V. Sinkevičius skeptiškai vertina galimybę iš M. Drobiazko atimti pilietybę: galima svarstyti valstybinių apdovanojimų atėmimą

Lietuvos šokių ant ledo porai Margaritai Drobiazko ir Povilui Vanagui ketinant pasirodyti Rusijos prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmonos Tatjanos Navkos organizuojamame renginyje, konstitucinės teisės ekspertas Vytautas Sinkevičius teigia, kad galima kelti klausimą, ar iš poros neturėtų būti atimti valstybiniai apdovanojimai. Profesorius skeptiškai vertina viešoje erdvėje pasirodžiusius svarstymus, kad iš čiuožėjos M. Drobiazko būtų galima atimti jai suteiktą Lietuvos pilietybę. Ekspertas atkreipia dėmesį, kad įstatymiškai yra numatyti tam tikri atvejai, kuriais pilietybės yra netenkama, tačiau pilietybės atėmimo galimybės, pasak jo, Lietuvos įstatymuose nėra numatyta.

Vytautas Sinkevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Sinkevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2022, 5:20 PM

„Manyčiau, kad gal paskubėta su tokiu pasiūlymu, nes jeigu pažiūrėtume į Pilietybės įstatymą, tai tam yra nustatyti pagrindai, kada asmuo gali netekti pilietybės. Tai tarkime, kai jis įsigyja pilietybę pagal suklastotus dokumentus, įsigijo kitos valstybės pilietybę, gali netekti Lietuvos pilietybės, nes įstatymas draudžia būti jam kartu Lietuvos ir kitos valstybės piliečiu“, – Eltai teigė V. Sinkevičius.

Profesorius atkreipia dėmesį, kad taip pat asmuo pilietybės netekti gali tuo atveju, kai be Lietuvos Vyriausybės leidimo įstoja į kitos valstybės tarnybą.

Visgi Konstitucijos ekspertas atkreipia dėmesį, kad įstatymas apskritai nenumato galimybės iš asmens pilietybę atimti. Pasak jo, asmuo gali tik jos netekti.

„Pačiame įstatyme yra parašyta, kad pilietybė negali būti atimta. Pilietybės atėmimą paprastai naudojo diktatorinės valstybės, kai jos bausdavo disidentus, neleisdavo grįžti į savo pilietybės šalį ir panašiai. Yra du skirtingi dalykai: pilietybės netekimas, kai asmuo atlieka tam tikrus veiksmus, dėl ko jis netenka pilietybės. Ir antras dalykas, pilietybės atėmimas. Tai mūsų Pilietybės įstatymas pilietybės atėmimo kaip tokio nenumato“, – paaiškino jis.

V. Sinkevičius nesutinka su Stasio Šedbaro pasvarstymu, kad jei trūksta teisinių mechanizmų M. Drobiazko pilietybei atimti, procedūras galima patobulinti. Pasak jo, procedūrų dėl pilietybės pakeitimas gali būti pavojingas.

„Aš manau, kad nieko nereikia keisti, nes tas keitimas, jeigu mes tik įtvirtinsime įstatyme galimybę atiminėti pilietybę, tai tas įstatymas esant kitai politinei valdžiai, kitai daugumai gali būti naudojamas negeriems tikslams“, – pažymėjo jis.

Teisės ekspertas akcentuoja, kad pilietybė išimties tvarka turėtų būti suteikiama labai atsargiai – Lietuvai ypač nusipelniusiems žmonėms. Anot jo, M. Drobiazko atveju ši sąlyga nebuvo išpildyta.

„Pilietybę išimties tvarka reikia teikti labai atsargiai, nesišvaistyti pilietybe. Nes dažnai susiduriame su situacija, kai tą pilietybę išimties tvarka gauna žmonės, kurie jos visiškai neverti. Tai šis atvejis yra toks pats – ji buvo suteikta asmeniui, kuris jos visiškai nevertas. Bet įstatymas nenumato galimybės atimti pilietybės“, – pabrėžė jis.

Galima svarstyti čiuožėjams suteiktų valstybinių apdovanojimų atėmimą

Nors V. Sinkevičius nemano, kad pilietybės M. Drobiazko galėtų netekti, tačiau, pasak jo, šioje situacijoje galima būtų spręsti dėl čiuožėjams įteiktų valstybės apdovanojimų atėmimo.

„Yra nuostata, kad jeigu apdovanotas asmuo pažemina apdovanotojo vardą, tai prezidentas turi teisę išbraukti jį iš apdovanotų asmenų sąrašo. Ir yra dar pareiga tam asmeniui grąžinti apdovanojimą Prezidentūrai“, – atkreipė dėmesį jis.

M. Drobiazko ir P. Vanagui 2000 metais yra įteikti Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiai.

ELTA primena, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad Lietuvos pilietybė M. Drobiazko buvo suteikta kaip dovana, o ją, pažymi politikas, galima atsiimti. Ypač, akcentuoja S. Šedbaras, jei Lietuvos pilietybę gavusio asmens veiksmai niekaip nedera su šaliai ypač svarbiais principais. Kaip leido suprasti Seimo narys, garsiausios visų laikų Lietuvos šokių ant ledo poros pasirodymas Kremliaus ruporo žmonos renginyje būtų pakankamas pagrindas pradėti diskusiją dėl 1992 metais suteiktos pilietybės atėmimo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.