R. Mikalauskaitės drama Dubajuje privertė prisiminti į sekso vergiją parduotų aukų ašaras II dalis. Arabų šeichai geidė nekaltų mergaičių

Dubajaus restorane užspringusi, o vėliau ligoninėje mirusi prodiuserė Rūta Mikalauskaitė į Jungtinius Arabų Emyratus dažnai vykdavo ir praeityje. Ji išvežė dešimtis merginų, kurios vykdavo į fotosesijas, o pakliūdavo į šeichų lovas.

R.Mikalauskaitės lemtis sukrėtė jos bičiulius, bet ir paakino prisiminti jos tamsias paslaptis.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Mikalauskaitės lemtis sukrėtė jos bičiulius, bet ir paakino prisiminti jos tamsias paslaptis.<br>Lrytas.lt koliažas
Prabanga tviskančiame Dubajuje, kur pastaruosius kelerius metus nuomojosi būstą, R.Mikalauskaitė prisistatydavo didelę patirtį turinčia prodiusere.<br>„123rf.com“ ir M.Patašiaus nuotr.
Prabanga tviskančiame Dubajuje, kur pastaruosius kelerius metus nuomojosi būstą, R.Mikalauskaitė prisistatydavo didelę patirtį turinčia prodiusere.<br>„123rf.com“ ir M.Patašiaus nuotr.
R.Mikalauskaitė iš Lietuvos į Jungtinius Arabų Emyratus išvežė 48 merginas, dauguma jų buvo nepilnametės.
R.Mikalauskaitė iš Lietuvos į Jungtinius Arabų Emyratus išvežė 48 merginas, dauguma jų buvo nepilnametės.
R.Mikalauskaitės lemtis sukrėtė jos bičiulius, bet ir paakino prisiminti jos tamsias paslaptis.<br> T.Bauro nuotr.
R.Mikalauskaitės lemtis sukrėtė jos bičiulius, bet ir paakino prisiminti jos tamsias paslaptis.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 12, 2022, 11:55 AM, atnaujinta Jun 13, 2022, 12:57 PM

Pirmąją tyrimo dalį skaitykite čia: Prodiuserės R. Mikalauskaitės mirtis Dubajuje paliko mįslių: kilo sujudimas ir dėl praeities.

Svajojo apie modelio karjerą

R.Mikalauskaitės bičiulių viešas raginimas pamiršti jos praeitį sulaukė prieštaringų atgarsių. Socialiniuose tinkluose žmonės ragino pagalvoti ir apie nukentėjusias mergaites, klausė, ar aukos taip pat turėtų pamiršti praeitį.

R.Mikalauskaitė buvo įkūrusi agentūrą „Perspektyvus modelis“. Į Jungtinius Arabų Emyratus ji išvežė 48 mergaites, kurių dauguma buvo nepilnametės.

Negana to, jaunos lietuvės buvo viliojamos dirbti ir Didžiojoje Britanijoje, kur iš tiesų teikdavo sekso paslaugas.

Tai paaiškėjo, kai su kita tuomete dienraščio žurnaliste Lina Varnaite prieš 17 metų ėmėme narplioti apsimestinių agentūrų, kurios viliojo merginas neva modelių darbui, veiklą.

Tuo metu manekenės profesija buvo ant bangos, daug merginų svajojo apie tviskančius mados podiumus, pažintis su garsiais dizaineriais, gerbėjų dėmesį, gyvenimą be rūpesčių.

Viešbučiuose, restoranuose vykdavo daug atrankų. Į jas nepilnametes neretai lydėdavo tėvai. Jie nė nenutuokdavo, kur paklius jų dukros.

Nuvykusios į JAE ar kitą šalį lietuvės sužinodavo, kad už pinigus teks tenkinti arabų šeicho, jo tarno ar kito svetimšalio aistras.

Skambutis iš Austrijos

Kai dienraštyje paskelbėme pirmąjį žurnalistinį tyrimą apie į sekso vergiją vežamas merginas, sulaukiau skambučio iš Austrijos.

Pašnekovas prisistatė garsių Vakarų Europoje naktinių klubų savininku. Jis teigė išsivertęs mūsų tyrimą ir prasitarė, kad Lietuvoje tuo metu veikė tik dvi tikros modelių agentūros, o už kitų slėpėsi sąvadautojai.

Tuo metu apie šį turtingą austrų verslininką rašė Vokietijos, Austrijos ir kitų šalių žiniasklaida, jo ieškojo Interpolas. Mat po jam priklausiusių naktinių klubų priedanga klestėjo ir elitinių palydovių verslas.

Austras patvirtino, kad yra tas pats žmogus, kuris ketverius metus turtingiems ir garsiems klientams Vakarų Europoje tiekė tūkstančius merginų iš Lietuvos ir kitų šalių.

Paaiškėjus, kad elitines palydoves samdė žinomi sportininkai, politikai, verslininkai, valdininkai ir bankininkai, Austrijoje kilo skandalas.

Užsakymų buvo net iš prokurorų. Vienas jų pasiskundė keliaująs iš vieno teismo posėdžio į kitą, tad jam reikėjo atsipalaiduoti. Klientai iš Saudo Arabijos ambasados buvo užsisakę berniukų.

Tyrimą atlikusi Austrijos policija užfiksavo skambutį ir iš tos šalies parlamento – klientas teiravosi, ar merginos yra labai atviros.

„Viskas įmanoma – graikiškas (analinis) už papildomą šimtą eurų. Be prezervatyvo – šimtas eurų. Visa kita įeina į kainą“, – buvo paaiškinta klientui, kuris buvo Austrijos parlamento pirmininko atstovas spaudai.

Vienas klientas pareikalavo pasiųsti merginą traukiniu į Šveicariją. Jis prisakė jai apsirengti konservatyviai, pasiimti antrankius.

„Nemažai lietuvaičių gali pasigirti intymiai bendravusios su šeichais, baronais, žinomais pasaulio turtuoliais. Pavyzdžiui, trys lietuvaitės tenkino vieno turtingiausių Rusijos žmonių Romano Abramovičiaus intymius poreikius“, – tada dėstė austras.

Sąvadautojai elgėsi žiauriai

Austrijos naktinių klubų savininkas tikino, kad jam trūko kantrybė, todėl nutarė įduoti Lietuvos sąvadautojus, kurie su jam dirbusiomis merginomis elgėsi žiauriai – vertė jas vergauti, žalojo, prievartavo, atimdavo uždirbtus pinigus, įkalindavo belangiuose būstuose.

Austras pažadėjo „Lietuvos rytui“ suteikti daug informacijos apie prostitucijos verslą, kuris klestėjo po modelių agentūrų priedanga.

„Verbuojamos merginos nuo 14 iki 21 metų. Nepilnametėms leidimą išvykti į užsienį pasirašo tėvai. Jie net nesusimąstydami atiduoda dukteris gašliems šeichams“, – tėvų naivumu stebėjosi austras.

Žurnalistė L.Varnaitė išskrido į Austriją pasikalbėti su austru išsamiau, o aš gaudžiau ir į laikmenas įrašinėjau duomenis, kuriuos jis siuntė.

Duomenų buvo tiek daug, kad jie į darbo kompiuterį keliavo beveik visą naktį.

Tai buvo sąvadautojų ir jų klientų pavardės su nuotraukomis, telefono numeriais, adresais ir maršrutais, susirašinėjimai, pinigų sumos, taip pat – aukų vardai.

Dešimtys sąvadautojų iš Lietuvos tada prostitucijos verslą kontroliavo ir Didžiojoje Britanijoje.

Už moterų, kurios skelbėsi modelių agentūrų įkūrėjomis, neretai slėpėsi vyrai, kurie būdavo tikrieji šešėlinio verslo savininkai.

Jei mergina bandydavo išsilaisvinti iš sąvadautojų vergijos ar nuslėpti iš klientų gautus pinigus, tie vyrai jas sumušdavo.

Tarp tų, kurie viliojo merginas į pinkles, šmėžavo ir garsaus lietuvio dainininko žmona, kuri į arabų kraštus neva veždavo šokėjas.

Tame sąraše buvo ir R.Mikalauskaitės pavardė.

Ji ir dvi bendrininkės net 15 kartų skraidino merginas į JAE, kur esą turėjo vykti fotosesijos.

Geidė nekaltų mergaičių

Austras pasakojo, kad daugelio svetur prostitutėmis dirbusių lietuvių karjera prasidėjo JAE.

Patikėjusios gražiais pažadais į pinkles pakliuvo nemažai nepilnamečių.

„Arabai geidė labai jaunų nekaltų mergaičių. Šešiolikmetė jiems jau atrodė kaip močiutė, septyniolikmetė – kaip šimtametė, aštuoniolikmetė – kaip nebevalgomas pasenęs patiekalas“, – apie klientų poreikius pasakojo naktinių klubų savininkas.

Jis įvardijo kelis šeichus, kurie ir jam mokėjo už palydovių paslaugas.

Austras tikino nenorėjęs turėti rūpesčių dėl nepilnamečių, tad šeichams Vakarų Europoje rengdavo vakarėlius su vyresnėmis merginomis.

Netikros modelių agentūros į JAE nepilnametes siųsdavo tik su palyda. Agentūros atstovai privalėjo garantuoti, kad informacija nenutekės.

Tiesą apie tikrąjį darbą lietuvės sužinodavo lėktuve. Tuo metu jos su savimi jau neturėdavo nei telefonų, nei pasų, kuriuos paimdavo sąvadautojai.

Kartais merginoms būdavo prigrasinama, kad jei kam nors prasitars, ką veikė svetimoje šalyje, daugiau neišvys savo artimųjų – bus nužudytos arba uždarytos hareme.

„Mergaitės būdavo prievartaujamos be prezervatyvų. Pirmąją seksualinę patirtį lydėdavo ir intymių vietų ligos.

Per naktį dešimt kartų prievartaujamoms mergaitėms plyšdavo ne tik mergystės plėvė. Joms būdavo sužalojama makštis, išdraskoma analinė anga. Tai ne tik prostitucijos, bet ir sveikatos problema“, – kalbėjo austras.

Jo teigimu, jeigu mergina per naktį tik kartą mylėdavosi su klientu, ji būdavo laikoma laimės kūdikiu. Analiniu būdu verčiamos santykiauti mergaitės verkdavo kruvinomis ašaromis, bet būdavo nutildomos: „Savo noru atvykai, gavai pinigus, todėl dulkinkis!“

Vakarėliai tęsdavosi savaitę

JAE merginos už sekso paslaugas paprastai gaudavo po 500 JAV dolerių už savaitę. O tariamos modelių agentūros už kiekvieną atvežtą merginą per dieną susižerdavo po tūkstantį JAV dolerių.

Merginoms pinigai būdavo sumokami jau po siautulingų vakarėlių arba grįžtant į Lietuvą.

Kartais vakarėliai trukdavo savaitę, juose dalyvaudavo kviestiniai svečiai, ištikimiausi šeicho tarnai.

Būrį draugų šeimininkas pamalonindavo pasiūlydamas ir ištaigingų vaišių, ir nekaltų mergaičių. Šeichas pirmas išsirinkdavo patinkančią mergaitę, vėliau galėdavo rinktis visi kiti pagal hierarchiją.

„Kai kurioms jų labai nepasisekė. Nepatraukliausia mergaitė atitekdavo kokiam prasčiokui tarnui. Tokie elgdavosi žiauriai, nevaržomai malšindavo seksualinį apetitą“, – dėstė šaltinis iš Austrijos.

Arabų šeichų patikėtiniai taip pat atvykdavo į Lietuvą, surengdavo neva manekenių atrankas. Tada agentūrų atstovai susisiekdavo su tėvais, juos apkvailindavo pasakojimais apie perspektyvią dukterų ateitį.

Taip būdavo gaunamas leidimas vežti nepilnametes į užsienį.

Austras pripažino, kad JAE merginos patirdavo ir gerų akimirkų, kartais klientai jas nusivesdavo apsipirkti į garsių firmų drabužių parduotuves.

Po tokios kelionės sugrįžusios į Lietuvą merginos tėvams ir draugams pasakodavo, kad neva linksmai leido laiką egzotiškoje šalyje, dirbo modeliais, o dizaineriai joms dovanojo brangių apdarų.

Ne visos liudytojos ašarojo

Austro pasakojimą ir atsiųstus duomenis dar reikėjo patikrinti.

Ir R.Mikalauskaitė, ir kiti sąvadautojai tuomet vengė kalbėti. Bet mums pavyko surasti ir pakalbinti aukas, surinkti daugiau įrodymų.

Kelios merginos verkdamos pasakojo, kaip iš oro uosto buvo nuvežtos į didelį namą. Ten jas apžiūrėjo gydytojai arabai, paėmė kraujo mėginį – patikrino, ar neserga kokiomis nors ligomis. Tada davė kontraceptinių piliulių.

Lietuvaitės turėjo dalyvauti turtingo šeicho vakarėliuose. Kas vakarą jis į atskirą kambarį vesdavosi vis kitą merginą.

„Lietuvos rytui“ apie tai paskelbus žurnalistinius tyrimus sujudo ir pareigūnai, o sąvadautojai ėmė slapstytis. Jie buvo pričiupti įvairiose šalyse. R.Mikalauskaitė buvo sulaikyta Didžiojoje Britanijoje.

Klastingas prekeivių žmonėmis voratinklis buvo išardytas, buvo iškeltos kelios baudžiamosios bylos, sąvadautojai sėdo į teisiamųjų suolą.

Buvo ir tokių liudytojų, kurios neturėjo pretenzijų sąvadautojams.

„Geriau jau užsienyje atsiduoti už didelius pinigus negu Lietuvoje už butelį vyno“, – teisme aiškino liudytoja, kuri į JAE vyko teikti seksualinių paslaugų.

Šeichas jai ir kitoms merginoms sumokėjo po tūkstantį JAV dolerių už kelių savaičių viešnagę, o labiausiai patikusias suguloves apipylė ir dovanomis – prabangiose parduotuvėse pripirko drabužių, papuošalų, muzikos aparatūros, kvepalų.

Kita mergina piktinosi pernelyg trumpa viešnage. Nuvykus į prabangius šeicho namus paaiškėjo, kad pralošė jo remiama futbolo komanda. Šeimininkas buvo prastos nuotaikos ir lietuvėms liepė skristi namo, nerengė vakarėlių. Už sugaištą laiką jis sumokėjo po kelis šimtus JAV dolerių, bet jokių dovanų merginos negavo.

Sulaukė griežtos bausmės

Vilniaus apygardos teismas modelių agentūros „Perspektyvus modelis“ buvusią savininkę R.Mikalauskaitę ir dar dvi jos bendražyges 2008 metais pripažino kaltomis dėl prekybos žmonėmis.

Nuosprendžio Lukiškių tardymo izoliatoriuje laukusiai R.Mikalauskaitei buvo paskirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose. Kitoms dviem lietuvėms buvo skirtos baudos, jos siekė maždaug po 10 tūkstančių eurų.

R.Mikalauskaitė dar buvo teisiama ir už tai, kad gabeno merginas į Londoną, pelnėsi iš kito asmens prostitucijos ir įtraukimo į šį verslą. Kartu buvo teisiami ir keturi bendrininkai, vienas jų anksčiau kalėjo už netikrų pinigų platinimą.

Iš viso į Didžiosios Britanijos sostinę grupuotė buvo išvežusi 13 merginų, kai kurios jų buvo nepilnametės. Iš kelių sekso vergių buvo atimti pasai, jos buvo prievarta laikomos uždarytos butuose.

Visą straipsnį skaitykite dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienio numeryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.