Po susitikimo su G. Nausėda partijų atstovai tikisi, kad netrukus visi galės sugrįžti į Seimo salę

Pirmadienio rytą su prezidentu Gitanu Nausėda susitikę parlamentinių partijų atstovai tikisi, kad jau netrukus galės posėdžiauti vienoje Seimo salėje. Visgi daliai jų užkliuvo tai, kad susitikime nepasirodė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen bei kiti valdančiųjų atstovai.

 Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimo opozicija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo opozicija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Viktoras Fiodorovas, Linas Kukuraitis, Orinta Leiputė, Aušrinė Norkienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Fiodorovas, Linas Kukuraitis, Orinta Leiputė, Aušrinė Norkienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
 Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Povilas Mačiulis<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Mačiulis<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 10:10 AM, atnaujinta Jun 20, 2022, 11:15 AM

Pasigedo vienos partijos

„Šitas susitikimas nuteikia optimistiškai, kad jau rytoj išvysime visus Seimo narius, dalyvaujančius vienoje salėje“, – po susitikimo sakė prezidento patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis.

Jis pažymėjo, jog susitikimo tikslas buvo tas, jog keliami klausimai, kurie yra svarbūs Lietuvos žmonėms, viena ar kita forma atsirastų Seimo darbotvarkėje.

„Prezidento nuomone, Lietuva yra demokratinė valstybė, ir Seimo nariai gali susirinkę nuspręsti, kas šiuo metu yra aktualiausia, kas turi būti darbotvarkėje. Tai yra Seimo narių teisė“, – pridūrė P.Mačiulis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis savo ruožtu piktinosi, kad susitikime nedalyvavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Pirmas dalykas, kuris labai nustebino, kad šitame susitikime nebuvo Liberalų sąjūdžio ir Seimo pirmininkės. Tai nuteikia labai negatyviai. Ji aiškiai nedalyvavo tame posėdyje sąmoningai“, – tvirtino R.Karbauskis.

Socialdemokratų atstovas Gintautas Paluckas taip pat svarstė, kad liberalų atstovės V.Čmilytės-Nielsen ir konservatorių frakcijos seniūnės R.Morkūnaitės-Mikulėnienės žingsnis nepasirodyti susitikime galimai yra sąmoningas.

„Tai yra simbolinis tam tikras gestas siekiant kažką parodyti. Ką – aš nesiimsiu samprotauti“, – teigė G.Paluckas.

LVŽS pirmininkas R.Karbauskis pridūrė, kad susitikime vėl pakartojo svarbiausias savo partijos vertybes ir reikalavimus, tad tikisi, kad jie bus išgirsti.

„Mes visi pakartojome savo vertybes, savo siūlymus. LVŽS kelia klausimus dėl to, kad dabar darbotvarkėje tikrai neturėtų būti narkotikų dekriminalizavimo ir civilinės sąjungos klausimų, nes tai ne pirmo būtinumo klausimai. <...> Visi matome interesą, kad būtų darbas Seime, nes yra savivaldos įstatymai, kurie būtini priimti, yra antiinfliacinės priemonės.

Tai yra sprendimai, kurie yra reikalingi Lietuvai, tikrai nesame nusiteikę tam darbui trukdyti. Paprasčiausiai nesuprantame, kodėl dauguma prioritetu renkasi visai ne tai, kas svarbiausia Lietuvos žmonėms“, – svarstė R.Karbauskis.

Užtektų vieno pažado

Valstiečių lyderis pabrėžė, kad į Seimo salę frakcijos nariai grįžtų iš karto, jei tik gautų pažadą, jog tam tikri įstatymai kol kas svarstomi nebus.

„Mums užtektų vieno pažado, jei būtų pasakyta, kad šioje sesijoje nebus svarstomi įstatymai, kurie neturi nieko bendro su Lietuvos žmonių interesais. Tokiu atveju mūsų frakcija iš karto būtų Seimo salėje“, – komentavo LVŽS pirmininkas.

Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė savo ruožtu išreiškė viltį, kad netrukus Seimo nariai posėdžiaus vieningai.

„Išgirdau prezidento raginimą opozicijai sugrįžti į salę. Man atrodo, labai svarbu pasakyti, kad dėl procedūrinių nesusipratimų įvyko šitas konfliktas, ir būtų gerai visiems, kad jis greičiau būtų išspręstas, nes niekam nėra naudinga, kad Seimo darbas yra paralyžiuotas“, – pabrėžė ministrė.

Paklausta, kaip vertina keliamus reikalavimus išbraukti Laisvės partijos registruotus įstatymus, ji pažymėjo, kad žmogaus teisių klausimams netinkamo laiko nėra.

„Praėjusią savaitę Ukrainos prezidentas V.Zelenskis Radai pateikė ratifikuoti Stambulo konvenciją. Net neabejoju, kad Rada ją ratifikuos. Štai kariaujanti su Putino režimu šalis, esanti vidury karo, veikia, gali priiminėti žmogaus teisių klausimus, o mes manome, kad dabar yra ne metas.

Žmogaus teisių klausimams laikas visada gali būti tinkamas, tik, deja, kartais galima ir pavėluoti. Tai nevėluokime“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Paklausta, ar partija būtų pasiruošusi dėl sklandaus Seimo darbo atsisakyti sau svarbių klausimų, A.Armonaitė pabrėžė, kad dialogas ultimatumais nevykdomas.

„Jeigu yra suformuota Vyriausybė ir valdančioji koalicija, ji veikia, dirba, neša svarbius koalicijos partneriams projektus. Jeigu LVŽS nori formuoti valdančiąją koaliciją, ji gali bandyti tą daryti, ir tada spręsti jų prioritetinius klausimus. Bet esmė yra apie tai, kad sprendimai būtų priimti, kad reformos įvyktų. <...> Mums reikia, kad tas darbas funkcionuotų“, – kalbėjo Laisvės partijos pirmininkė.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Linas Kukuraitis pabrėžė, kad pirmadienio rytą visgi buvo žengtas dar vienas žingsnis susitarimo link.

„Manau, kad per šį susitikimą dar žingsnis buvo žengtas arčiau dėl sutarimo. Jei dar būtų dalyvavę Liberalų sąjūdžio atstovai arba Seimo pirmininkė, manau, kad gal net būtume susitarę, bet dar esame numatę dvyliktą valandą susitikimą, ir tikimės, kad galutiniai sutarimai bus.

Kai bus sutarimai, tada bus ir sprendimas, ar grįšime, ar ne. Manau, kad mūsų keliami reikalavimai tikrai yra išpildomi“, – teigė L.Kukuraitis.

Darbo partijos laikinasis pirmininkas Viktoras Fiodorovas prisipažino, kad „geros valios“ iš valdančiųjų dar nepastebėjo.

„Prezidentas pakvietė ir opoziciją parodyti gerą valią grįžti į posėdžių salę, paragino valdančiuosius, kad sutrauktų klausimus, kurie mums yra svarbūs, į darbotvarkę, bet bent iš šiandien dienos susitikimo tos geros valios ženklų iš valdančiųjų aš tikrai nemačiau.

Mums svarbiausia, kad tie 7 klausimai, kad jie ateitų į darbotvarkę. Kad prasidėtų diskusijos ir tais klausimais mes galėtume pradėti diskutuoti“, – kalbėjo V.Fiodorovas.

Opozicija pastarąsias kelias savaites boikotuoja Seimo darbą po ginčo su valdančiaisiais dėl interpeliacijos žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui. Pastaruoju metu ji sugrįžimą į Seimo salę sieja su derybomis su valdančiaisiais dėl savo pasiūlyto paketo amortizuoti kainų augimą gyventojams.

Opozicijos atstovai viliasi, kad pavyks sutarti, jog į antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkę būtų įtrauktas jų siūlomų antiinfliacinių priemonių paketas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.