JAV ambasadorius Lietuvoje Kaune atrado labiausiai amerikietiškų vietų maršrutą

JAV ir Lietuvos santykių šimtmečio proga Kaune apsilankęs JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas nedidelėmis JAV vėliavėlėmis pagerbė dviejų valstybių diplomatiniams santykiams svarbias istorines vietas.

 JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas<br> B. Sabaliauskaitės nuotr.
 JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas<br> B. Sabaliauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-29 15:18, atnaujinta 2022-07-29 18:26

Liepos 28 d. sukako lygiai šimtas metų, kai Lietuvą de jure pripažino Jungtinės Amerikos Valstijos ir tarp dviejų valstybių buvo užmegzti diplomatiniai santykiai. 

– Prieš šimtą metų Lietuvai buvo itin svarbu užmegzti santykius su Amerika visų pirma dėl politinių ir ekonominių aplinkybių. Tačiau dabar svarbiausias dviejų valstybių santykių prioritetas yra Lietuvos saugumas? – portalas lrytas.lt paklausė JAV ambasadoriaus Lietuvoje Roberto S. Gilchristo.

– Manau, mūsų šalių santykiuose išlieka svarbūs visi klausimai, tačiau, žinoma, saugumo tema yra tai, apie ką kalbame daugiausiai. Ir saugumo ryšiai tarp Lietuvos ir Amerikos yra labai stiprūs, Lietuvoje yra mūsų kariai daugiau kaip trejus metus, saugumo bei gynybos klausimai yra vienas iš prioritetų. 

Tačiau vyksta ir visų kitų lygių bendradarbiavimas - verslo, investicijų, kultūros srityse. Neseniai dalyvavau forume Pensilvanijoje, kuriame buvo daug kalbama apie JAV investicijas regione. Visgi, saugumas, žmogaus teisės ir demokratijos vertybių išlaikymas yra mūsų santykių pagrindas. 

– Dažniausiai kalbėdami apie santykius su JAV kalbame apie naudas Lietuvai, o kuo Amerikai yra naudinga partnerystė su Lietuva?

– Aš nepaliauju stebėtis, kiek daug garsių amerikiečių turi lietuviškas šaknis. Tai yra neįtikėtina, kiek daug žmonių Amerikoje turėjo senelius ar prosenelius, kurie gyveno Lietuvoje. Taip pat manau, kad Lietuva yra ta šalis, kuri įkvepia savo laisvės pavyzdžiu daugybę amerikiečių, kuriems lietuvių kova už laisvę ir demokratiją labai primena jų pačių vertybes, tai mus jungia.

Matome, kaip stipriai Amerika palaiko Ukrainą, kaip ir Lietuva, nes žmonės, kurie kovoja už tas pačias vertybes ir idėjas yra stiprūs kartu.

– Lietuvoje pats asmeniškai skiriate didelį dėmesį žmogaus teisių temoms – tai yra viena esminių demokratijos vertybių, tačiau ypač informacinių karų kontekste susidaro įspūdis, kad daliai žmonių demokratiniai principai net ir Lietuvoje tampa nebesvarbūs?

– Mes nuolat turime kovoti už demokratijos išlaikymą visuose lygmenyse. Šiuo metu ukrainiečiai kaunasi už tai fiziškai mūšio lauke. Tačiau karas vyksta ir informaciniame lauke, kur Rusija, Kinija skleidžia savo naratyvus, o mes turime vienintelį pasirinkimą - tvirtinti tai, kas mums svarbu, neabejotinai, žmogaus teisių temos yra vienos svarbiausių. Demokratija yra procesas, kurieme kiekvienas turime atsakomybę ir pasirinkimą.

– Pastaruoju metu esate gana dažnas svečias Kaune, ar tai susiję tik su istoriniais įvykiais, gal teko apsilankyti ir Europos kultūros sostinės renginiuose? 

– Labiausiai noriu aplankyti Yoko Ono inistaliaciją Lietuvos centrinio banko rūmuose, dar neturėjau progos, bet būtinai tai padarysiu. Didžiuojuosi, kad šios garsios amerikietės menas pristatomas Kaune. Man labai patinka Vilnius, bet taip pat labai patinka ir Kaunas - tai labai gražus miestas, visų pirma savo modernizmo architektūra. Mielai čia apsilankau, o JAV ir Lietuvos diplomatinių santykių šimtmečio proga surengtas turas paliko labai šiltus įspūdžius - džiaugiuosi Kaune suradęs tiek daug sąsajų su Amerika.

– Dėkoju už pokalbį.

JAV ambasados Lietuvoje delegacija diplomatinių santykių šimtmečio proga apsilankė S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome, padėjo gėlių prie Samuelio Harriso paminklo senosiose Aleksoto kapinėse, apsilankė jo vardo gatvėje. Toliau maršrutas suko į Amerikos lietuvių gatvę bei V. Putvinskio gatvę, kur tarpukariu veikė JAV pasiuntinybė Lietuvoje. Taip pat svečiai lankėsi Vytauto Didžiojo karo muziejuje, „Krepšinio namuose“ ir Maironio muziejuje, kur lankytojams atverta diplomatijos santykių šimtmečiui skirta fotografijos paroda. 

Ketvirtadienio vakarą Rotušės aikštėje šimtmečio paminėjimo proga surengtas koncertas, kuriame „Kaunas 2022“ vasaros scenoje pasirodė iš JAV į Kauną specialiai šiai progai atvykusių a cappella grupių „Freedom’s Boombox” ir „Pipeline Vocal Project“ atlikėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.