Iš pirmo žvilgsnio taikus ministras ir toliau rodo ūmų būdą – užsipuolė liežuvio nenulaikiusį viceministrą

Iš žemės ūkio ministro kėdės opozicijos bei ūkininkų verčiamas Kęstutis Navickas pateko į dar vieną nemalonią situaciją – paviešinta, kaip politikas užsipuolė viceministrą Egidijų Giedraitį.

Kęstutis Navickas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kęstutis Navickas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2022, 4:53 PM, atnaujinta May 20, 2022, 8:22 PM

Naujasis incidentas priminė pernykštį, kai per susitikimą su žemdirbiais ministras K.Navickas užsipuolė vieną iš jame dalyvavusių ūkininkų Igną Jankauską, vėliau tapusį premjerės Ingridos Šimonytės patarėju.

Tada ministrą itin supykdė I.Jankausko klausimas, ar nesikeičia ministerijos pozicija dėl užartų pievų, kurias reikalauta atkurti. „Ko jūs čia man šokat į akis? Taip, reikės“, – netekęs kantrybės buvusį Lietuvos grūdų augintojų asociacijos direktorių piktai užsipuolė K.Navickas

Po šio poelgio ministras sulaukė itin daug kritikos, jam priekaištauta nesugebant rasti bendros kalbos su ūkininkais, reikalavusiais jo atsistatydinimo. 

Ministrui priekaištų žėrė net valdančiosios koalicijos atstovai ir Vyriausybei teko skubiai gesinti gaisrą – I.Jankauskas buvo paskirtas premjerės patarėju, pasikeitė ir viceministrai.

K.Navicko komandą naujai papildė Lietuvos ūkininkų sąjungai priklausantis buvęs Jurbarko rajono vicemeras konservatorius Egidijus Giedraitis.

Pastarajam prieš kelias savaites nuo ministro kliuvo panašiai, kaip anksčiau I.Jankauskui.

K.Navicką užrūstino, jog vieno nuotoliniu būdu vykusio pasitarimo metu viceministras pasakė tai, ko neturėjo.

Iš posėdžio garso įrašo galima spėti, kad K.Navickas įsiveržė į E.Giedraičio kabinetą ir, nežinodamas, jog posėdis transliuojamas toliau, ėmė auklėti viceministrą. „Aš tik pasakiau, kad šnekama apie tai“, – girdėti, kaip teisinasi suglumęs E.Giedraitis.

Panašu, kad viceministras pasitarimo dalyviams prasitarė apie vieną iš galimų naujų ekoschemų, už kurią ūkininkams galėtų būti skiriamos papildomos išmokos. „Tai dabar sugalvok, kaip jos nebus ir tokių dalykų daugiau niekada nedaryk, gerai“, – viceministrui rūsčiai priekaištavo K.Navickas.

Į viešumą patekęs ministerijos vadovybės apsižodžiavimas pastaruoju metu gana plačiai aptarinėjamas ir interpeliaciją K.Navickui rengiančioje opozicijos stovykloje, ir tarp valdančiųjų.

Jį pripažino girdėjęs ir Seimo Kaimo reikalų komitetui vadovaujantis Viktoras Pranckietis.

Valdančiosios Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys niekada neslėpė kritiškos nuomonės apie K.Navicko vadovavimą ministerijai ir, panašu, ketina palaikyti opozicijos jam rengiamą interpeliaciją 

Seimo komiteto vadovas stebėjosi, kodėl opozicija mandagiai tyli ir nereikalauja ministro pasiaiškinti dėl savo elgesio. „Akivaizdu, kad toks elgesys neetiškas ir netoleruotinas. Taip kalbėti negalima nei su pavaldiniais, nei su viršininkais. Man atrodo, kad taip viešas neturėtų elgtis asmuo viešoje“, – svarstė V.Pranckietis.

Tuo metu ministerijos atstovai nesutinka, kad kalbėdamas su E.Giedraičiu, ministras pratrūko ar jį užsipuolė, o esą tik paprastai pasakė, kad pastarasis neturėtų viešinti nesuderintų dalykų.

„Ministras K.Navickas pateikė dalykinę pastabą viceministrui E.Giedraičiui, kad diskusijai su socialiniais partneriais buvo pristatomas ekoschemos pasiūlymas, kuris prieš tai nebuvo suderintas ministerijos vadovybėje. Vėliau jie aptarė diskusijos rezultatus ir viską išsiaiškino“, – komentarą apie įrašą pateikė Žemės ūkio ministerija.

Aiškinama, kad ministerija yra gavusi Europos Komisijos pastabas ir šiuo metu labai intensyviai kartu su socialiniais partneriais diskutuoja dėl Strateginio plano pastabų ir siūlomų korekcijų.

Anot ministerijos, įvyko jau septyni darbo grupių susitikimai: „Tai - vienas iš darbo grupių susitikimų, kuriame aptariamos ekoschemos – didžiausia būsimo finansinio laikotarpio naujovė.

Ekoschemos reiškia, kad ūkininkams už savanoriškas pastangas ūkininkauti tvariau, tausoti aplinką, dirvožemį, vandenį, puoselėti kraštovaizdį ir bioįvairovę – žodžiu, taikyti aukštesnius negu privaloma aplinkosaugos standartus, – bus skiriamos papildomos išmokos.

Iš viso tam 2023 – 2027 metų laikotarpiu numatyta skirti per 720 mln. eurų – ketvirtadalis visų tiesioginių išmokų.

Lietuva, kaip ir kitos valstybės narės, privalėjo sukurti ir Strateginiame plane pasiūlyti ūkininkams kelias ekoschemas, o ūkininkai ekoschemų gali netaikyti – jos yra savanoriškas pasirinkimas, tačiau nemaža išmokų suma turėtų juos paskatinti rinktis šias veiklas. Dėl jų vyksta reikšmingos diskusijos“.

Tai – ne vienintelis incidentas nuotolinių posėdžių metu.

Technologijos koją yra pakišusios ir parlamentarui Petrui Gražuliui, kuriam prisijungus prie nuotoliniu būdu vykusio Seimo Kultūros komiteto posėdžio metu už nugaros šmėkščiojo pusnuogis vyriškis.

Tik su apatiniais Seime Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdyje buvo užfiksuotas ir konservatorius Bronius Matelis.

Plačiai nuskambėjo ir vienas Socialdemokratų partijos tarybos posėdis, kurio metu viena socialdemokračių taip pat prieš kameras nusimovė kelnes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.