Socialdemokratai prašo G. Nausėdos vetuoti sveikatos reformą reglamentuojančias įstatymų pataisas

Seimo socialdemokratų partijos frakcija prašo prezidento Gitano Nausėdos vetuoti Seimo priimtas įstatymų pataisas dėl gydymo įstaigų pertvarkos, kuri, jų nuomone, neduos naudos nei pacientams, nei gydytojams.

Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 30, 2022, 2:54 PM

„Apmaudu, kad konservatoriai ir liberalai neišgirdo nei akciją surengusių šeimos gydytojų, nei pacientų atstovų balso. Neįsiklausė į opozicijos siūlymus. Juk gydytojai teigia, kad jiems po reformos bus tik blogiau – dar labiau bus apkrauti popieriais, visai nebeturės laiko kada konsultuoti, ir kartoja, kad eilės pas specialistus ilgės, o prieinamumas – mažės.

Kviečiu ir raginu Vyriausybę už skaičių pradėti matyti žmones ir jų gyvenimus, nestumti reformų buldozeriu, įvertinti, kokios bus reformos pasekmės žmonėms, kurie gyvena ne didžiuosiuose miestuose“, – ragina V. Blinkevičiūtė.

„Kreipiamės į Respublikos prezidentą prašydami vetuoti pataisas. Prezidentas visada reikalauja, kad būtų įsiklausyta į bendruomenės balsą. Šiuo atveju gydytojų organizacijų ir savivaldybių argumentai buvo ignoruojami. Be to, iškraustant sveikatos priežiūros paslaugas iš mažesnių vietovių, pažeidžiamos žmonių teisės“, – sako frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Daug konstruktyvių pasiūlymų dėl reformos teikę, tačiau valdančiųjų pritarimo nesulaukę Seimo nariai socialdemokratai Orinta Leiputė, Julius Sabatauskas ir Eugenijus Sabutis įsitikinę, kad Seimo balsavimas – dar ne kovos pabaiga.

„Valdančiųjų sumanyta ir buldozeriu stumiama reforma lyg vikšrais traiško sveikatos sistemą – nuo šeimos gydytojų iki pacientų. Ir šiaip pirmaujame Europoje perteklinių mirčių skaičiumi. Dabar tikrai ne laikas eksperimentams“, – sako J. Sabatauskas. „Siūlėme ir siūlysime stabdyti ligoninių naikinimą, paslaugų iškėlimą iš mažesnių miestų, taip pat raginame užkirsti kelią ministro savivalei“, – sako E. Sabutis.

„Reforma tokia nevykusi, kad iškilo egzistencinė grėsmė Nacionaliniam vėžio institutui, o šeimos gydytojai paverčiami pastumdėliais. Paslaugos tolsta nuo žmonių, bet nėra jokių sprendimų dėl pacientų pavėžėjimo iki „artimiausios“ gydymo įstaigos“, – įspėja O. Leiputė.

Ketvirtadienį Seimas pritarė Sveikatos priežiūros įstaigų ir lydimojo Sveikatos sistemos įstatymo pataisoms, kuriais sudaromos sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformos teisinės prielaidos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.