VTEK nepradės tyrimo dėl V. Matijošaičio elgesio pagal valstybės politikų elgesio kodekso nuostatas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė nepradėti tyrimo dėl Kauno mero Visvaldo Matijošaičio paraginimų atrinkti žurnalistus, kurie uždavinėtų „sveikesnius klausimus“, teigia VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė. Anot E. Ivanauskaitės, VTEK kompetencijai nėra priskirta tirti valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų atitikmenis.

Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-29 13:52

„Komisija buvo gavusi prašymą, kuriame buvo prašoma apsvarstyti Kauno miesto savivaldybės tarybos etikos komisijos sprendimą nepradėti tyrimo dėl miesto mero Visvaldo Matijošaičio elgesio pagal valstybės politikų elgesio kodekso nuostatas. Komisijos buvo prašyta šį sprendimą apsvarstyti ir pateikti išvadą, ar miesto meras nepažeidė nuostatų. Tai šiuo atveju komisija tyrimo nepradėjo todėl, kad nėra įgaliota tokį tyrimą atlikti, kadangi tyrimą dėl valstybės politikų elgesio kodekso nuostatų atitikties gali atlikti tik savivaldybės tarybos etikos komisija, o VTEK kompetencijai tai nėra priskirta“, – trečiadienį Eltai teigė E. Ivanauskaitė.

Anot VTEK atstovės spaudai, išimtis gali būti taikoma tik parlamentinių politinių partijų pirmininkams ir jų pavaduotojams, kurie nėra Seimo, savivaldybių tarybų arba vyriausybės nariai.

„Yra tik viena suteikta išimtis, kuri negalioja šiuo konkrečiu atveju. Tai išimtis tokia, kad pagal valstybės politikų elgesio kodekso nuostatas VTEK gali tirti tik parlamentinių politinių partijų pirmininkų ir jų pavaduotojų, kurie nėra Seimo ar savivaldybių tarybų nariai arba Vyriausybės nariai, elgesį“, – komentavo E. Ivanauskaitė bei pridūrė, kad sprendimas gali būti skundžiamas regiono apygardos administraciniam teismui.

„Taip pat komisija, priimdama sprendimą, pasisakė, kad Kauno miesto savivaldybės etikos komisijos sprendimas nepradėti tyrimo galėtų būti skundžiamas atitinkamam regiono apygardos administraciniam teismui“, – atkreipė dėmesį VTEK atstovė spaudai.

ELTA primena, kad Kauno vadovas V. Matijošaitis, žurnalistų paklaustas dėl dalyvavimo būsimuose laikinosios sostinės mero rinkimuose, gerokai suirzo. Išgirdęs pasiteiravimą, ar jis ketina siekti dar vienos mero kadencijos, V. Matijošaitis pareiškė, kad būtų gerai, jei galėtų atrinkti žurnalistus, kurie uždavinėtų „sveikesnius klausimus“.

„Kaip būtų gerai, kad galėčiau pagal kažkokius kriterijus atrinkti jus, tai biškį būtų sveikesni klausimai“, – baigiamame įrengti Dariaus ir Girėno stadione sakė miesto meras.

Tokią V. Matijošaičio reakciją ir susinervinimą veikiausiai lėmė prieš tai žurnalistų užduoti klausimai dėl „Vičiūnų grupės“ pasitraukimo iš Rusijos. Meras tarsi pažymėjo, kad tokiems klausimams esą nėra vietos, nes jis yra nusiteikęs kalbėti tik apie statomo stadiono reikalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.