R. Tamašunienė apie civilinės sąjungos iniciatyvą: ta pati panelė, tik kita suknelė

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai atstovaujanti Seimo narė Rita Tamašunienė nepalaikys Civilinės sąjungos įstatymo projekto, nes tai bandymas pateikti Partnerystės įstatymą pavadinus jį kitaip. Jos nuomone, ši iniciatyva – nekeičia įstatymo turinio.

Rita Tamašunienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 3:17 PM

„Naujai užregistruoto įstatymo esmė nesikeičia, nes bandoma šeimos institutui būdingus bruožus perkelti į įstatymą, reglamentuojantį ne santuokoje gyvenančių ir vienalyčių asmenų bendrą gyvenimą. Nepalaikome tos idėjos, suprantame, kad tai ta pati panelė, tik kita suknelė“, – antradienį spaudos konferencijoje Seime sakė R. Tamašunienė.

Jos nuomone, šiuo metu netinkamas laikas teikti tokius projektus Seimui.

„Šiuo metu netinkamas tam laikas, reikia visuomenę telkti, nes vyksta karas Ukrainoje, turime ekonominių sunkumų, kalbant apie infliaciją ir išaugusias kainas. Tenka apgailestauti, kad pavasario sesija be tokių, sakykime, „papuošimų“ neapsieina ir vis traukiama į dienos šviesą tai, kas sukelia didžiausią erzelį ir visuomenės nepasitenkinimą“, – sakė parlamentarė.

Jos nuomone, problemas, su kuriomis susiduria ne santuokoje gyvenančios poros, homoseksualūs asmenys galima sureguliuoti Civiliniame kodekse. „Seime yra parlamentarų, kurie įsitikinę, kad galima sureguliuoti šiuos visus teisinius santykius ir problemas Civiliniame kodekse. Linkime valdančiajai daugumai apsispręsti, tai padaryti ir netraukti iš stalčių tokių kontroversiškų projektų, kurie gali turėti neigiamas pasekmes valstybės ateičiai“, – sakė R. Tamašunienė.

ELTA pastebi, kad Seime įregistruotas Civilinės sąjungos įstatymo projektas reglamentuoja civilinės sąjungos įregistravimo, jos galiojimo bei nutraukimo pagrindus ir tvarką, partnerių tarpusavio turtines ir asmenines neturtines teises ir pareigas.

Projekte nurodoma, kad civilinės sąjungos santykių teisinis reglamentavimas Lietuvos Respublikoje „grindžiamas monogamijos, civilinės sąjungos savanoriškumo, partnerių tarpusavio lygiateisiškumo ir kitais civilinių santykių teisinio reglamentavimo principais“. Įstatymo projektas numato, kad „civilinė sąjunga yra dviejų asmenų (partnerių) savanoriškas susitarimas, įregistruotas teisės aktų nustatyta tvarka, kuriuo jie siekia sukurti ir (ar) plėtoti, apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius“.

Asmenys, siekiantys laisva valia įregistruoti civilinę sąjungą, turės būti sulaukę pilnametystės, nesiejami giminystės ryšių, nesudarę santuokos tarpusavyje ar su kitais asmenimis, taip pat neįregistravę civilinės sąjungos su kitais asmenimis.

Įregistravęs civilinę sąjungą ir jos nenutraukęs asmuo negalėtų sudaryti santuokos ar įregistruoti civilinės sąjungos su kitu asmeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.