Tyrimas: smurtą yra patyrusi kas ketvirta moteris ir kas penktas vyras

Fizinį ar seksualinį smurtą yra patyrusi kas ketvirta moteris ir kas penktas vyras, rodo penktadienį paskelbtas Statistikos departamento tyrimas.

Smurtas.<br>V.Balkūno nuotr.
Smurtas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-17 11:04, atnaujinta 2022-06-17 11:06

Jo rezultatai atskleidė, kad bet kokio asmens fizinį, įskaitant grasinimus, ar seksualinį smurtą yra patyrę 25,2 proc. 18–74 metų moterų ir 20 proc. to paties amžiaus vyrų.

Intymaus partnerio psichologinį, fizinį ar seksualinį smurtą yra patyrusi beveik kas trečia moteris. Anot tyrimo, dažniau tokių smurtautojų taikiniu tampa vyresnio amžiaus moterys.

Tuo metu 2,4 proc. vyrų teigė nukentėję nuo intymaus partnerio.

Statistikos departamento duomenimis, tarp partnerių labiausiai paplitęs – psichologinis smurtas, jį patyrė beveik 30 proc. moterų. Psichologiškai smurtauta prieš kas penktą 18–29 metų moterį (20,6 proc.), o vyriausių tirtų (65–74 metų) moterų grupėje psichologinis smurtas paplitęs dar labiau – jį patyrė 34,3 proc. moterų.

Dešimtadalis intymaus partnerio smurtą patyrusių moterų buvo sužalotos fiziškai, 5,5 proc. jautė, kad jų gyvybei gresia pavojus.

Tyrimas parodė, kad partneriai dažniau smurtauja prieš žemesnį išsilavinimą turinčias moteris.

Tuo metu tarp patyrusiųjų ne partnerio smurtą daugiau kaip pusė (56,7 proc.) buvo vyrai.

Ir su intymaus partnerio, ir su kito asmens smurtu susidūrusios moterys dažniausiai apie tai kalbėjosi su artimais asmenimis, į policiją kreipėsi 26,1 proc. jų.

Persekiojimą yra patyrę 5,6 proc. 18–74 metų moterų ir 3,7 proc. vyrų.

„Tyrimo rezultatai parodė, kad gyventojai gerai informuoti apie pagalbos paslaugas nukentėjusiems nuo smurto asmenims teikiančias organizacijas. Apie jas teigė žinančios 99,2 proc. patyrusių bet kokios rūšies smurtą ir 98,4 proc. nepatyrusių smurto 18–74 metų moterų (vyrų atitinkamai buvo 97,3 ir 96,2 proc.)“, – teigiama Statistikos departamento pranešime.

Tyrimą Statistiko departamentas atliko pernai balandžio–rugsėjo mėnesiais.

Gyventojų saugumo statistinis tyrimas atliktas imčių metodu, tai yra iš Gyventojų registro buvo atsitiktinai atrinkta 10 tūkst. asmenų ir jiems pateikta anketa su klausimais. Į jos klausimus atsakė 5,5 tūkst. asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.