G. Landsbergis įvertino Vakarų politikų pareiškimus: tai neadekvatu realybei, pavojinga Lietuvai

Vakarų politikų pareiškimai apie tai, kad Ukraina turi sėsti prie derybų stalo su Rusija ir atiduoti dalį savo teritorijų, jog užbaigtų Rusijos pradėtą karą, yra neadekvatūs realybei ir pavojingi Lietuvai, ketvirtadienį sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-26 12:39, atnaujinta 2022-05-26 12:46

Buvęs JAV valstybės sekretorius Henry Kissingeris pareiškė, kad Ukraina turi sėsti prie derybų stalo su Rusija, net jei iš jos bus pareikalauta nuolaidų. G.Landsbergis teigė pastebintis bandymų normalizuoti Kremliaus režimo veiksmus ir iš kitų Vakarų lyderių, o tai, anot jo – itin pavojinga tendencija.

„Pagrindinis klausimas yra tai, koks Vakarų pasaulio požiūris į Rusiją po karo. Pastebiu tam tikrą siekį kurti erdvę normalizacijai ir manau, kad tai yra labai pavojinga tendencija.

Viena vertus, įvardijame, kad putinistinis režimas, kuris šiandien valdo Rusiją, yra genocidinis režimas, pasiruošęs nušluoti žmones tik dėl to, kad jie priklauso vienai ar kitai tautai“, – kalbėjo ministras.

G.Landsbergis teigia nesuvokiantis bet kokios normalizacijos, susijusios su V.Putino režimu.

„Visi H.Kissingerio ir kitų valstybių vadovų pasisakymai ta kryptimi yra neadekvatūs realybei, kurią šiandien matome. O mums, Lietuvai, jie yra pavojingi, nes normalizuojame ne tik santykius su režimu, bet normalizuojame tai, ką tas režimas daro.

Tai yra labai stiprus signalas visiems kitiems potencialiems agresoriams, potencialiems nusikaltėliams, kad jeigu jūs padarysite nusikaltimą ir jūsų nenušluos per tris mėnesius, tada viskas tvarkoje, viskas gali likti“, – pastebėjo G.Landsbergis.

Ministras teigė manantis, kad Seimas turėtų ir vėl kelti Ukrainos klausimą, priimti papildomų rezoliucijų.

„Mano pamatinė pozicija yra tokia: karo pabaiga bus paskelbta Kyjive. Kyjivas pasakys, kada jiems karas baigėsi ir kokiomis sąlygomis. Ir jokia Vakarų valstybė, jokia pasaulio valstybė negali to pasakyti už juos. Nes ukrainiečiai už šį karą moka krauju, o mes už jį sumokame sąskaitas. Kai kurie ne itin dideles, – pabrėžė G.Landsbergis.

„Negali būti taip, kad mažytę sąskaitą padengęs prisiimsi atsakomybę už tai, kada Ukrainai baigsis karas“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.