Arūnas Karaliūnas. Kauniečių aukštinami medžiai kartais iškrečia piktų pokštų

Kiekvieną kartą, kai Kauno savivaldybės tarnautojai užsimena apie planus nupjauti arba bent nugenėti kelis medžius, gyventojų gretose kyla siaubingas šaršalas. 

Kauno valdžia gerokai rečiau kviečia medžių pjovėjus. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kauno valdžia gerokai rečiau kviečia medžių pjovėjus. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 3, 2022, 7:00 AM

Reakcija būna tokia, lyg Kauno meras V.Matijošaitis sumanytų sumažinti Kauno pilies apsauginę zoną, o atsilaisvinusiuose žemės sklypuose pradėtų statyti daugiabučius. Arba Kauno herbe esantį taurą pasiūlytų pakeisti krabų lazdelėmis. 

Kova už žaliąjį miesto apdarą aukščiausią tašką turbūt pasiekė 2017-ųjų rugpjūtį, kai miesto valdžia sumanė išpjauti penkis A.Smetonos alėjoje augančius kaštonus, o jų ginti stoję trys aktyvūs kauniečiai net susigrūmė su iškviestais policijos pareigūnais. 

Savivaldybės atstovai tąkart tikino neva kaštonai trukdė alėjos atnaujinimui, nors medžių būklė tuo metu nebuvo prasta. 

Sulaikytieji buvo apkaltinti teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymu, nes esą kirto būsimą kirtavietę juosusią „Stop“ juostą. 

Vis dėlto praėjus daugiau kaip metams po šio įvykio medžių gynėjai šventė pergalę – Lietuvos Aukščiausiasis Teismas juos išteisino. 

Po tokios pamokos Kauno valdžia ėmė elgtis atsargiau, ir grandininių pjūklų garsas pasigirsdavo tik tuomet, kai tai buvo neišvengiama. Štai pirmą kartą pristatant Ąžuolyno parko atnaujinimo projektą žadėta, kad be reikalo nenukris nė vienas ąžuolo lapas. 

Kauniečiai taip pat nepraranda budrumo ir net neblogai perprato aplinkos priežiūros specialistų ant medžių paliekamų ženklų reikšmę. Vos pamato kirsti pasmerktą medį - iškart skuba tikrinti, ar visos procedūros atliktos teisėtai. 

Todėl perspėjimas medkirčiams – būkite atsargūs!

Vis dėlto medžiai kartais sukelia ir didelių nemalonumų o jau tuomet gyventojai garsiai šaukia apie be priežiūros paliktą augmeniją. 

Tokių skundų lavina šią savaitę pasipylė iškart po to, kai Kauną nuplovė stipri liūtis. Vanduo kai kur skandino gatves, o vėjo gūsiai vartė medžius ir laužė jų šakas. 

Štai Partizanų gatvėje esančio daugiabučio kieme lūžusi gluosnio šaka uždengė dalį vaikų žaidimų aikštelės. Nuotrauką socialiniame tinkle paskelbęs kaunietis svarstė, kam tektų kaltė, jeigu būtų nukentėję aikštelėje tuo metu žaidę vaikai? 

Kovo 11-osios bei Partizanų gatvėje išversti medžiai apgadino stovėjusius automobilius. Kas kaltas dėl šių įvykių? 

Medžių pjauti ar genėti savavališkai daugiabučių kiemuose negalima, prašymą Kauno savivaldybei turi pateikti daugiabučio gyventojai su daugumos pritarimu. Įvertinus situaciją, išduodamas leidimas ir tuomet galima pasirūpinti savo kiemo tvarkymu. 

Gauti daugiabučio daugumos gyventojų sutikimą nupjauti medį – dar sunkiau, negu surinkti pinigus laiptinės sienoms dažyti. Niekas nesutiks suraityti parašo, kol pats nenukentės. 

Savivaldybės darbuotojams tokia situacija – visiškai nepavydėtina. Jie tikrai negalės apžiūrėti atskirai kiekvieno medžio ir įvertinti jo būklės, keliamo pavojaus. O atsitiks nelaimė - žinoma, jie liks kalčiausi. 

Ar galima surasti visiems priimtiną išeitį? Sunkiai. Tikra kvailystė būtų dirbtinai naikinti vienu Kauno simboliu tapusį žaliąjį rūbą. 

Tiesiog jaunus medžius reikėtų sodinti gerokai atsakingiau ir nepersistengti plečiant jų plotus, kad panašių konfliktų nekiltų po pusšimčio metų ar dar vėliau. Miesto gatvėse ir kiemuose neišvengiamai stovės automobiliai, bėgios vaikai ir vaikščios senoliai, todėl medžiai jiems kels ne tik džiaugsmą. 

Nereikėtų užmiršti, kad medžius reikia prižiūrėti, šluoti nukritusius jų lapus. Tokios paslaugos nuolat brangsta, trūksta darbuotojų. 

Žalumos Kaunui tikrai užteks – beveik miesto centre plyti įspūdingas Ąžuolyno parkas, Nemuno pakrantėje ošia Panemunės šilas, miškai supa Kauno marias. 

Tokių erdvių pavydėtų bet kurio Europos didmiesčio gyventojai, ir joms bent kol kas jokie pavojai negresia. Tuo tarpu miesto centre nebūtina kiekvienam gyventojui priskirti bent po dešimt medžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.