Lietuvos stačiatikių bažnyčios atstovai piktinasi Ukrainos vyskupo kritika

Lietuvos stačiatikių bažnyčios atstovai piktinasi Vilniuje viešėjusio Černihivo arkivyskupo Evstratijaus Zoria kritika raginant permąstyti Maskvos patriarchato įtaką Lietuvoje.

Stačiatikių cerkvė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Stačiatikių cerkvė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 8:46 AM

Antradienį išplatintame pareiškime Vilniaus vyskupijos vikaras, Trakų vyskupas Amvrosijus pareiškė, kad Ukrainos arkivyskupo praėjusios savaitės pasisakymai Lietuvos žiniasklaidai yra „provokuojantys ir klaidinantys“.

Stačiatikių bažnyčios atstovai kvestionuoja ir Evstratijaus Zoria įšventinimų teisėtumą – pasak Amvrosijaus, įšventinimus teikė buvęs metropolitas Filaretas (Denisenko), kuris „buvo nušalintas ir ekskomunikuotas nuo Bažnyčios“.

„Taigi, vyskupas Zoria kanoniniu požiūriu yra paprastas pasaulietis“, – pareiškė Trakų vyskupas.

Anot jo, Ukrainos dvasininkas  „savo kalbose Lietuvos spaudoje pakartojo visą aibę propagandinių kaltinimų“, jog penki stačiatikių kunigai Lietuvoje buvo nušalinti nuo pareigų dėl to, jog pasmerkė Rusijos karą Ukrainoje bei Rusijos ortodoksų bažnyčios paramą šiems veiksmams. Šie kunigai siekia atsiskirti nuo Maskvos patriarchato.

Amvrosijus tikrovės neatitinkančiais vadina ir kaltinimus, jog bažnyčia yra „Kremliaus instrumentas, o į atsakingus postus skiriami lojalūs Maskvai žmonės“.

„Visi šie netikro vyskupo teiginiai, švelniai tariant, neatitinka tikrovės. Vietos Ganytojas uždraudė juos ne už „karo pasmerkimą“ (kaip žinoma, Vilniaus ir Lietuvos metropolitas Inokentijus Lietuvos Stačiatikių Bažnyčios vardu vienareikšmiškai pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą), tačiau už Bažnyčios skylimo ir prieš Bažnyčią nukreiptą veiklą“, – pabrėžia vyskupas.

Anot jo, Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra „ne Maskvos ar Rusijos - o lietuvių, kur visus sprendimus priima vietinė valdžia, nes ryšys su Maskvos patriarchatu yra ne administracinis, o kanoninis“.

Jis taip pat piktinosi, jog „tariamas vyskupas interviu Lietuvos žurnalistams teigė, kad Lietuva yra ne Maskvos, o Konstantinopolio patriarchato kanoninė teritorija“. Pasak Amvrosijaus, daugiau nei tris šimtus metų niekas, įskaitant Konstantinopolio patriarchato patriarchus, neginčijo 1686 metų dokumento, pagal kurį Kijevo metropolija tapo Maskvos patriarchato dalimi.

„Ir tik šiuolaikinio Phanaro (Konstantinopolio patriarcho rezidencijos) paskutinių metų politika liudija priešingai. Tai yra istorinių faktų ir dokumentų iškraipymas, Rusijos Stačiatikių Bažnyčia ne kartą apie tai liudijo“, – pareiškė Lietuvos stačiatikių atstovas. 

Evstratijus Zoria interviu 15min.lt praėjusią savaitę sveikino Lietuvos raginimus įvesti ES sankcijas Rusijos patriarchui Kirilui, sakydamas, kad šis daugybę metų remia Rusijos prezidento Vladimiro Putino agresyvią politiką kitų valstybių atžvilgiu.

Ukrainos vyskupas taip pat akcentavo, kad Maskvos patriarchatui priklausančios bažnyčios skirtingose šalyse taip pat bando daryti įtaką visuomenėms, todėl jų pavaldumo klausimas turėtų būti sprendžiamas jau dabar. 

Lietuvos ortodoksų bažnyčios metropolitas Inokentijus praėjusią savaitę suspendavo penkių kunigų – Gintaro Sungailos,  Vitalijaus Mockaus, Vladimiro Seliavko, Georgijaus Ananjevo ir Vitalio Dauparo pareigas, o G. Sungailos bylą dėl kunigystės rango panaikinimo perdavė Maskvos patriarchatui.

Šie kunigai kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų bažnyčios paramą šiems veiksmams.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia neigia, kad su kunigais susidorojama dėl šių pozicijos, nes pati bažnyčia taip pat smerkia Rusijos karą Ukrainoje. Bažnyčios atstovai nurodo, kad sprendimas dėl kunigų priimtas „už priesaikos sulaužymą ir paniekinimą“ bei kitus kanonams prieštaraujančius veiksmus. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.