Sumažėjus ukrainiečių karo pabėgėlių srautui „Stiprūs kartu“ uždaro centrą Lenkijoje

Sumažėjus karo pabėgėlių srautui, pagalbos ukrainiečiams iniciatyva „Stiprūs kartu“ ketvirtadienį uždaro punktą Lenkijos ir Ukrainos pasienyje.

E.Jakilaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Jakilaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 2:24 PM

„Mūsų punkte pasienyje dirbo 30 savanorių, kurie padėjo Lietuvą pasiekti maždaug 10 tūkst. ukrainiečių, apie 40 proc. jų buvo vaikai. Po beveik trijų karo mėnesių, kai frontas liko tik šalies rytuose ir pietuose, pabėgėlių srautai sumažėjo“, – sako vienas iš iniciatyvos autorių Edmundas Jakilaitis.

Kaip pranešė „Stiprūs kartu“, nuo šiol nacionalinis savanorių koordinavimo centras imsis pagalbos tėvynėn grįžti nusprendusiems ukrainiečiams.

Pabėgėlių piko metu „Stiprūs kartu“ mikroautobusai kursuodavo palei Lenkijos ir Ukrainos pasienį, kur surinkdavo Lietuvoje prisiglausti norinčius karo pabėgėlius.

„Intensyviausiomis dienomis – nuo kovo vidurio iki balandžio vidurio – kasdien sulaukdavome apie 600 pagalbos prašymų. Dalis mums skambinusių žmonių Lietuvą pasiekė savo transportu, kita dalis atvyko autobusais, kuriuos apmokėti „Stiprūs kartu“ padėjo šalies verslo ir gyventojų parama“, – sako E. Jakilaitis.

Pasak jo, „Stiprūs kartu“ ir toliau organizuos ir finansuos reguliarų autobuso reisą iš Lvivo, tad Lietuvą norintys pasiekti karo pabėgėliai tokią galimybę turėtų.

Pranešime nurodoma, kad uždarę centrą Lenkijos-Ukrainos pasienyje „Stiprūs kartu“ pereina prie naujo etapo: kadangi dalis pabėgėlius priėmusių žmonių sutiko pasidalinti būstu trims mėnesiams, daliai pabėgėlių reikės ieškoti naujo būsto. Antras iššūkis – pagalba karo pabėgėliams grįžtant į tėvynę. 

Taip pat „Stiprūs kartu“ drauge su partneriais, pirmiausia – skautais, surengs ir finansuos vaikų vasaros stovyklas penkiems šimtams karo pabėgėlių vaikų Lietuvoje.

„Toliau stebime ir vertiname situaciją Ukrainoje bei esame pasirengę reaguoti į naujus pagalbos poreikius. Kaip ir anksčiau bendradarbiaujame su kitomis organizacijomis ir inciatyvomis, kurios teikia paramą už laisvę kovojančiai Ukrainai“, – pranešime cituojamas E. Jakilaitis.

Statistikos departamento duomenimis, nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios Lietuvoje iš viso registruota 52,7 tūkst. pabėgėlių iš Ukrainos.

Jungtinių Tautų duomenimis, per karą iš Ukrainos išvyko daugiau nei 6 mln. žmonių, dar daugiau nei 8 mln. asmenų buvo priversti palikti savo namus, bet liko šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.