Dėl tvyrančios įtampos Genocido centre Seimo komisija ketina suburti darbo grupę

Trečiadienį su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro kolektyvu bendravę Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos nariai nusprendė suburti darbo grupę problemoms spręsti, o ateityje turėtų pagelbėti išorinė taryba.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-16 13:53

„Datos nenumatėm, bet neatidėliosime iki rudens, tikrai svarbu išsiaiškinti problemas, padėti sudaryti planą, kaip ir ką įgyvendinti kuo greičiau. Mūsų ir prievolė padėti kaip komisijai, kurios partneris yra genocido centras“, – BNS sakė komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė.

Jos teigimu, „susidaro įspūdis, kad ne vienų metų problema ir suprantama, kad iššūkis ją išnarplioti, bet manau, kad tai įmanoma padaryti“.

Su kolektyvu komisija nusprendė susitikti gavusi profsąjungos skundą dėl problemų centre bei dėl viešumoje pasirodžiusios informacijos apie įtampą tarp darbuotojų, galimai taikomą mobingą. Laukta kol iš komandiruotės Kazachstane grįš įstaigos vadovas Arūnas Bubnys.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) darbuotojų profsąjunga dėl atmosferos darbovietėje pavasarį kreipėsi į Seimą, o viena darbuotojų dėl mobingo – į teismą.

Genocido centro darbuotojos teigimu, pasikeitus vadovui kolektyvas vylėsi permainų, tačiau situacija nepagerėjo, mikroklimatas darbovietėje tapo dar labiau įtemptas.

Į Seimą raštą parašiusi profsąjunga nurodė kad centre darbinės veiklos organizavimas „yra stichiškas ir chaotiškas, vadovybės sprendimai priimami galimai neskaidriai, manipuliuojant darbine informacija arba jos iš viso nepateikiant, padalinių vadovai nušalinami nuo sprendimų priėmimo netgi jų vadovaujamuose padaliniuose, nuvertinama ir net išjuokiama padalinių vadovų kompetencija“.

Jaučiama įtampa ir nuovargis

Anot P. Kuzmickienės, Tuskulėnų rimties parko memorialinis komplekse vykęs dviejų valandų pokalbis buvo „geras, atviras, karštas ir rezultatyvus“.

„Jis (susitikimas) leido suprasti, kokių problemų yra. Man atrodo, verta pergalvoti darbo organizavimo klausimus, yra vidinės komunikacijos stoka, verta aiškiau sudėlioti atlyginimų klausimus. Atsiradusi įtampa. Sakyčiau, tiek administracijos vadovybei, tiek darbuotojų tarpe, toks kaip ir nuovargis“, – teigė P. Kuzmickienė.

Komisijos pirmininkės teigimu, esama ir pozityvių apraiškų. Įstaigoje buvo surengti mokymai apie mobingą, kovą buvo pasamdyta konsultacinė įmonė.

„Ji, kaip supratau iš profsąjungos, kalbėjosi akis į akį su darbuotojais, aiškinosi ir teiks išvadas dėl organizacijos struktūros, ar ji atliepianti darbo dalykus, kaip jaučiasi žmonės, kokių reikia sprendimų“, – sakė P. Kuzmickienė.

Minėta įmonė pasiūlymus turėtų pateikti artimiausiu metu.

Komisija į darbo grupę ketina deleguoti kelis narius, kurie bendrautų su darbuotojais ir padėtų spręsti susidariusią situaciją, sudėlioti pareigybių aprašus, aiškesnę priemokų tvarką.

Pasak P. Kuzmickienės, susitikimo metu kolektyvui akcentuota, kad netrukus į Seimo posėdžius turėtų atkeliauti minėto Genocido centro įstatymų projektas, kuriame bus siūloma įsteigti išorinę tarybą, sudarytą iš įvairių institucijų atstovų. Jie, anot Seimo narės, padėtų sprendžiant įvairius klausimus.

„Darbo grupė padarys įsisenėjusios problemos matymą, sprendimo siūlymus remiantis pokalbiais su darbuotojais, vadovybe, apklausos rezultatais iš konsultacinės įmonės. Tikrai svarbus ir sustiprinantis dalykas bus išorinė taryba, kuri labiau matys, ką ir kaip reikės daryti. Žinoma, tai kažkiek užtruks“, – teigė Seimo narė.

Konflikto būta ir anksčiau

Seime svarstant desovietizacijos įstatymą, anot P. Kuzmickienės, Genocido centrui gali būti deleguota daugiau įvairių darbų, tad siekiama, kad vidinės problemos, apie kurias kalbėta ir pernai, ir vėl kalbama šiemet, būtų išspręstos.

Genocido centras tiria visas genocido bei nusikaltimų žmonijai ir žmoniškumui apraiškas ir Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų teisinį įvertinimą, įamžina laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimą.

Dabartinis centro vadovas A. Bubnys į pareigas paskirtas pernai balandį. Jis pakeitė Adą Jakubauską.

Šis buvo atleistas daliai centro istorikų pareiškus, kad įstaigos vadovybė varžo darbuotojų laisvę ir politizuoja tyrimus. Po to suburta Seimo darbo grupė konstatavo, kad A. Jakubauskui nepavyksta užtikrinti sklandaus institucijos darbo, kilo susipriešinimas tarp darbuotojų, o viešai nagrinėjama situacija centre menkina įstaigos dalykinę reputaciją. Tarp tuometinio vadovo oponentų buvo ir A. Bubnys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.