Tiesia dar vieną pagalbos ranką: Lietuva pateikė prašymą jungtis prie Ukrainos bylos prieš Rusiją

Lietuva tiesia dar vieną pagalbos ranką Ukrainai. Penktadienį šalis Nyderlanduose oficialiai pateikė prašymą prisijungti prie Ukrainos bylos prieš Rusiją dėl karo nusikaltimų Tarptautinio Teisingumo Teisme (TTT) Hagoje.

Ewelina Dobrowolska.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ewelina Dobrowolska.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 10:09 AM, atnaujinta Jul 22, 2022, 11:58 AM

„Šiandien Lietuva oficialiai pateikė prašymą įstoti į TTT bylą, kuri yra pradėta pagal Ukrainos pareiškimą dar šių metų vasario 26 dieną“, – pranešė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad ši byla yra itin svarbi ir skiriasi nuo kitų, pradėtų tarptautiniuose teismuose, nes joje atsakomybėn traukiama visa Rusija, kaip valstybė.

„Mes kalbame apie Rusijos atsakomybę. Nebekalbame apie atskirus žmones, nebekalbame tik apie V.Putiną. Kalbame apie Rusiją, kaip valstybę, kuri galimai (šiuo atveju turbūt akivaizdžiai) pažeidė tarptautinės teisės normas“, – pabrėžė ji.

Pasak E.Dobrowolskos, šioje byloje Ukraina teigia, kad Rusija negali pateisinti savo karinių veiksmų, remdamasi melagingais teiginiais apie Ukrainos valdžios vykdytą genocidą Luhansko ir Donecko srityse, taip pat prašė teismo taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Jei Rusija šioje byloje būtų pripažinta kalta, tai leistų Ukrainai reikalauti žalos atlyginimo.

„Svarbiausias rezultatas, kuris labai svarbus pačiai Ukrainai, yra žalos atlyginimas, tą kelia Ukrainos teisingumo ministras visuose tarptautiniuose susitikimuose. Ukrainai reikalingi tie pinigai ne tik šalies atstatymui, bet ir tam, kad galėtų ir toliau kovoti, todėl labai svarbus savalaikis veikimas, kad teisingumas nebūtų pavėluotas“, – kalbėjo ministrė.

Anot jos, TTT byla nuo kitų skiriasi ir tuo, kad joje nebūtinas pačios Rusijos dalyvavimas.

Viceministrė Gabija Grigaitė-Daugirdė pažymėjo, kad TTT yra vienintelė institucija pagal tarptautinę teisę, kuri gali nagrinėti valstybės atsakomybės klausimus.

„Visoms Jungtinių Tautų (JT) narėms šio teismo sprendimai yra privalomi, labai svarbu, kad šių sprendimų nevykdymą svarsto JT Saugumo taryba arba Generalinė asamblėja. (...)

Suprantant, kad Rusija, tikėtina, tų sprendimų nevykdys, jei joje nepasikeis valdžia, kelias yra paprastas – yra daugiašaliai formatai dėl žalos atlyginimo, jei jis būtų, irgi būtų rimtas teisinis pagrindas kitiems procesams (įšaldyto turto panaudojimui)“, – teigė G.Grigaitė-Daugirdė.

Lietuva yra trečioji valstybė, kuri oficialiai jungiasi prie bylos. Ketinimus stoti į šią TTT bylą išsakė 43 Europos bei pasaulio valstybės, taip pat Europos Sąjunga (ES), kurios smerkia Rusijos vykdomą karinę agresiją ir jos vykdomus tarptautinius nusikaltimus.

Kaip skelbia Teisingumo ministerija (TM), kovo 16 dieną teismas priėmė nutartį, nurodydamas nedelsiant nutraukti Rusijos ar jos tiesiogiai ar netiesiogiai kontroliuojamų karinių vienetų karinius veiksmus. Šio teismo sprendimo nevykdymas yra tarptautinės teisės pažeidimas.

Rusijos karo nusikaltimus bei nusikaltimus žmoniškumui tiria ir Tarptautinis Baudžiamasis Teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.