Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

May 14, 2022, 9:18 AM

Gargždai

Iš Šv.Arkangelo Mykolo bažnyčios varpinės iškeltas senasis beveik prieš šimtą metų nulietas varpas, o į jo vietą įkelti du nauji varpai. Vienas jų sveria vieną toną, kitas – perpus mažiau.

Senasis varpas grįš į ankstesnę vietą – senąją bažnyčios varpinę.

Per didžiąsias šventes skambės visi trys varpai. Jų gausmas bus girdimas ne tik Gargžduose, bet ir aplinkiniuose miesteliuose bei gyvenvietėse. Naujiesiems varpams Klaipėdos rajono savivaldybė skyrė 42 tūkst. eurų.

Micaičiai

Telšių rajone ketvirtadienį per avariją žuvo keturratį motociklą CFMOTO vairavęs 47 metų vyras. Nelaimė įvyko apie 14 val. Keliu važiuojantis keturratis motociklas atsitrenkė į sankasą ir apvirto.

Vairuotojas buvo mirtinai sužalotas, kai ant jo užgriuvo motociklas.

Ramygala

Panevėžio rajone apiplėštas girtas 60 metų vyras. Nukentėjėlio tvirtinimu, nekviestų svečių jis sulaukė rytą. Esą pro nerakintas buto duris į vidų įsiveržė du pažįstami vyrai. Įsibrovėliai iškart puolė mušti šeimininką. Atėmę 50 eurų jie dar pagrobė kelis medžio drožinius.

Vos tik plėšikai išsinešdino, nukentėjėlis kreipėsi pagalbos į policiją. Atimtą turtą ramygalietis įvertino 450 eurų. Į alkoholio matuoklį jis pripūtė per 1,7 promilės. Apžiūrėti sumuštasis buvo nuvežtas į ligoninę, bet iš ten pabėgo.

Tabalenka

Alytaus rajono gyventoja Anelė Sipavičienė šventė 100 metų jubiliejų. Energinga senjorė mėgsta bendrauti, džiaugiasi gera atmintimi.

A.Sipavičienė su vyru užaugino 4 vaikus, turi 7 anūkus, 9 proanūkius ir 3 proproanūkius. Alytaus rajone šiuo metu gyvena 8 šimtametės moterys.

Rokiškis

Vyšnių gatvėje namo rūsyje kampiniu šlifuokliu dirbę žmonės sukėlė gaisrą. Ugniagesių žiniomis, savininkai ruošiasi namą parduoti, todėl ir tvarkėsi viduje. Namo rūsyje buvo du buteliai su benzinu. Vieną jų žmonės išnešė į lauką, tačiau antrojo nepastebėjo.

Vyrams dirbant su šlifuokliu nuo nukritusios kibirkšties užsidegė šalia stovintis butelis su benzinu. Liepsnas žmonės spėjo užgesinti patys, tad ugniagesiams liko tik išvėdinti rūsį. Paprastai degėsių smarvė justi kelias dienas, tad savininkams teks kurį laiką palaukti ir nerodyti namo pirkėjams, kol tvaikas išsisklaidys.

Marijampolė

Apskrities ligoninėje pradėjo veikti Skausmo klinika, kurios projektą labdaringai parengė architektai Reda ir Algimantas Marcinkevičiai.

Klinikoje įrengtos keturios palatos. Paslaugomis galės naudotis lėtinį skausmą ir skausmą po operacijų arba traumų jaučiantys pacientai. Klinikoje atliekama skausmo diagnostika, gydymas bei invazinės procedūros. Marijampolės ligoninei pavyko rasti galimybių, kad naujoje klinikoje teikiamas paslaugas apmokėtų ne pacientas, o teritorinės ligonių kasos.

Skausmo klinika buvo įkurta Marijampolės „Rotary“ klubo iniciatyva ir pagalba.

Želsva

Marijampolės savivaldybės gyvenvietę trečiadienį vakare sukrėtė tris vaikus auginančios šeimos tragedija.

Iš ketvirto aukšto balkono iškrito ir mirtinai susižalojo viena iš dvynukių dukrų. Kai įvyko nelaimė, tėvai buvo namuose.

Paketuriai

Netoli Kupiškio gaisras plykstelėjo gyvenamajame name. Antrame pastato aukšte degė vonios kambarys. Liepsnos persimetė į plastikinėmis lentelėmis apkaltą sieną.

Gaisrą gelbėtojai įveikė greitai, tad didelių nuostolių išvengta.

Išdegė šiek tiek apdailos lentelių, aprūko patalpos, dalis pirmo aukšto buvo sulieta vandeniu.

Druskininkai

Kurorte vyksta P.Cvirkos ir L.Giros gatvių gyventojų apklausa. Savivaldybės administracijos darbuotojai, atvykę į druskininkiečių namus, klausia, ar jie sutinka, kad būtų pakeisti šių gatvių pavadinimai, pateikiami nauji galimi pavadinimai.

Kitų gatvių gyventojai savo nuomonę dėl minėtų gatvių gali pareikšti savivaldybėje, Leipalingio ir Viečiūnų seniūnijose.

Darbėnai

Kretingos rajone vandalai suniokojo paminklą, pastatytą masinių žydų žudynių vietoje. Suniokotą paminklą gegužės 10-osios rytą pastebėjo po Baltojo kalno mišką vaikštinėjęs darbėniškis.

Šioje vietoje, kur stovi paminklas holokausto aukoms, 1941 m. buvo sušaudyta per 320 Darbėnų žydų bendruomenės moterų ir vaikų. Žudynių vieta ir kapas 2005 m. buvo pripažinti valstybės saugomu kultūros paveldo objektu, turinčiu istorinį ir memorialinį vertingųjų savybių pobūdį.

Bėčionys

Prie netoli Ignalinos esančio Vėlykščio ežero įrengta nudistų maudymosi vieta.

Rajono savivaldybė teigia prieš dvejus metus gavusi tokį vienos bendruomenės prašymą.

Maudymosi vieta – ne paplūdimys, todėl jai keliami mažesni reikalavimai (neįrengiamos persirengimo kabinos, tualetai, nebudi gelbėtojai). Ignalinos seniūnijos darbuotojai sutvarkė maudyklės aplinką, pastatė tiltelį.

Preila

Netrukus duris atvers atnaujinta Preilos biblioteka – jau baigti visi tvarkybos darbai. Po pusantrų metų trukusio kapitalinio remonto valstybės saugomas raudonų plytų pastatas gerokai pasikeitė.

Pirmajame aukšte įrengta skaitykla ir knygų fondas, sutvarkyti mediniai vidaus laiptai, rytinėje pusėje įrengta medinė terasa, iš kurios atsiveria Kuršių marių vaizdai. Restauruotas ir pastato fasadas, pakeistos molinės stogo čerpės. Bendra darbų vertė – per 420 tūkst. eurų. Šis pastatas – buvusi Preilos mokykla – pastatytas 1907 metais.

Buivėnai

Rokiškio rajone pravažiuojantys žmonės pastebėjo degantį namą ir iškvietė ugniagesius. Name buvęs vyras tuo metu miegojo, bet netrukus pabudo nuo dūmų tvaiko.

Šokęs iš lovos jis puolė į lauką šauktis pagalbos. Ugniagesiams pasiekus gaisravietę ugnis buvo apėmusi stogą. Gaisras visiškai jį suniokojo.

Klaipėda

Šią vasarą uostamiestyje vėl plaikstysis Mėlynosios vėliavos. Jos bus iškeltos dviejuose paplūdimiuose – Smiltynės ir Antrosios Melnragės.

Mėlynoji vėliava – tarsi puikios pajūrio aplinkos kokybės garantas. Čia turi būti kokybiškas ir nuolat tikrinamas vanduo, švarus smėlis, tinkama infrastruktūra, privalomas inventorius, informaciniai stendai, paplūdimys pritaikytas neįgaliesiems.

Mėlynoji vėliava abiem paplūdimiams kainuos maždaug dešimt tūkstančių eurų per metus.

Dangės skvere klaipėdiečiai jau gali pasigrožėti naujuoju šviečiančiu muzikiniu fontanu.

Fontanas įrengtas rekonstruotame skvere. 12, 15, 18 ir 21 val. fontanas įsijungia automatiškai ir kaskart pusvalandį skambant muzikai rodomos projekcijos. Geriausiai viskas matyti sutemus.

Jau trykšta fontanas prie Jono kalnelio, Teatro aikštėje prie Toravos Anikės, Žvejo skulptūros, prie paminklo Vydūnui Puodžių gatvėje, fontanas „Laivelis“ prie burlaivio „Meridianas“, Debreceno ir Pempininkų aikštėse. Jie džiugins ir gaivins žmones iki rugsėjo pabaigos.

Šiemet fontanų priežiūrai ir remontui skirta 74,2 tūkst. eurų.

Alytus

Jaunimo parke atidaryta išskirtinė vaikų žaidimų aikštelė.

Joje sumontuoti 28 įvairūs pramogų įrenginiai: interaktyvi muzikinė arka, 8 metrų bokštas su čiuožykla, edukacinės lentos, batutai, balansinės platformos, karuselės.

Panevėžys

Beržų gatvėje elektriniu paspirtuku važiuojantis vyras rėžėsi į iš priekio einančią 58 metų moterį. Partrenkta moteris griuvo, bet paspirtukininkas iš avarijos vietos nuvažiavo. Nukentėjėlę apžiūrėję medikai rimtų sužeidimų neaptiko.

Taip pat pasielgė dar vienas dviračiu važiavęs vyras. Naujamiesčio gatvėje jis partrenkė 55 metų vyrą. Dviratininkas paspruko, o sužeistas pėsčiasis paguldytas į ligoninę.

Panevėžys

Nemuno ir Danutės gatvių sankryžoje buvo partrenkta 83 metų moteris. Per perėją einančios pėsčiosios nepraleido 64 metų vyro vairuojama lengvoji mašina. Smūgis moterį parbloškė ant asfalto, lūžo kaulai. Nukentėjėlė gydoma ligoninėje.

Šioje perėjoje jau ir anksčiau buvo sužeista žmonių, o prieš 2 metus viena moteris čia buvo mirtinai sužalota.

Akmenynai

Kalvarijos savivaldybės kaime gyvenančios šeimos gyvybę bei turtą išgelbėjo dūmų jutiklis. Žmonės prieš vidurnakti ruošėsi miegoti, kai netikėtai ėmė šaižiai kaukti dūmų jutiklis. Viduje nebuvo matyti nei dūmų, nei ugnies.

Šeimininkas išėjo į lauką ir pastebėjo, kad ant medinės namo sienos dega lauko lempos laidas. Vyras griebė gesintuvą ir užgesino beįsiplieskiantį gaisrą. Apdegė vienas kvadratinis metras sienos. Nuo užsidegusio laido dūmai tik šiek tiek prasiskverbė į namo vidų ir jutiklis akimirksniu sureagavo į kylančią grėsmę.

Palanga

Nuo rytdienos į kurortą savo automobiliais atvykusiems poilsiautojams teks plačiau praverti pinigines. Nuo gegužės 15 d. tam tikrose kurorto viešosiose vietose atnaujinama rinkliava už mašinų stovėjimą. Pinigai bus renkami iki rugsėjo vidurio. Sumokėti už automobilių stovėjimą bus galima 57 parkomatuose Palangoje ir Šventojoje. Palyginti su praėjusiais metais, rinkliavos kainos padidėjo 20–40 centų.

Žaliojoje zonoje mašinos stovėjimo valanda kainuos 2,2 euro, raudonojoje – 1,6 euro, geltonojoje – 80 centų. Pagrindinė naujiena – vadinamasis užmaršumo mokestis, kai apmokestintoje zonoje už stovėjimą nesumokama, nuo 12 eurų pabrango iki 40 eurų. Pernai per 4 mėnesius už automobilių stovėjimą Palangoje buvo surinkta beveik 900 tūkst. eurų ir tai daugiau nei 200 tūkst. eurų viršijo planuotas pajamas. Šių metų savivaldybės biudžete iš automobilių stovėjimo rinkliavos numatyta gauti 960 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.