Klaipėdos rajonas sieks pritraukti medikus: kompensuos įsikūrimą rajone, rezidentūros paskolą, atvykimą į darbą

Kvalifikuotų, jaunų medikų pritraukimas į rajonus tampa vis aktualesniu klausimu daugeliui savivaldybių. Klaipėdos rajonas šį klausimą ėmėsi spręsti iš esmės.

Jau patvirtintas medikų, rezidentų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų skatinimo dirbti Klaipėdos rajone priemonių paketas, kuriam Savivaldybės biudžete šiemet numatyta 50 tūkst. eurų.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Jau patvirtintas medikų, rezidentų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų skatinimo dirbti Klaipėdos rajone priemonių paketas, kuriam Savivaldybės biudžete šiemet numatyta 50 tūkst. eurų.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Bronius Markauskas ir Artūras Bogdanovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Bronius Markauskas ir Artūras Bogdanovas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Reklama

Jul 29, 2022, 5:04 PM

Jau patvirtintas medikų, rezidentų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų skatinimo dirbti Klaipėdos rajone priemonių paketas, kuriam Savivaldybės biudžete šiemet numatyta 50 tūkst. eurų.

Darbuotojams pritraukti – daug lengvatų ir paramos

„Išties tenka pripažinti, kad nutinka taip, jog medikui, slaugytojui ar kitam sveikatos priežiūros specialistui išėjus į pensiją, pakeitus darbo vietą, prisikviesti jaunus kvalifikuotus specialistus nėra lengva.

Turime įdėti kur kas daugiau pastangų, kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, didėtų teikiamų konsultacijų skaičius, sutrumpėtų patekimo pas specialistą laukimo laikas, būtų užtikrinta visa žmogui reikalinga pagalba“, – sako Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Todėl Taryboje mėnesio pradžioje vienbalsiai pritarta ir patvirtintas medikų skatinimo priemonių paketas. Jame numatytas įsikūrimo rajone išlaidų kompensacijos skyrimas: būsto pirkimui rajone, paskolos būstui statyti ar pirkti kompensavimui, būsto remontavimui arba rekonstravimui, taip pat nuomos mokesčiui padengti.

Trūkstamų specialistų sąrašą gydymo įstaigos Savivaldybei turės pateikti kasmet iki spalio 15 d.

Dėmesys rezidentams

„Norint išlaikyti tolygų medikų pasiskirstymą tarp didmiesčių ir rajonų, aiškiai matome būtinybę atsigręžti ir į gydytojus rezidentus. Galėsime apmokėti rezidentūros studijas ar kompensuoti studijoms paimtą paskolą. 70 procentų studijų kainos dengtų Savivaldybė, 30 procentų – gydymo įstaiga, kurioje rezidentas turės įsipareigoti dirbti tam tikrą laiką“, – sako vicemerė Ligita Liutikienė.

Taip pat bus galimas studijų ar joms apmokėti paimtos paskolos kompensavimas Lietuvos universitetuose pagal studijų išlaidų sąmatą.

Svarbi motyvacija, renkantis darbą rajone, pasak vicemerės L.Liutikienės, bus ir kitos siūlomos socialinės garantijos – finansinė išmoka darbuotojo poreikiams tenkinti ir net papildomas specialisto sveikatos draudimas.

Kelionės išlaidų kompensacija

Klaipėdos rajone veikia dešimt asmens ir visuomenės bei socialinių paslaugų įstaigų. Jose dirba beveik 800 darbuotojų. Beveik trečdalis jų kasdien važinėja į darbą ir atgal didesniu nei 10 km atstumu. Įstaigų surinktais duomenimis, vidutiniškai kasdien darbuotojas važiuoja 43 km iš namų į darbą ir iš darbo į namus.

„Matėme būtinybę svarstyti ir šios srities darbuotojų kelionės išlaidų kompensavimą. Juolab, kad Savivaldybė tokį mechanizmą jau taiko pedagogams. Taryba pritarė, kad kompensacija bus skiriama visiems asmens ir visuomenės bei socialinių paslaugų įstaigų darbuotojams, kurių kelionė į darbą ir atgal siekia nuo 10 iki 50 kilometrų“, – sako vicemerė L.Liutikienė.

Pagerbimo forma – metų darbuotojo premijos

Patvirtinti ir metų medicinos darbuotojo premijos skyrimo nuostatai. Kasmet bus galima apdovanoti du medikus, jiems skiriant po 1500 eurų dydžio premiją. Premijos bus teikiamos Lietuvos medicinos darbuotojų dieną, kuri yra minima balandžio 27 d.

„Džiaugiuosi, kad galėsime skirti tokias premijas, nes tai ne tik viena iš sveikatos įstaigose dirbančių medikų pagerbimo formų, bet kartu ir motyvavimo priemonė, kuriant palankų darbo mikroklimatą“, – sako vicemerė L.Liutikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.