V. Sinkevičiaus žmonai suteikta Lietuvos pilietybė: „Asmeniniu pavyzdžiu pajaučiau, ką tai reiškia“

Prezidento Gitano Nausėdos dekretu rugpjūčio 5 dieną Lietuvos Respublikos pilietybė suteikta 15 asmenų, tarp jų – ir eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus žmonai Katerynai.

Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>D.Umbraso nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>D.Umbraso nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>D.Umbraso nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>D.Umbraso nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>D.Umbraso nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>D.Umbraso nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Virginijus Sinkevičius su žmona Kateryna.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-08-11 17:40

Beveik dešimtmetį kartu Lietuvoje gyvenančiai šeimai tai – itin džiugi žinia, tiesa, ją temdo kita aplinkybė – prieš priesaiką Lietuvos Respublikai K.Sinkevičienei reikės atsisakyti Ukrainos pilietybės.

Natūralus žingsnis

Naujienų portalui lrytas.lt eurokomisaras V.Sinkevičius pasakojo, kad žmonai Katerynai pilietybė suteikta santuokos su lietuviu pagrindu.

„Santuokos pagrindu pilietybės galima kreiptis po septynerių metų. Kai pernai suėjo septyneri metai, žmona kreipėsi, o prezidento dekretas išėjo lygiai po metų nuo kreipimosi“, – pasidalijo jis.

Pasak eurokomisaro, K.Sinkevičienė jau beveik dešimtmetį gyvena Lietuvoje, čia augina du poros vaikus ir savo ateitį sieja su šia šalimi, tad Lietuvos pilietybė buvo natūralus žingsnis.

„Lietuvos pilietybė yra natūralus žingsnis – vaikai yra lietuviai, daugiausiai gyvename Lietuvoje, ir žmona pastaruosius aštuonerius metus čia gyvena. Natūralu, kad ji turėtų tokią pačią pilietybę kaip ir visi kiti šeimos nariai“, – kalbėjo jis.

Tiesa, prieš priesaiką Lietuvos Respublikai K.Sinkevičienės dar laukia viena nemaloni procedūra.

„Dabar žmonai reikia pateikti paskutinius dokumentus dėl pilietybės atsisakymo – čia labiausiai gaila, nes vis dėlto ji norėtų pasilikti Ukrainos pilietybę.

Tačiau dviguba pilietybė Lietuvoje vis dar nėra įteisinta – nėra labai smagu, kad prieš prisiekiant reikia atsisakyti Ukrainos pilietybės“, – neslėpė V.Sinkevičius.

Politikas vylėsi, kad antruoju referendumu dvigubos pilietybės klausimai Lietuvoje bus išspręsti.

„Pačiam teko gyventi JAV ir aš mačiau, kaip skauda lietuviams, kurie gaudavo JAV pilietybę ir turėdavo atsisakyti Lietuvos pilietybės. Jiems tikrai tas žingsnis būdavo skaudus.

Visuomet palaikiau dvigubą pilietybę, ir dabar net asmeniniu pavyzdžiu pajaučiau, ką tai reiškia“, – pasidalijo jis.

„Dalyvaudami Sočyje, jie remia genocidą“

Kol dar 14 žmonių džiaugiasi prezidento G.Nausėdos suteiktomis Lietuvos Respublikos pilietybėmis, šalyje ir toliau netyla kalbos dėl pilietybės atėmimo iš asmenų, veikiančių prieš Lietuvą. 

Reaguodami į Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko pasirodymą Sočyje, Seimo konservatorių frakcijos nariai įregistravo Pilietybės įstatymo pataisą, kuria siūloma įtvirtinti naują pilietybės netekimo pagrindą – už asmens veiksmus, neatitinkančius Lietuvos interesų.

Tiesa, ši norma galiotų tik asmenims, Lietuvos Respublikos pilietybę gavusiems išimties tvarka.

Eurokomisaras V.Sinkevičius teigė tokią iniciatyvą visiškai palaikantis.

„Tai yra teisinga. Pilietybėmis yra nesimėtoma. Atsiminkime, kiek mes turėjome sportininkų – tiesą sakant, kaskart prasidėjus dailiojo čiuožimo sezonui atsiranda poreikis pilietybei.

Pilietybės suteikimas yra labai atsakingas procesas. Mano žmonai suteikta pilietybė nėra suteikta išimties būdu, bet tai truko septynerius metus. O išimties tvarka gavę pilietybę turi būti tikrai išskirtiniai, nusipelnę asmenys“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

Eurokomisaras teigė palaikantis prezidento sprendimą M.Drobiazko ir P.Vanagą išbraukti iš valstybės apdovanotųjų sąrašo, taip pat, atsiradus teisiniam pagrindui, palaikytų ir pilietybės atėmimą iš M.Drobiazko.

„Prezidentas pasielgė teisingai – pirmiausiai valstybiniai ordinai, apdovanojimai. Tai yra išskirtinis, išskirtinių žmonių, nusipelniusių valstybei, klubas, ir tame klube tikrai neturi būti tų, kurie sutinka su kasdien mirštančiais vaikais, moterimis, kurie sutinka su prievartavimais, plėšimais ir teritorijų okupacija.

Šiuo atveju, dalyvaudami Sočyje, tiek P.Vanagas, tiek M.Drobiazko tai puikiai žino, puikiai supranta ir jie priėmė sprendimą – jie remia tuos veiksmus, kurie yra vykdomi Ukrainoje. Jie remia genocidą“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.