Arūnas Dumalakas. Pasirodo, Vilniaus klimatui pagerinti tereikia 100 tūkst. eurų

Kalbėdamas apie viešąsias įstaigas, dygstančias po savivaldybės sparnu, A.Zuoko ir vilniečių koalicijos narys V.Sadauskas pasakė a, bet neištarė b.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-07-30 07:00, atnaujinta 2022-07-30 07:44

Politikas pastebėjo, kad šios tarybos kadencija pasižymėjo viešųjų įstaigų steigimu: „Viskas labai patogu, pats meras priima į pareigas ir atleidžia viešųjų įstaigų vadovus. Tai reiškia, kad per daug niekam nereikia atsiskaityti, nes įdarbini ką nori.“

Neseniai nuskambėjo pasiūlymas steigti naują viešąją įstaigą „Neutralus klimatui Vilnius“. Tai skamba keistokai prisimenant, kad dėl brangstančių dujų per prasidėsiantį šildymo sezoną Vilnius ketina deginti gerokai taršesnį mazutą.

V.Sadauskui užkliuvo, kad įstaigai išlaikyti pradžioje bus skiriama 100 tūkst. eurų: „Sakoma, kad šios įstaigos pastangomis bus gerinama miestiečių gyvenimo kokybė. Įdomu, kaip?“

Apskritai kam tokia įstaiga? Tarybos narys pažymėjo, kad Vilnius jau turi ne vieną viešąją įstaigą, kurios darbuotojai kompetentingi rūpintis klimato reikalais. Pavyzdžiui, tokia yra įstaiga „Atnaujinkime miestą“.

Juk ji koordinuoja gyvenamųjų namų renovavimo klausimus, taip pat prisideda prie klimato kaitos mažinimo.

Opozicijos atstovas įsitikinęs, kad „Atnaujinkime miestą“ vykdytų ir kitas svarbias funkcijas.

Be to, savivaldybėje nuo seno yra Energetikos, Miesto tvarkymo ir Aplinkos apsaugos skyriai, Inovacijų ir technologijų grupė.

Surėmę pečius specialistai galėtų daug nuveikti rūpindamiesi klimato kaitos problemomis, bet kam? Geriau įsteigti dar vieną viešąją įstaigą už mūsų visų pinigus.

Panašu, kad V.Sadausko kritikos žodžių valdantieji neišgirs ir naujai iškeptos įstaigos „Neutralus klimatui Vilnius“ vadovė gaus 4200 eurų atlyginimą. Jos pavardė jau žinoma.

Gali būti, kad paskutiniais valdymo metais valdantieji prikeps dar ne vieną viešąją įstaigą savo šalininkams, neturintiems darbo.

Tačiau V.Sadauskas pastebėjo ne viską. Pasižvalgykime į viešųjų įstaigų sąrašą, skelbiamą savivaldybės puslapyje. Štai 43 įstaigos, kurių valdyme savivaldybė dalyvauja didesne nei 50 procentų akcijų dalimi ar balsų teise.

Tarp jų – visos miesto poliklinikos, „Užupio meno inkubatorius“ ar Vilniaus rotušė. Net likviduota „Vilnius veža“. Ši įstaiga kadaise nesėkmingai mėgino į taksi verslą įpūsti skaidrumo vėjo ir skatinti konkurenciją.

O dabar žvilgtelėkime į sąrašą 22 viešųjų įstaigų, kurių valdyme savivaldybė dalyvauja mažesne nei 50 procentų akcijų dalimi ar balsų teise.

Kas gi čia dabar? Pirmoji sąraše – viešoji įstaiga Maskvos kultūros ir verslo centras Maskvos namai.

Juokingas jos kapitalas – 118 eurų, bet savivaldybės akcijų dalis – 25 procentai.

Kiek kovojo R.Šimašiaus kariauna, kad Maskvos namai ties A.Juozapavičiaus ir Rinktinės gatvių sankirta nepradėtų veikti, kad pastatas liktų vaiduokliu ir pagaliau būtų nugriautas.

Merui pavyko atimti pastatą iš rusų, jis bus sunaikintas. Tačiau savivaldybė neatsikrato viešosios įstaigos Maskvos kultūros ir verslo centro Maskvos namų valdymo.

Negana to, iki šiol nelikviduotai įstaigai, turinčiai 137 eurų skolą „Sodrai“, savivaldybė suteikusi kabinetą jai priklausančiame Algirdo gatvės pastate.

Štai taip savivaldybė globoja įstaigą, įvardytą Rusijos propagandos židiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.