Nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimas skinasi kelią į priekį – sulaukė pritarimo Seime

Nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo klausimas sulaukė reikiamo palaikymo Seime – antradienį šis projektas praėjo pirmąją, pateikimo stadiją. Toliau šis projektas bus svarstomas Seimo komitetuose, o į posėdžių salę grįžti turėtų rudenį.

Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 10:31 AM, atnaujinta Jun 28, 2022, 11:50 AM

Už Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pakeitimus, kuriais būtų dekriminalizuotas disponavimas nedideliu kiekiu kanapių ir jų produktais, po pateikimo balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 46 ir susilaikė dešimt parlamentarų.

Nuomonės išsiskyrė

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen prieš posėdį vylėsi, jog Seimas priims sprendimą, kuris jau galioja daugelyje demokratinių šalių.

„Žmonės neturėtų būti siunčiami už grotų dėl tų nusižengimų, į kuriuos galima kitokiu būdu reaguoti. Lietuva yra viena iš griežčiausiai šią sritį reguliuojančių šalių, ir būtent kanapių produktų dekriminalizavimas yra neprasilenkiantis su sveiku protu sprendimas, racionalus.

Akivaizdu, kad dauguma civilizuotų, demokratiškų šalių jau seniai yra priėmę tokius sprendimus“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Sulaukė kritikos

Savo ruožtu opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis prieš posėdį teigė projekto nepalaikysiantis, vis dėlto, anot jo, palaikymas projektui frakcijoje gali skirtis.

„Tie, kurie turime konstruktyvią nuomonę šiuo klausimu, jos ir nekeisime. Nemanau, kad narkotikai, net ir kanapės ar žolė yra mažesnis blogis.

Tai yra narkotikas, didžiulė priklausomybė, didžiulės pasekmės visomis prasmėmis – nuo sveikatos, priklausomybės iki kriminogeninių veiksnių, darančių įtaką priklausomiems žmonėms. Jaunesni mūsų frakcijos žmonės galbūt turi kitokią nuomonę“, – nurodė S.Skvernelis.

Tokiam reguliavimui nepritarė ir parlamentaras Mindaugas Puidokas.

„Šis projektas kelia aibę klausimų ir problemų – teko bendrauti su daug narkotikų reabilitacijos centrų darbuotojų, vadovų, kurie betarpiškai dirba su priklausomybių turinčiais žmonėmis.

Visų jų manymu, įstatymo bazės keitimas turėtų būti labai gerai subalansuotas, o šiuo atveju darydami dekriminalizacijos žingsnius nesubalansuojame skiriamų baudų, yra galimas ir įspėjimas, ir akivaizdu, kad tai nėra atgrasymo priemonė, kuri jauną žmogų priverstų pagalvoti apie savo elgesį“, – kalbėjo jis.

Stebuklas neįvyko

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas posėdžio metu savo ruožtu pažymėjo, kad šiuo projektu niekas neragina ir neskatina vartoti narkotikų.

„Kalba apie tai, ar valstybė neperdėtai demonstruoja savo galią ir raumenis, žmonių, dažniausiai jaunų savo piliečių atžvilgiu? Mano manymu, tai akivaizdus noras parodyti valstybės galią“, – teigė Seimo narys.

Pasak Regionų frakcijos narės Agnės Širinskienės, akivaizdu, kad narkotikų vartojimo problemos toks įstatymas nesumažintų.

„Tokio stebuklo kitose šalyse, priėmusiose analogišką reguliavimą, neįvyko. Tyrimai rodo, kad liberalizuojant narkotikų vartojimą didėja paauglių psichikos sveikatos problemų, paaštrėja psichikos ligos.

Žinant situaciją Lietuvoje, kai turime blogą vaikų, paauglių psichikos sveikatą, manyčiau, kad tas projektas yra neadekvatus ir tikrai prie gyventojų gerovės neprisidės“, – aiškino A.Širinskienė.

Kas keistųsi?

Kaip numato projektas, už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė, kaip yra dabar.

Pagal siūlomas pataisas, nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai būtų baudžiami įspėjant juos arba baudomis nuo 30 iki 250 eurų. 250–400 eurų dydžio baudos grėstų už pakartotiną nusižengimą. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos.

Pataisų projektai numato, kad nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai galėtų būti įpareigoti dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo programose ar kursuose.

Nuo administracinės atsakomybės būtų atleidžiami tie žmonės, kurie savanoriškai kreiptųsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar į valstybės institucijas atiduoti neteisėtai pasigamintas, perdirbtas, įgytas, laikytas, gabentas ar parsiųstas kanapes arba jų dalis ar produkciją iš jų: aliejų, dervas, ekstraktus ar tinktūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.