Prezidentūra palaiko siekį įstatymu sureguliuoti sovietinio paveldo tvarkymo gaires

Prezidentūra palaiko siekį įstatymu sureguliuoti sovietinių paveldo tvarkymo gaires, sako šalies vadovo vyriausioji patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Jolanta Karpavičienė.

Sovietinis paminklas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Sovietinis paminklas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 11:08 AM

„Labai gerai, kad pagaliau mes pribrendome kompleksiškai ir sistemiškai išspręsti šį klausimą, nes tikrai kyla daug įvairių diskusijų“, – LRT ketvirtadienį transliuotame interviu teigė prezidento atstovė.

Seime šiuo metu baigiamas rengti vadinamasis „desovietizacijos“ įstatymo projektas. Juo savivalda turėtų būti įpareigota inventorizuoti įvarius komunizmą propaguojančius objektus – nuo monumentų iki gatvių pavadinimų.

Šiuos objektus dar vertintų ekspertai. Jei jie pripažintų, kad tai propaguoja komunizmą, tokiu atveju savivalda jau turėtų užsiimti ar pavadinimo keitimu, ar objekto perkėlimu.

„Svarbus dalykas, jog sprendžiant šitą klausimą būtų siekiama kompromiso ir dialogo tarp bendruomenių, tarp savivaldos ir ekspertų nuomonės“, – teigė J. Karpavičienė.

„Tikėkimės, jo galutinė rengimo eiga ir priėmimas vyks sklandžiai“ , – pridūrė patarėja.

Reaguojant į Rusijos sukeltą karą Ukrainoje, Kultūros ministras Simonas Kairys pasirašė įsakymą, kuriuo šalies savivaldybėms leido lengviau spręsti dėl sovietinio paveldo kapinėse.

Tai reiškia, kad savivaldybės, pasikonsultavusios su ekspertais, gali šiuos paminklus demontuoti, jei jie nėra įtraukti į paveldo sąrašą. Jei memorialai turi vertingųjų savybių, teisinę apsaugą dar turi panaikinti nacionalinės arba vietinės nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.