Įspėja dėl sunkaus etapo: liepą gali susidaryti situacija, kuri V. Putinui atriš rankas dar didesniam puolimui

Liepos mėnuo ukrainiečių kovotojams bus itin sunkus – atostogų išeinantys Vakarų šalių lyderiai paliks Ukrainą kovoti tik su ta ginkluote, kuri jau yra jų rankose, „Žinių radijo“ laidoje teigė Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Alvydas Medalinskas.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press / Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas<br>T.Bauro nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jul 5, 2022, 6:29 PM

„Dabar V.Putinui esminis dalykas bus Donecko sritis, kad galėtų paskelbti, jog „Donecko liaudies respublika“ yra išlaisvinta. Ukraina stengsis atsilaikyti, bet šis puolimas ateina laikotarpiu, kai Vakarų Europos politikai, ne tik Lietuvoje, gali sėkmingai išeiti atostogauti.

Gali susidaryti situacija, kuri V.Putinui tam tikra prasme atrištų rankas didesniam puolimui, o ukrainiečiai yra palikti laikytis su tuo, kas dabar yra jų rankose“, – neatmetė A.Medalinskas.

Anot politologo, pagal Rusijos veiksmus nesunku nuspėti, kur dabar laukia aršiausi mūšiai.

„Matome tą patį scenarijų – bombardavimus, kurie tarsi nuodai užmetami ant miestų. Anksčiau bombardavo Severodonecką, Lisičanską, Luhansko sritį – V.Putino taktika yra miestų naikinimas, kad ukrainiečiai neturėtų už ko slėptis ir negalėtų iš pasalų atakuoti Rusijos karinių jėgų. Tai reiškia, kad rengiama dirva tolesniam puolimui.

Šiandien pasirodė informacija, kad masiškai apšaudomi du pagrindiniai miestai Donbase – Bachmutas ir Slovianskas, tai galima spėti, kad V.Putino armijos energija bus nukreipta šių miestų galimam paėmimui“, – prognozavo politologas.

Paradoksalių situacijų – ne viena

Šioje situacijoje, anot A.Medalinsko, kyla klausimas, ar Vakarai užima tik stebėtojo poziciją ir džiaugiasi suteikę Ukrainai keturis „Himars“, kai Ukrainai reikėtų šimto, ar iš tiesų yra partneris, kuris nori įveikti Putiną Ukrainoje.

„Didžiausias klausimas – kaip galėjo karinės logistikos teikimo specialistai palikti tokį plyšį, kuris šiandien yra ypatingai pavojingas – liepa, o gal ir rugpjūtis, per kuriuos visiems aišku, kad Ukrainos kariuomenė nusileidžia ir artilerijos, ir ginkluotosios jėgos galia, turi tik simbolinį skaičių technikos, kuri gali atakuoti užnugario baterijas. Taip pat turi daugybę apribojimų, kaip naudoti ginkluotę, kuri jiems duodama“, – pastebėjo A.Medalinskas.

„Liepos mėnuo, o galimai ir rugpjūtis, bus labai sunkūs Ukrainai“, – pridūrė jis.

Politologo teigimu, Vakarų valstybių suteikiamas ginkluotės kiekis Ukrainai yra labiau simbolinis, gražiai atsispindintis politikų pareiškimuose, tačiau mūšio lauke karinės technikos stoka, anot jo, jaučiasi labai akivaizdžiai.

„Buvo įvairių paradoksalių situacijų: atsiunčiama karinė technika, bet paleidimo sistema neatsiunčiama. (...)

Aiškiai matome, kur Vakarai norėtų, kad Ukraina stipriai atsilaikytų, o kur yra atsargūs požiūriai. Atsargūs požiūriai yra ten, kur prasideda siena su Rusija, Charkovo, Černigovo zonose. Tačiau matau vis didesnį pasitikėjimą, vis labiau suvokiama Odesos regiono svarba“, – nurodė jis.

A.Medalinsko teigimu, kai rusų laivai šimtu kilometrų pasitraukė nuo Ukrainos kranto linijos, buvo galima suprasti, kad juos jau pasiekė harpūnai. Kai sudaužomi Rusijos kariuomenės užnugaryje esantys amunicijos sandėliai, galima teigti, kad ukrainiečius pasiekė amerikietiški himarsai arba prancūziški cezariai.

„Tačiau ten, kur tik vyksta procesai, ir Ukraina nelabai gali priešpastatyti (...) ginkluotės, techninio palaikymo, tai akivaizdu, kad ten gali tik alinti puolančią karinę jėgą, bet ne galvoti apie kontrpuolimą“, – pabrėžė jis.

Anot A.Medalinsko, Vakarų valstybės taip pat turėtų pripažinti, kad pačios padarė didelių logistikos klaidų – pavyzdžiui, karo pradžioje pristabdytas elementarios ginkluotės tiekimas.

„Mačiau netikėjimą, kad Ukraina gali atsilaikyti. Per tą laiką Rusija sudaužė daug geležinkelių, praktiškai visus oro uostus, užblokavo Juodosios jūros kelios, ir logistikos prasme tapo labai sunku tą ginkluotę pristatyti“, – pastebėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?