Reagentų pirkimo byla – po devyniais užraktais

Užklupus COVID-19 pandemijai valdžios įstaigoms prireikė įvairių sričių konsultantų pagalbos. Kas ir kiek jiems turėjo mokėti? To teisme buvo klausiama tuomečių Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos vadovų.

Šarūnas Narbutas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šarūnas Narbutas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šarūnas Narbutas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šarūnas Narbutas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Teisme teko liudyti ir buvusiam Vyriausybės vadovui parlamentarui S.Skverneliui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teisme teko liudyti ir buvusiam Vyriausybės vadovui parlamentarui S.Skverneliui.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teisme teko liudyti ir buvusiam Vyriausybės vadovui parlamentarui S.Skverneliui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Teisme teko liudyti ir buvusiam Vyriausybės vadovui parlamentarui S.Skverneliui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 8:01 AM

Prieš porą metų Lietuvą pasiekęs koronavirusas sukėlė sumaištį ne tik gydymo įstaigose, bet ir valdžios kabinetuose.

Teismas iki šiol aiškinasi, kaip Vyriausybės posėdžiuose kartais pasirodydavęs tuometis Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos vadovas Šarūnas Narbutas tapo valdžios atstovu perkant COVID- 19 diagnostikai reikalingus reagentus.

Kilo įtarimų dėl pareigų

2020 metų pavasarį Š.Narbutas aktyviai dalyvavo derybose su Barselonoje įsikūrusia bendrove „PMS International“ – oficialia reagentų gamintojų atstove Europoje.

Ispanijos verslininkams jau tuomet buvo kilę klausimų, kokias pareigas eina šis žmogus ir ar jis tikrai yra Vyriausybės atstovas, nes už valstybės vykdomą pirkimą asmeniškai paprašė tarpininkavimo mokesčio.

Kas kokius įgaliojimus suteikė šiuo metu teisiamam Š.Narbutui Vilniaus apygardos teisme, pirmadienį turėjo atsakyti tuometis premjeras Saulius Skvernelis ir Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) tada vadovavęs Aurelijus Veryga.

Jie tvirtino tuo metu nieko nežinoję apie tai, kad už reagentų pirkimą kažkas siekia gauti arba gavo atlygį.

Byla tapo paslaptimi

Nors byla dėl valstybės vardu vykdytų pirkimų buvo pradėta nagrinėti viešai, svarbius liudytojus teisėjas nutarė apklausti neviešuose posėdžiuose. Taip esą bandoma užtikrinti, kad politikai iš žiniasklaidos nesužinos, ką kalbėjo prieš tai apklaustas liudytojas.

S.Skvernelis pirmadienį į teismo klausimus atsakinėjo nuotoliniu būdu.

O į teismą atvykęs Seimo narys A.Veryga stebėjosi sprendimu rengti neviešus posėdžius ir teigė neturintis jokių paslapčių. Tačiau teismo salėje jis buvo įspėtas nekomentuoti savo parodymų.

Po posėdžio A.Veryga svarstė, kad dėl skubių, bet reikalingų sprendimų keliamos bylos sėja baimę: „Žmonės pradėjo bijoti.

Dabar jie vengs priimti sprendimus ir vengs daryti kažką greitai. Visi matėme, kaip Sveikatos apsaugos ministerijai sekėsi pirkti viešosios komunikacijos paslaugas.“

Ministerija pareiškė ieškinį

Š.Narbutui SAM yra pareiškusi 303,3 tūkst. eurų ieškinį – tiek jis esą uždirbo susiderėjęs dėl reagentų pirkimo.

Bylos duomenimis, iš viso buvo sutarta dėl daugiau kaip 300 tūkst. reagentų įsigijimo, už vieną jų mokant 17 eurų. Į šią sumą įskaičiuotas tarpininkavimo atlygis Š.Narbutui – po eurą už kiekvieną reagentą.

Prisiminė vagonų istoriją

Tai ne vienintelė byla dėl COVID- 19 valdyti skirtų priemonių pirkimo. „Tai, kas vyksta teismuose, nėra kūryba“, – teigė A.Veryga. Tačiau dabartinių SAM vadovų priekaištus buvusiai vadovybei jis pavadino komunikaciniais žaidimais.

A.Veryga priminė, jog prieš metus SAM kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasisavintų beveik 850 tūkst. vienetų įvairių medicininės apsaugos priemonių ir valstybei padarytos žalos.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tuomet teigė, kad dingo net 20 traukinio vagonų apsauginių akinių, medicininių kepurių, kaukių, vienkartinių chalatų ir vienkartinių pirštinių. Jis nurodė, kad trūkstamų prekių vertė – apie 912 tūkst. eurų.

„Ar kas nors tuos vagonus rado? Kai Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje kažkas ministro griežčiau paklausė, kur dabar tie 20 vagonų, jis atsakė, kad tai buvęs tik vaizdingas pasakymas. Ant tavęs numeta kažkokį faneros lapą ir kapstykis“, – kalbėjo A.Veryga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.