Kreipėsi į tarptautines organizacijas dėl trėmimų Ukrainoje: ragina užmegzti ryšius su ištremtaisiais

Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė teigia inicijuojanti kreipimąsi į tarptautines bendruomenes bei Romos katalikų bažnyčios vadovą dėl Ukrainoje vykdomų trėmimų. Anot jos, ketinama užmegzti ryšius su ištremtaisiais bei raginama įtraukti trėmimus vykdančių asmenų pavardes į sankcijų sąrašus.

Karas Ukrainoje, rusų kariai Donecke.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, rusų kariai Donecke.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 10:53 AM

„Laisvės kovų ir istorinės atminties komisija, atkreipdama dėmesį į tremtis, į vaikų likimus, kreipėsi į tarptautines bendruomenes, kurios imtųsi pagal savo atsakomybes organizuotai stabdyti neteisėtą žmonių trėmimą, – pavadinkime tai tiesiogiai grobimu iš savosios valstybės. Reikia ieškoti būdų, kaip užmegzti ryšius su ištremtaisiais, kaip jiems padėti. Tos organizacijos, kaip tarptautinis Raudonasis Kryžius, tikrai gali ir turi imtis aktyvios veiklos“, – trečiadienį per spaudos konferenciją „Rusijos vykdomi ukrainiečių trėmimai – genocidas“ kalbėjo P. Kuzmickienė.

„Svarbu galvoti ir apie tuos žmones, kurie dalyvauja trėmimuose, apie tų asmenų įtraukimą į sankcijų sąrašus. Manau, kad čia būtų viena iš tokių stiprių priemonių“, – pridūrė ji.

Anot P. Kuzmickienės, trečiadienio duomenimis, jau yra ištremta daugiau nei milijonas ukrainiečių, apie 200 tūkst. jų – vaikai.

„Tremtys paliečia ne tik suaugusiuosius, bet ir vaikus. Ir tie skaičiai iš tikrųjų yra dramatiški, pagal šios dienos duomenis, bendrai ištremtųjų skaičius yra per milijoną, o iš to viso skaičiaus vaikų yra apie du šimtai tūkstančių“, – pridūrė ji.

Be to, P. Kuzmickienė pažymi, kad ketinama kreiptis ir į Romos katalikų bažnyčios vadovą, kuris, jos teigimu, savo moraliniu autoritetu turi galimybę prisidėti prie Ukrainos tautos genocido stabdymo.

„Manome kreiptis ir į Romos katalikų bažnyčios vadovą – popiežių, kuris, mūsų nuomone, savo moraliniu autoritetu ir savo galimybe tikrai galėtų prisidėti prie šios didelės tragedijos sprendimo, stabdymo Ukrainos tautos genocido, stabdymo tremčių, stabdymo to, kas yra daroma dabar su labiausiai pažeidžiamais Ukrainos gyventojais, kalbu apie vaikus“, – teigė P. Kuzmickienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.