Lietuva iš naujo sieks sankcijų patriarchui Kirilui

Sankcijų Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovui Kirilui atsisakyta „paskutiniame etape“, tačiau Lietuva sieks, kad jo pavardė „juodajame“ sąraše atsidurtų svarstant septintąjį ribojimų Kremliui paketą, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Patriarchas Kirilas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Patriarchas Kirilas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2022, 12:17 PM

„Yra pateiktas ir akivaizdus įrodymų paketas, kuriuo remiantis patriarchas Kirilias ir buvo įtrauktas. Nes neturint įrodymų jis nebūtų patekęs, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas. – Tam buvo pritarę visi 27 valstybių ambasadoriai, kas įdomiausia – ir 27 valstybių vadovai.“

G. Landsbergio teigimu, dvasininkas iš sankcijų sąrašo išbrauktas „po vadovų sprendimo, prieš paleidžiant teisinį dokumentą“.

„Na, akivaizdu, kad net politinis sutarimas buvo rastas. Dėl kokių motyvų (buvo išbrauktas – BNS) – negaliu atsakyti, nežinau. Bet tai leidžia mums sakyti, kad teisinį pagrindą turim, politinis sutarimas praktiškai buvo, tai galime bandyti jo ieškoti iš naujo“, – teigė ministras.

Europos Sąjungos sankcijų Rusijai dėl karo Ukrainoje šeštasis paketas oficialiai įsigaliojo praėjusią savaitę. Nepaisant tam tikrų išlygų Vengrijai, Bendrija atsisakė tanklaiviais gabenamos rusiškos naftos eksporto.

Vis dėlto Budapeštas lėmė ir tai, jog į sankcijų sąrašą neįtrauktas stačiatikių dvasininkas. Pasak Vengrijos premjero Viktoro Orbano, sankcijų taikymas Kirilui kirstųsi su „tikėjimo laisve“.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas yra uolus Rusijos prezidento Vladimiro Putino šalininkas ir tvirtai remia jo karą Ukrainoje.

Paklaustas, ar šiuo metu rengiamas septintasis sankcijų Rusijai paketas, G. Landsbergis teigė, jog šiuo metu vyksta „zondavimosi etapas, kur yra raudonos linijos vienoms ar kitoms valstybėms“.

„Apie tai kalba atskiros valstybės“, – sakė diplomatijos vadovas.

Lietuva siekia, kad į naująjį paketą būtų įtrauktos ir rusiškos dujos, tačiau tam nepritaria didžiosios Bendrijos narės, kurios yra ypač priklausomos nuo šių resursų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.