Neatmeta, kad Vakarai bijo Rusijos pralaimėjimo: dabartinė jų taktika reiškia, kad Ukraina praras vis daugiau

Išskirtinė vienybė, Vakarų valstybių demonstruota tik Rusijai įsiveržus į Ukrainą, pamažu blėsta – kol vienos Vakarų valstybės ragina Ukrainą sėsti prie derybų stalo su ją užpuolusia valstybe ir tartis dėl taikos, net jei tektų paaukoti dalį savo teritorijų, kitos pabrėžia, kad karas baigsis tada, kai Kyjivas tai pasakys.

Karas Ukrainoje, Lysičanskas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Lysičanskas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Luhanskas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Luhanskas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 30, 2022, 5:45 PM, atnaujinta May 30, 2022, 5:46 PM

Politikos apžvalgininkai pastebi, kad ne tik Vakarų valstybių lyderių pareiškimai, bet ir ginkluotės tiekimas Ukrainai parodo, kad Vakarai dar nėra apsisprendę dėl karo su Rusija – vis dėlto, jų teigimu, iliuzija, kad Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną galima sustabdyti Ukrainos ribose vien „ginklų tiekimu ir patarimais“, tiesiogiai neįsitraukus į karą, išsiklaidys per pusmetį ar metus.

Politinės valios impotentai?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas pastebėjo, kad Vakarų pozicija dėl karo Ukrainoje ir jo pabaigos akivaizdžiai suskilo.

„Neliko vienybės, o tai yra liūdna, nes vienybės nebuvimas reiškia karą mums. Jeigu dabar Ukraina bandys daryti paliaubas su Rusija, bus tik metų ar dvejų klausimas, kada Rusija išsigydys žaizdas ir vėl puls“ – „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo V.Dumbliauskas.

Politologas svarsto, kad tokie politikai, kaip Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ar Vokietijos kancleris Olafas Scholzas yra racionalūs, taisyklėmis besivadovaujantys demokratinio pasaulio atstovai, ir tiesiog nesuvokia, kad V.Putinas yra apsėstas kovos su Vakarais, todėl derybos su Rusija yra neįmanomos.

„Dabar yra V.Putino gyvenimo, veiklos apogėjus – įveikti Vakarus. Tokie veikėjai, kaip E.Macronas, O.Scholzas jam yra paniekos verti žmogeliai, ir, lyginant su V.Putinu, jie iš tikrųjų yra politinės valios impotentai – V.Putinas gali paaukoti milijonus žmonių gyvybių tam, kad pasiektų savo tikslą.

Anksčiau galvojau, kad V.Putinas yra tiesiog vagis, bet baisiausia, kad jo nebedomina pinigai – jį domina tai, kaip jis įeis į istoriją. O jis nori įeiti į istoriją kaip Rusijos atgaivintojas, kaip „supuvusių demokratinių Vakarų“ nugalėtojas“, – įvertino V.Dumbliauskas.

Jau kariauja su Vakarais?

Savo ruožtu portalo 15min.lt aktualijų skyriaus redaktorius Raimundas Celencevičius laidos metu pastebėjo, kad Vakarai vieningai nėra apsisprendę kovoti su Rusija tikro karo.

„V.Putinas Ukrainą užpuolė ne dėl, kad Ukraina padarė jam kažką blogo, o nesulaukęs reakcijos į savo ultimatumą NATO atitraukti savo pajėgas iš Baltijos šalių, iš Vidurio Europos ir persvarstyti Europos architektūrą. Jis kariauja ne su Ukraina – jis Ukrainoje kariauja su Vakarais. O Vakarai bijo eskalacijos, kad tik V.Putinas nenueitų toliau Ukrainos“, – kalbėjo žurnalistas.

Tai, kad Vakarai yra „vieningai neapsisprendę“, anot jo, gerai parodo ginkluotės Ukrainai tiekimo problemos.

„Ukraina jau seniai prašė tos sunkiosios ginkluotės, kuri bus teikiama tik dabar. Vakarai vis rimtesnius ginklus pradeda tiekti tada, kai Ukraina ką nors pralaimi arba praranda kažkokią teritoriją – tada duoda jiems daugiau paramos.

Bet tokia taktika reiškia, kad Ukraina praras vis daugiau ir daugiau, o atsiimti iš Rusijos tai, ką prarado, tikrai nėra jokių galimybių bent artimiausiausią dešimtmetį nei karine prasme, nei diplomatine“, – įsitikinęs jis.

Vis dėlto, R.Celencevičius svarsto, kad bent amerikiečiai yra racionaliai paskaičiavę, kad geriau bandyti Rusiją įveikti Vakarų ginklais, bet ukrainiečių pajėgomis ir Ukrainos teritorijoje.

„Jeigu NATO šalys ir amerikiečiai turi iliuzijų, kad pavyks įveikti Rusiją arba bent sustabdyti ją Ukrainoje tik tiekiant ukrainiečiams ginkluotę ir patarimus, be savo dalyvavimo, manau, tai yra iliuzija, kuri išsisklaidyti po pusmečio arba po metų.

Tada teks spręsti problemą, kada įsijungia mūsų pajėgos – ar tada, kai Rusija jau bus ganėtinai suplėšiusi šią didelę valstybę, ar net pasikėsinusi į kitas gretimas valstybes“, – kalbėjo R.Celencevičius.

Bijo Rusijos pralaimėjimo?

Tuo metu politologas V.Dumbliauskas mano, kad Vakarų neveiksnumas tam tikrais aspektais yra susijęs su Rusijos žlugimo baime.

„Vakarai savotiškai bijo Rusijos pralaimėjimo. Prisiminkime, kaip George’as Bushas vyresnysis bijojo Sovietų Sąjungos žlugimo, kaip jis šnekėjo, kad netrukdykime M.Gorbačiovui jos reformuoti.

Ta baimė, matyt, pasikartoja, nes jei tokioje šalyje su atominiu ginklu prasidės chaosas, tai galima suprasti vakariečius, kad švelniai tariant, nebūtų linksma.

Bet mes sėdime Vilniuje. Jeigu Rusija dabar nurimsta ir įvyksta paliaubos, tai po kelerių metų karas gali būti pas mus“, – įsitikinęs V.Dumbliauskas.

„V.Putinas gali sąmoningai peržengti Ukrainos sienas, nes jis dabar pakilime – jis veikia be jokių taisyklių, o politinės valios prasme jis yra stipresnis už visus Vakarų lyderius sudėjus“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.