A. Dulkys: ministerija skųs teismo sprendimą grąžinti atleistą NVSPL vadovą į darbą

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pirmadienį pranešė, kad ministerija skųs praėjusios savaitės teismo sprendimą, kuriuo pernai atleistas Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Danas Bakša grąžintas į pareigas.

Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 2:05 PM, atnaujinta Jun 20, 2022, 3:03 PM

„Teismo sprendimas yra toks, koks yra, bet kadangi turime teisę skųsti, tai ir skųsime, nes jis mūsų netenkina“, – BNS Kaune sakė A. Dulkys.

Pasak jo, sritį kuruojanti viceministrė vėliau turėtų susitikti su D. Bakša pasikalbėti „apie viską“.

Vilniaus miesto apylinkės teismas praėjusį penktadienį pripažino jo atleidimą neteisėtu.

A. Dulkys jį atleido pernai spalį, ministro suburtai komisijai konstatavus šiurkštų darbo pareigų pažeidimą. Komisija savo darbą pradėjo SAM vadovybei reaguojant į gautą anoniminį skundą.

Teismo argumentai

Kaip rašoma teismo nutartyje, D. Bakša atleistas remiantis jo veiklą tyrusios komisijos išvadomis, jog NVSPL vadovas netinkamai vykdė savo pareigas: neatliko darbuotojų kasmetinių veiklos vertinimo pokalbių, neužpildė atitinkamų vertinimo išvados formos punktų, nepasirašė laiku vertinimo išvadų, jos surašytos ženkliai vėliau nei surašyti ir pasirašyti įsakymai dėl darbuotojų atlyginimo kintamosios dalies paskyrimo.

Pats D. Bakša teismui nurodė sutinkantis, jog dėl didelio užimtumo neatliko darbuotojų metinio vertinimo, kad jų veiklos išvadas pasirašė vėliau, tačiau tuo niekam jokios žalos nepadarė. Anot jo, to negalima laikyti darbo drausmės pažeidimu, juolab – šiurkščiu.

Teismo vertinimu, byloje surinkti duomenys rodo, kad D. Bakšos veiklą tyrusi komisija veiklą vykdė tendencingai, šališkai, nebendravo su NVSPL vadovu, jo neapklausė, nesiteikė išgirsti jo nuomonės.

„Sutiktina su ieškovo nuomone, kad tuo buvo pažeista jo teisė į gynybą, teisė būti išgirstam bei išklausytam“, – rašoma nutartyje.

Teismas nurodė, kad komisijos nustatyti galimi pažeidimai „gali būti vertinami kaip tam tikri ieškovo vadovavimo veiklos trūkumai, tačiau negali būti vertinami ir laikomi šiurkščiu darbo pareigų pažeidimu“.

Teismo manymu, nėra pagrindo išvadai, kad ieškovas neužtikrino saugios darbo aplinkos kolektyve, taip pat nėra jokio pagrindo išvadai, kad ieškovas netinkamai valdė laboratorijos žmogiškuosius išteklius, netinkamai optimizavo laboratorijos veiklą.

Tokie teiginiai, remiantis bylos duomenimis, yra „labiau hipotetinio ir deklaratyvaus pobūdžio, be to, grindžiami kelių buvusių ar esamų darbuotojų subjektyviais vertinimais ir subjektyviu asmeniniu suvokimu, galimu išankstiniu nusiteikimu ar neigiamu nusistatymu prie ieškovą“.

Anot teismo, D. Bakša faktiškai atleistas pagal anoniminį pranešimą, kuriame esančios informacijos Sveikatos apsaugos ministerija „realiai objektyviai ir nešališkai nepatikrino, nes apklausė tik labai mažą dalį buvusių ir esamų laboratorijos darbuotojų, atsirinkęs juos išskirtinai selektyviai ir neaišku kokiais pagrindais, nes anoniminiame pranešime jokios konkrečios pavardės nebuvo paminėtos ir įvardintos“.

Teismo vertinimu, vieno iš liudytojo paaiškinimai „duoda tvirtą pagrindą išvadai“, jog anoniminį skundą suformavo iki šiol NVSPL lakinai vadovavusi Rosita Marija Balčienė, remdamasi „neįvardintų laboratorijos darbuotojų vardu“.

Įdarbino su verslu susijusius asmenis

Anksčiau BNS skelbė, kad pradėjęs darbą laboratorijoje D. Bakša per trumpą laiką į atsakingas pareigas įstaigoje įdarbino ne vieną su stambiais verslais susijusį asmenį. Jis tuomet teigė nesidomintis, kokiomis kitomis veiklomis jie užsiima.

Tarp šių žmonių buvo NVSPL Planavimo ir viešųjų pirkimų skyriuje naujai įsteigtose ekonomikos analitiko pareigose dirbantis verslininkas, „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės padėjėjas Kastytis Masalskas.

Sveikatos apsaugos ministerijai pradėjus tyrimą dėl D. Bakšos, K. Masalskas nuo pernai spalio 1 dienos pasitraukė iš užimamų pareigų.

Darbą NVSPL D. Bakša derino su darbu Vilniaus psichiatrijos ligoninėje.

Dar anksčiau jis dirbo buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėju.

Iš ministro politinės komandos D. Bakšai teko trauktis 2017-ųjų pabaigoje, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad jis galėjo spausti tuometinę viceministrę, jog konkurse į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą turi laimėti ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbantis Igoris Baikovskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.