Meras A. Bautronis skelbia: „Balvonai palieka Raseinius“

Raseiniuose pirmadienį nukeliami sovietiniai paminklai, socialiniame tinkle pranešė Raseinių rajono meras Andrius Bautronis.

Raseiniai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Raseiniai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2022, 11:15 AM, atnaujinta Jan 23, 2023, 5:56 PM

„Balvonai palieka Raseinius. Šiandien toks pat likimas laukia ir kitų balvonų, esančių mūsų rajone!“, – feisbuke paskelbė meras.

Raseinių savivaldybės taryba gegužės 19 dieną pritarė sovietinių paminklų rajone demontavimui.

Iš viso rajone yra penki sovietiniai atminimo ženklai, įskaitant sovietų kario, laikančio rankoje ginklą ir vainiką, skulptūrą Vilniaus gatvėje pačiuose Raseiniuose.

Pačios sovietų karių kapinės nebus liečiamos.

Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą, Raseinių meras vienas pirmųjų Lietuvoje pranešė apie planus nuimti sovietinius monumentus savo rajone.

Kultūros paveldo departamento (KPD) vadovas Vidmantas Bezaras BNS praėjusią savaitę teigė, jog specialistai išnagrinėjo jau beveik pusę savivaldybių pateiktų prašymų nukelti sovietinius memorialus.

Į departamentą kreipėsi apie 25 savivaldybės, prašydamos iš naujo įvertinti 65 jų teritorijoje esančių paminklų teisinę būklę, kad šiuos būtų galima nukelti.

11 atveju savivaldybėms nurodyta, kad jos pačios gali demontuoti paminklus, nes jiems vertingųjų savybių nėra nustatyta.

V. Bezaro teigimu, KPD sudaryta vertinimo taryba priėmė sprendimus dėl 15 objektų: penki iš jų – Raseinių rajono savivaldybėje, keturi – Pasvalio rajone, Rokiškio rajono ir Marijampolės savivaldybėse – po du, po vieną – Varėnos, Mažeikių rajono savivaldybėse.

Savivaldybių prašymai leisti nukelti sovietmečio memorialus KPD užplūdo po Rusijos invazijos į Ukrainą kultūros ministrui liberalizavus taisykles, leidžiančias lengviau spręsti dėl tokių paminklų išbraukimo iš nekilnojamųjų kultūros vertybių registro.

Kai kuriuos memorialus sovietų kariams jau yra nukėlusios Kauno miesto, Kėdainių, Varėnos rajono, Marijampolės ir kai kurios kitos savivaldybės, dalis savivaldybių yra priėmusios sprendimus memorialus nuimti, tačiau dar laukia paveldosaugininkų išvadų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.