovoti. Dėl to vyras ne kartą atsidūrė direktoriaus kabinete.

Tačiau visai kitaip auga dešimtmetis Putinas. Jo tėtis tikino, kad iš sūnaus vardo niekas nesityčioja, gal tik ledo ritulio treniruotėse rusakalbiai draugai kars nuo karto juokaudami jį pavadindavo Vova.

Prasidėjus karui Ukrainoje klaipėdietis sakė nepajutęs, kad aplinkiniai dar labiau reaguotų į jo vardą. Tiesa, prieš pora savaičių vykusios komandiruotės į Estiją metu pasieniečiai ilgai vartė jo pasą, teiravosi, ar šis kaip nors susijęs su V.Putinu.

„Paklausė, ar aš tikras, pajuokavome, tuo viskas ir pasibaigė“, – prisiminė vyras.

Nei jis, nei jo sūnus vardo nesvarsto keistis, nors prasidėjus karui vyro mama jam paskambinusi klausė, ar šis nenorėtų to padaryti.

„Ji su tėčiu tikrai negalvojo, kad kada nors gali būti tokia situacija, jog dėl geopolitinės padėties reikėtų svarstyti apie vardo pasikeitimą“, – mamos mintis perteikė klaipėdietis.

Savo pavardės su V.Putinu nesieja

Tokią pačią kaip Rusijos prezidento pavardę turi šiaulietis Andrius Putinas. Jis džiaugiasi, kad bent jau iki karo Ukrainoje pradžios nepažįstamiems žmonėms jo pavardė pirmiausia asocijuodavosi su rašytoju Vincu Mykolaičiu-Putinu arba putino krūmo uogomis.

Kaip bus reaguojama į jo pavardę karui prasidėjus, A.Putinas sako nežinantis, nes pastaruoju metu dar neteko prisistatinėti nepažįstamiems.

„Vaikystėje, būdavo, kad vaikai prasivaržiuodavo dėl pavardės. Dabar kartais tik juokais paklausia, ar turiu ryšių su V.Putinu. Bet dažniausiai žmonės nekreipia dėmesio“, – aiškino šiaulietis.

Diskomforto, kai reikia pasakyti savo pavardę, vyras tvirtino nejaučiantis, nes iš suaugusiųjų dar niekada nėra sulaukęs neigiamos reakcijos. Dažniausiai žmonės kaip tik pagiria, kokia graži jo pavardė.

Išskirtinio dėmesio A.Putinas teigė nesulaukęs ir iš darbe kartu su juo plušančių ukrainiečių. „Čia, Lietuvoje, su jais dirba vienas Putinas, o ten, Rusijoje, yra visai kitas Putinas“, – akcentavo vyras.

Prie savo pavardės tikino jau pripratęs ir kaunietis Marius Putinas (vardas pakeistas, – red.). Jis taip pat nurodė niekada savo pavardės nesiejęs su Rusijos prezidento, nebent juoko forma.

„Visą gyvenimą neatsiginu žmonių žvilgsnių, nuostabos, sužinojus mano pavardę. Per tam tikrą laiką tai pasidarė normalu ir aš prie papildomo dėmesio pripratau, dar ir dabar man tai nekelia problemų. Net pats pasijuokiu, jei kažkas pajuokauja“, – pastebėjo M.Putinas.

Jis sakė jau spėjęs pajusti, kad Rusijos pradėtas karas žmones privertė dar labiau atkreipti dėmesį į jo pavardę.

Karas Ukrainoje labiau sustiprino žmonių nuostabą pamačius „Putiną“ Lietuvoje, tačiau mano požiūris visai nepasikeitė. Niekada nesu asocijavęs savo pavardės su Rusijos prezidentu, nebent pajuokaudamas.

Savo pavarde didžiuojuos ir galiu drąsiai vaikščioti iškėlęs galvą“, – tikino kaunietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.