Taivane gyvenantys lietuviai: atstovybės atidarymas Taipėjuje vėluoja, dėmesį Lietuva galėjo išnaudoti efektyviau

Taivaniečiai apie Lietuvą sužinojo pastaraisiais metais, kai dar koronaviruso pandemijos įkarštyje Lietuva Taivanui padovanojo 20 tūkst. COVID-19 vakcinos dozių. Taivano lietuvių bendruomenė teigia, kad šis Lietuvos žingsnis buvo pasitiktas su ypač dideliu entuziazmu. Visgi Taivane gyvenantys lietuviai mano, kad šį netikėtą taivaniečių dėmesį buvo galima išnaudoti ir gerokai efektyviau, o Lietuvos atstovybės atidarymas Taipėjuje pernelyg užsitęsė.

Taivano diplomatinė atstovybė Lietuvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taivano diplomatinė atstovybė Lietuvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos ir Taivano vėliavos.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kinijos ir Taivano vėliavos.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė, ELTA

Jun 27, 2022, 1:01 PM

Taivaniečių dėmesį Lietuvai buvo galima išnaudoti ir efektyviau

Jau 18 metų Taivane gyvenanti lietuvė Irena Marazaitė Lin teigia, kad taivaniečių dėmesys Lietuvai ypač išaugo tuomet, kai Lietuva pernai padovanojo Taivanui skiepų nuo COVID-19.

„Žinoma, labai jautėme, buvo su didžiuliu entuziazmu priimta ta dovana iš Lietuvos. Tikrai buvo žiniose kiekvieną dieną su įvairiais reportažais iš Lietuvos ir taip pat mes, vietiniai lietuviai, buvome susirandami, buvome kalbinami, imami interviu. Net ir gatvėje sutikti žmonės, jeigu tik sužinodavo, kad esame iš Lietuvos, tai iš karto dėkodavo, klausinėdavo ir labai džiugiai sutiko“, – Taivane viešintiems žurnalistams teigė I. Marazaitė Lin.

Visgi, pasak lietuvių bendruomenės Taivane narės, šį netikėtą taivaniečių dėmesį Lietuva galėjo išnaudoti ir geriau. Pasak jos, Lietuvos įvaizdžiui Taivane šiek tiek pakenkė uždelstas Lietuvos atstovybės Taipėjuje atidarymas.

„Manau, buvo galima dar geriau tą dėmesį išnaudoti. Žinoma, lietuviai taip pat tikrai bandė tuos ryšius megzti ir ieškojo to kontakto. Manau, kad labai gaila, jog su oficialiais Lietuvos atstovais, su oficialių atstovų atvykimu yra taip vėluojama, kad atstovybė atsidaro tik, tikimės, kad ateinantį rugsėjį jau tikrai“, – žurnalistams sakė I. Marazaitė Lin.

„Tiesiog dažnai čia buvo skelbiama, kad praėjusių metų rudenį, šių metų pradžioje bus atidaroma atstovybė ir po to tas atidėjimas, manau, nebuvo į naudą bendram Lietuvos įvaizdžiui. Bet labai džiaugiuosi, kad Lietuva ir toliau yra mylima ir manau, kad niekas nėra sugadinta, tik buvo galima dar geriau išnaudoti tas galimybes“, – taip pat pridūrė ji.

Savo ruožtu lietuvių bendruomenės Taivane pirmininkė Aušra Adriuškaitė taip pat akcentuoja, kad po Lietuvos sprendimo koronaviruso pandemijos įkarštyje Taivanui padovanoti vakcinų nuo COVID-19 sulaukė milžiniško susidomėjimo.

„Mes, visi lietuviai esantys Taivane, pajautėme tai labai stipriai, susidomėjimas išaugo begalę kartų. Tai iš tikrųjų kaip diena ir naktis skiriasi. Tas susidomėjimas, kai niekas apie tave nežino, o tu pasakai, kad esi iš Lietuvos, vos ne jautiesi lyg kokia įžymybė. Tai labai džiaugiamės tuo dėmesiu ir labai norime, kad taivaniečiai daugiau sužinotų apie Lietuvą“, – patikino ji.

Taivane gyvenanti lietuvė taip pat mano, kad būtų labai gerai, jei dėl Lietuvos atstovybės Taivane atidarymo būtų paskubėta.

„Labai laukiame lietuvių atstovybės atidarymo čia, Taivane. (...) Lietuva taip pat turėtų daugiau sužinoti apie Taivaną, kadangi Lietuva ir Taivanas yra labai toli vienas nuo kito ir mes dažniausiai žinome, kas vyksta aplink mus, o Taivanas yra kažkur toli. Mes nelabai žinome irgi ir Taivano istorijos, papročių, didelė dalis lietuvių nėra atkeliavę iki Taivano“, – sakė A. Andriuškaitė.

„O šiaip labai laukiame studentų iš Lietuvos, atvykstančių stažuoti, pakeliauti, dirbti, investuoti ir panašiai“, – taip pat pažymėjo ji.

A. Andriuškaitė pripažįsta ir pati gavusi ne vieno bendradarbiavimu su Lietuva susidomėjusio verslininko laišką ar skambutį.

„Susisiekdavo kai kurios įmonės, kompanijos ir teiraudavosi, kokių yra verslo galimybių Lietuvoje. Tai labai tikimės, kad daug Taivano investuotojų šito nepamirš ir galės investuoti Lietuvoje“, – atkreipė dėmesį ji.

Lietuvos atstovybės atidarymo Taivane artimiausiu metu tikisi ir daugiau nei dvejus metus Taivane gyvenantis lietuvis Andrius Skirkevičius, šiuo metu studijuojantis kinų kalbą C1 lygiu.

Pasak jo, ši atstovybė yra labai reikalinga dėl artimesnių Taivano ir Lietuvos ekonominių ryšių mezgimo.

Reikia suvokti kultūrinus verslo skirtumus

Taivane gyvenantis lietuvis taip pat akcentuoja, kad eksportuoti į Taivaną siekiantys verslininkai labai aiškiai turėtų suvokti ir kultūrinius verslo skirtumus.

„Lietuvos verslo kultūra, galima sakyti, yra vokiška verslo kultūra – viskas yra labai pragmatiška, užtenka susitikti, išgerti kavos ir jeigu viskas tinka, pasirašome sutartį ir verslas prasideda. Tačiau su taivaniečiais reikia užmegzti artimą asmeninį ryšį. Reikia nueiti pavakarieniauti, reikia susipažinti su šeima. Ir kai jie pradeda pasitikėti, verslas vyksta gerokai sklandžiau“, – akcentavo A. Skirkevičius.

„Todėl kviečiu, kai COVID-19 apribojimai bus vis lengvesni ir bus galima atvykti į Taivaną be vizų, kviečiu Lietuvos verslininkus nesidrovėti ir atvykti čia, nesidrovėti ir su partneriais susitikti tiesiogiai. Nes jie labai tai vertina. Ir turbūt dauguma verslininkų to nesupranta, bet aš manau, kad tai reiktų daryti“, – pridūrė jis.

Žmonės netiki, kad Taivanas gali būti užpultas Kinijos

Taivane gyvenantys lietuviai taip pat atkreipia dėmesį, kad dauguma taivaniečių savo šalyje jaučiasi saugiai ir yra įsitikinę, kad Kinija Taivano nepuls.

„Dauguma Taivano žmonių yra įsitikinę, kad Kinija Taivano nepuls, nes tai tiesiog tokia būtų didžiulė ekonominė žala padaryta ir tai pačiai Kinijai, ji labai stipriai atsilieptų ir visai pasaulio ekonomikai. Žmonės čia tiesiog įsitikinę, kad puolimo nebus. Kita vertus, kai kalbuosi kartais su politikos oficialiais atstovais, jie nėra taip įsitikinę ir mano, kad grėsmė yra reali“, – atkreipė dėmesį teigė I. Marazaitė Lin.

Jai antrino ir lietuvių bendruomenės pirmininkė, akcentuodama, kad daugelis Taivano gyventojų su Kinijos grėsme yra paprasčiausiai susigyvenę.

„Paprasti žmonės jaučiasi gana saugiai, gyvena savo įprastus gyvenimus. Visas šitas dalykas vyksta ne pirmus metus, jau daugelį metų iš eilės, ir jie jau yra susigyvenę. Bet mes, aišku, labai tikimės, kad ta situacija bent jau išliks tokia stabili, kaip ir yra dabar ir nemanau, kad Kinija iš tikrųjų ryšis panaudoti karinius veiksmus prieš Taivaną“, – sakė A. Andriuškaitė.

„Yra labai didelė parama iš Jungtinių Amerikos Valstijų, vis didesnė parama iš Europos valstybių: Lietuvos, Slovakijos. Pastaruoju metu Prancūzija labai stipriai palaiko Taivaną, tai taivaniečiai irgi jaučia pasitikėjimą Vakarų partneriais, demokratija, taip pat Japonija. Ir, manau, kinai supranta, kad tai yra labai rizikinga, nes jie nori prekiauti su Vakarų rinkomis. Ir niekada negali žinoti, bet šiuo metu abejoju, kad galėtų atsitikti kažkas pavojingo“, – antrino ir A. Skirkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.