Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Dėl pandemijos dvejus metus iš eilės atšauktas dviratininkų renginys „Dviračiai ant stogo“ sugrįžo.
Dėl pandemijos dvejus metus iš eilės atšauktas dviratininkų renginys „Dviračiai ant stogo“ sugrįžo.
Kol Laisvės gatvėje valstybės saugomi istoriniai NKVD ir MGB pastatai sulauks remonto, buvo nuspręsta miesto nepuošiančias jų sienas apdengti tentais su nuotraukomis iš partizanų gyvenimo.
Kol Laisvės gatvėje valstybės saugomi istoriniai NKVD ir MGB pastatai sulauks remonto, buvo nuspręsta miesto nepuošiančias jų sienas apdengti tentais su nuotraukomis iš partizanų gyvenimo.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 28, 2022, 4:53 PM

Šiauliai

Dėl pandemijos dvejus metus iš eilės atšauktas dviratininkų renginys „Dviračiai ant stogo“ sugrįžo. Tiesa, organizatorių planus pagerinti masiškumo rekordą sujaukė prasti orai –ketvirtadienio vakarą iki 10 laipsnių nukritusi temperatūra ir pliaupęs lietus.

Šį kartą į šventę susirinko 480 dviratininkų, jie miesto gatvėmis įveikė 7 km trasą ir susirinko ant prekybos centro „Saulės miestas“ stogo. Vienam laimingajam buvo padovanotas naujas dviratis. Daugiausia į šią dviratininkų šventę buvo susirinkę 2016 m. – ant prekybos centro stogo išsirikiavo 1305 dviratininkai.

Druskininkai

Daugiabučio namo kieme esančioje vaikų žaidimo aikštelėje trečiadienį susižalojo 11-metis berniukas. Jis nukrito nuo čiuožyklos ir patyrė galvos traumą.

Iš pradžių vaikas buvo nugabentas į Alytaus apskrities ligoninę, o kitą dieną pervežtas į Kauno klinikas.

Marijampolė

230-ąjį gimtadienį švenčiančioje Sūduvos sostinėje, Kęstučio gatvėje, atidengta architektūrinė kompozicija, skirta penkiems buvusiems Marijampolės burmistrams, dirbusiems 1918–1940 metais. Šiame pastate anuomet buvo vaistinė, ugniagesių garažas. Kai buvo pristatytas antras aukštas, jame įsikūrė miesto rotušė.

Kompoziciją sukūrė marijampolietis skulptorius Z.Buterlevičius (nuotr. dešinėje) ir atidengė ją su savivaldybės meru P.Isoda. Šalia atminimo lentos įrengta informacinė lentelė, kurioje lietuvių ir anglų kalbomis pateikta informacija apie pastatą ir burmistrus.

Visaginas

Savivaldybė, bendradarbiaudama su policijos komisariatu, mieste vaikams įrengė saugaus eismo aikštelę.

Kelių eismo taisyklių moksleivius mokys policijos pareigūnai, tačiau tikimasi, kad šioje aikštelėje lankysis ir tėvai su vaikais, važinėjančiais dviračiais ir paspirtukais.

Eiskudžiai

Prieš savaitę Biržų rajone 56 metų aklo vyro gyvybę nusinešęs gaisras galėjo būti sukeltas tyčia. Toks įtarimas kilo tragedijos aplinkybes tiriantiems pareigūnams. Teismas leido suimti įtariamąjį 3 mėnesiams. Sulaikytas vyras yra žuvusiojo brolis.

Tragiškas gaisras įsiplieskė naktį. Viename sudegusio namo kambaryje buvo rastas apdegęs kūnas. Gaisro paliesto namo gale gyveno abu broliai – vienas tą vakarą buvo kažkur išėjęs, o kitas tapo gaisro auka.

Klaipėda

Centre įrengtos trys vandens gertuvės – skvere prie „Meridiano“, Tomo gatvėje prie Teatro aikštės ir Lietuvininkų aikštėje. Čia galima įsipilti vandens į savo gertuvę, tiesiog atsigerti ar pagirdyti augintinį iš mažos talpyklos, esančios beveik žemės lygyje.

Klaipėdiečių gerove pasirūpino bendrovė „Klaipėdos vanduo“. Naujieji įrenginiai kainavo beveik 14 tūkst. eurų. Anksčiau buvo įrengta gertuvė prie Vasaros estrados. Šie vandens fontanėliai veikia tik šiltuoju metų laiku.

Kultūros magistrų sąrašą papildė dar du teatralai, aktoriai, režisieriai, aktyvūs kultūros puoselėtojai – docentė V.Kochanskytė (nuotr.), B.Šarka, pianistas S.Šiaučiulis.

Šis titulas kasmet skiriamas klaipėdiečiams menininkams, kultūros darbuotojams už jų nuopelnus garsinant miesto vardą Lietuvoje ir užsienyje. Laureatams per Klaipėdos gimtadienio ceremoniją piliavietėje teikiama savivaldybės dovana – magistro aukso žiedai su briliantais. Kultūros magistrų žiedais jau pasipuošė apie 40 klaipėdiečių.

Biržai

J.Basanavičiaus gatvėje policininkai stabdė mašinas ir vairuotojus tikrino alkoholio matuokliu. Į tikrintojų rankas pateko traktoriumi važiuojantis 63 metų vyras. Sustabdytam traktorininkui pareigūnai neliepė lipti iš kabinos ir padavė jam į rankas alkotesterį.

Vyrui pradėjus pūsti į prietaisą traktorius staiga pajudėjo iš vietos, atidarytomis durimis kliudė policijos pareigūną ir jį nesunkiai sužeidė. Traktorininkas buvo blaivus.

Kopgalis

Prie „Albatroso“ paminklo tradiciškai pagerbti praėjusiais metais jūrinės kultūros srityje pasižymėję žmonės ir įstaigos. Jiems įteiktos sumažintos negrįžusiems laivams ir jūrininkams skirto paminklo „Albatrosas“ kopijos.

Šiemet jomis įvertintas kapitonas P.Bekėža, 20 metų vadovavęs Lietuvos jūrininkų sąjungai, rašytojas R.Rimšas, neseniai išleidęs marinistinių novelių knygą „Jūra metaforų nesupranta“, ir Lietuvos jūrų muziejus už programos „Lietuva – jūrinė valstybė“ parengimą ir įgyvendinimą. „Albatroso“ apdovanojimai teikiami nuo 2007 metų.

Daumėnai

Biržų rajone 18 metų jaunuolis kėlė ranką prieš motiną. Sūnaus smurtą patyrusi moteris netylėjo ir iškvietė policininkus. Sulaikytą įtariamąjį pareigūnai ruošėsi vežti į komisariatą, tačiau tas pasiprašė į tualetą. Jaunuolį policininkai palydėjo, bet į vidų nėjo ir liko laukti už durų.

Įtariamasis atsidarė langą, išlipo ir dėjo į kojas, bet toli nepaspruko. Pastebėję, kad jaunuolio nebėra, pareigūnai jį pamatė bėgantį laukais.

Nepraėjus nė pusvalandžiui jis buvo pagautas. Į alkoholio matuoklį jaunas vyras pripūtė beveik 2,6 promilės.

Ignalina

Kol Laisvės gatvėje valstybės saugomi istoriniai NKVD ir MGB pastatai sulauks remonto, buvo nuspręsta miesto nepuošiančias jų sienas apdengti tentais su nuotraukomis iš partizanų gyvenimo.

Nuotraukos ir citata buvo panaudotos iš B.Gailiaus knygos „Partizanai dabar ir šiandien“.

Kai pastatai bus atnaujinti, manoma, kad juose įsikurs muziejaus padalinys ar kultūros įstaiga.

Smiltynė

Nuo birželio keliantis keltais per Kuršių marias į Smiltynę teks mokėti daugiau. Keleivis su dviračiu ar be jo mokės nebe 1,1, o 1,3 euro. Lengvojo automobilio perkėlimas pirmyn ir atgal kainuos 18,3 euro (buvo 13 eurų), motociklo ar mopedo – 6 eurus (buvo 5,20 euro).

Keltų paslaugos autobusui pabrango nuo 26 iki 36,6 euro. Krovininio iki 12 tonų automobilio vairuotojui teks pakloti nebe 30, o 42 eurus, didesnio – 58,7 euro. Pernai „Smiltynės perkėlos“ keltais perplukdyta 710 tūkst. automobilių ir 2,7 mln. keleivių bei dviratininkų.

Nida

Kuršių mariose aptikta irklentė su ja galimai pramogavusio asmens daiktais, tačiau jo paties niekur nebuvo matyti. Įtariama, kad tai gali būti iš Kaliningrado srities atklydęs gintarų vagių ar kontrabandininkų turtas.

Pripučiamoji irklentė buvo su akumuliatoriniu varikliu. Jos viduje buvo mobilusis telefonas ir du maišai, sveriantys apie 30 kilogramų. Juose buvo gintaras, o telefonu naudojasi kaimyninės Kaliningrado srities gyventojas.

Pajevonys

Vilkaviškio rajone kaimo daugiabutyje gyvenantis moksleivis, po pamokų grįžęs namo, ant lovos paliko krautis kompiuterį. Po kiek laiko paauglys, būdamas vonioje, išgirdo kambaryje pernelyg ilgai kniaukiantį katiną ir nuėjo pasižiūrėti, kas atsitiko. Kambarys buvo pilnas dūmų.

Miaukdamas katinas savo šeimininką įspėjo apie beįsiplieskiantį gaisrą. Dūmų detektoriaus buto savininkai nebuvo įsirengę. Spėjama, kad nelaimę sukėlė elektros instaliacijos gedimas. Apdegė lova, siena, spinta, išsilydė kompiuteris, aprūko kambariai.

Paauglys iš pradžių pats bandė gesinti gaisrą, tačiau po kiek laiko nubėgo pagalbos pas kaimynus.

Panevėžys

Ukmergės gatvėje įsikūrusiame prekybos centre buvo apvogta 71 metų Panevėžio rajono gyventoja. Vaisių skyriuje rinkdamasi daržoves ji pasidėjo rankoje laikytą piniginę ant lentynos ir ją užmiršo.

Tik priėjusi prie kasos moteris susizgribo, kad neturi kuo susimokėti už prekes. Grįžusi į vaisių skyrių piniginės ji neberado. Buvo peržiūrėti prekybos salėje įrengtų vaizdų kamerų įrašai. Juose matyti, kad prie nukentėjėlės paliktos piniginės priėjo nepažįstama moteris, ją pasiėmė ir įsidėjo į rankinuką.

Vagilė iškart spruko iš parduotuvės. Nukentėjėlė netektą turtą įvertino 210 eurų.

Beržų gatvėje policininkams įkliuvo lengvąjį automobilį vairuojantis girtas 63 metų vyras. Į alkoholio matuoklį vairuotojas pripūtė beveik 2,7 promilės.

Iš mašinos išlaipintas vyras bandė tartis su patruliais. Išsitraukęs piniginę jis padavė 200 eurų, kad tik pareigūnai paleistų. Apie papirkinėtoją patruliai pranešė kolegoms. Kol išsiblaivė, vyras buvo areštinėje.

Paliūniškis

Panevėžio rajone susidūrė du lengvieji automobiliai „Opel“. 42 metų vyras, išvažiuodamas iš šalutinio kelio į pagrindinį, nepraleido ten važiuojančio 39 metų vyro ir su juo susidūrė.

Smūgis vieną mašiną nusviedė ant kelkraščio, kita liko stovėti kelyje. Per susidūrimą buvo nesmarkiai sužeistos abiejų automobilių 36 metų ir 65 metų keleivės.

Plieniškiai

Šakių rajone rastas galbūt paskendusios 45 metų moters kūnas. Apie nelaimę pranešė moters sugyventinis.

Atvykę ugniagesiai iš vandens ištraukė moters kūną.

Kupiškis

Lauko gatvėje veikiančiame turguje vagišiaus taikiniu tapo 73 metų moteris. Kol auka rinkosi prekes, prisigretinęs nusikaltėlis sugebėjo iš jos rankinės ištraukti piniginę.

Joje buvo 300 eurų, banko ir asmens tapatybės kortelės, pensininko pažymėjimas ir kiti smulkūs daiktai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.