Arvydas Lekavičius. Teistis be užnugario – kaip lošti ruletę

Juoda – raudona, juoda – raudona. Nelyg ant ruletės stalo krintantys skaičiai sūpuojasi Temidės svarstyklės tai į vieną, tai į kitą pusę, kai tik reikalai pasisuka apie pačius teisėjus.

Teistis be užnugario – kaip lošti ruletę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teistis be užnugario – kaip lošti ruletę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 6:32 AM

Pastarieji jau seniai griežia dantį ant valdžios dėl nedidinamų atlyginimų, kurie tarsi įšaldyti liko nuo 2008-ųjų. Dėl to raštus jau rašė Teisėjų asociacijos valdyba, Vilniaus miesto apylinkės teisme dirbęs D.Lučinskis netgi nusivilko mantiją ir dabar matuojasi advokato kostiumą. Ir viskas – dėl pinigų.

O 25 Kauno apygardos teismo teisėjai patys kreipėsi į teismą dėl per krizę sumažinto, bet jai pasibaigus nesugrąžinto darbo užmokesčio. Tik ar jiems pasiseks?

Bylinėjantis su valstybe visiškai neaišku, ant kokios spalvos sustos kamuoliukas ar į kurią pusę nusvirs svarstyklės.

Antai buvęs teisėjas iš Panevėžio R.Savickas dar tais laikais, kai D.Grybauskaitė dirbo Europos Komisijoje, pagrasino, kad su kolegomis kreipsis į Europos teisingumo teismą dėl Lietuvoje vilkinamų bylų.

„Būtų mano valia, tu jau šiandien nebedirbtum“, – toks D.Grybauskaitės grasinimas teisėjui išsipildė netrukus, kai eurokomisarė tapo prezidente. R.Savickui ir jo žmonai buvo iškelta baudžiamoji byla, tiesa, sutuoktinė vėliau buvo išteisinta ir prisiteisė solidžią sumą. Tačiau vyro karjeros – kaip nebūta.

Užtat buvusiam generaliniam prokurorui E.Pašiliui bylinėjimasis su valstybe baigėsi daugiau nei sėkmingai. Kantriai išlaukęs, kol D.Grybauskaitė baigs savo antrąją kadenciją, prokuratūros vadovas pateikė ieškinį prieš valstybę dėl Ukmergės teisme, kuriame jis anksčiau darbavosi, aptikto gyvsidabrio. Ir jam pavyko prisiteisti kompensaciją – 16 tūkst. eurų.

Negana to, vėliau E.Pašilis sulaukė ir paaukštinimo – tapo Apeliacinio teismo teisėju.

Taigi, kaip rodo patirtis, norint pasibylinėti su valstybe reikia ne tik turėti užnugarį (tarp politikų ar pačiuose S.Daukanto aikštės rūmuose), bet ir žinoti, kada galima pateikti ieškinį.

Galbūt E.Pašilio pavyzdžio paskatinti ir tie 25 teisėjai nutarė nelaukti. Juk dar nežinia, kokie vėjai papūs po kitų rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.