Prezidentūra ragina Seimą nevilkinti E. Šileikio skyrimo procedūros: vis labiau nusikelia ir LAT primininko skyrimas

Prezidentūra akcentuoja, kad Seime stringant šalies vadovo Gitano Nausėdos teikiamai Egidijaus Šileikio kandidatūrai į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjus, vis labiau nusikelia ir LAT pirmininko skyrimo procedūros pradžia. Todėl prezidentas viliasi, kad Seimas dėl E. Šileikio kandidatūros apsispręs laikydamasis procedūrai nustatyto termino.

Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 4, 2022, 11:58 AM

„Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją Lietuvos Aukščiausiojo teismo (LAT) pirmininkas gali būti skiriamas tik tuomet, kai yra paskirti visi LAT teisėjai, taigi nesant bent vieno teisėjo neįmanoma nei skelbti, nei organizuoti LAT pirmininko atrankos“, – komentare Eltai teigia Prezidento komunikacijos grupė.

„Šiuo metu Seime be E. Šileikio kandidatūros svarstymo yra „pakibęs“ ir teisėjo A. Abramavičiaus atleidimas iš LAT teisėjų dėl sveikatos būklės, nes Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymu šis klausimas įšaldytas iki bus priimtas įstatymas dėl valstybinių pensijų. Taigi, iš esmės šiuo metu nuo Seimo veiksmų priklauso ne tik konkretaus LAT teisėjo skyrimas, bet ir LAT pirmininko skyrimo procedūros pradžia“, – taip pat pažymima atsakyme.

Todėl Prezidentūra viliasi, kad Seimas laikysis procedūrai nustatyto termino ir E. Šileikio kandidatūrą apsvarstys per 30 dienų.

„Pagal Seimo statutą, Seimas pristatytą kandidatūrą turi apsvarstyti per 30 dienų, todėl prezidentas viliasi, kad sprendimą dėl kandidato į LAT teisėjus E. Šileikio Seimas priims laikydamasis procedūrai nustatyto termino“, – rašo Prezidento komunikacijos grupė.

Savo ruožtu kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl E. Šileikio kandidatūros inicijuojantis Seimo narys Vytautas Bakas viliasi, kad šis siūlymas bus įtrauktas į antradienio Seimo darbotvarkę.

„Tai yra mano pasiūlymas, kad Seimas nutarimu kreiptųsi į Konstitucinį Teismą ir prašytų ištirti, ar dekretas neprieštarauja Konstitucijai. Tai Seimas turės priimti nutarimą“, – Eltai teigė V. Bakas.

„Aš pasiūliau, kreipiausi raštu į Seimo pirmininkę, paprašiau, kad tas klausimas būtų išspręstas kitos savaitės Seimo posėdžių metu“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Seime jau kurį laiką stringantis LAT teisėjo skyrimas gali užsitęsti ir iki Seimo rudens sesijos. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras teigia, kad jei Konstituciniam Teismui tektų aiškintis dėl prezidento G. Nausėdos teikiamos E. Šileikio kandidatūros, tikėtina, kad net ir skubos tvarka Konstitucinis Teismas bylą išnagrinėtų tik rugsėjo mėnesį.

Apie tai, kad ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą V. Bakas užsiminė gegužės pabaigoje vykusiame Seimo posėdyje, kuriame ketinta slaptu balsavimu nuspręsti, ar šalies vadovo teikiamas kandidatas galės eiti siūlomas pareigas. Visgi balsavimas neįvyko, nes V. Bako prašymui išbraukti šį klausimą iš posėdžio darbotvarkės Seimas pritarė.

Kiek anksčiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nepritarė prezidento teikiamo E. Šileikio kandidatūrai į LAT teisėjus, mat klausimų kilo dėl sveikatos patikrinimo ir dėl leidimo susipažinti su slaptąja informacija pažymos, kurių E. Šileikis nėra pateikęs.

Pats E. Šileikis teigia esą privačioje klinikoje, kurioje jis lankosi, nėra galimybės gauti specialios pažymos dėl sveikatos patikrinimo. Tuo tarpu paprašytas pateikti leidimą susipažinti su slaptąja informacija jis piktinosi, mat, anot jo, prieš jį paskirtų LAT teisėjų nebuvo prašyta šio dokumento, todėl turėtų būti laikomasi asmenų lygybės principo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.