Europos smėlio skulptūrų čempionu tapusio vilniečio darbas Belgijoje sulaukė neregėto dėmesio

Europos smėlio skulptūrų čempionu tapusio vilniečio Andriaus Petkaus darbas taip sužavėjo belgus, kad jie trapią lietuvio sukurtą skulptūrą panoro paversti ilgaamže.

Šią A.Petkaus iš smėlio sukurtą sudėtingą skulptūrą belgai nusprendė pasilikti savo kurorte.<br>Lrytas.lt koliažas
Šią A.Petkaus iš smėlio sukurtą sudėtingą skulptūrą belgai nusprendė pasilikti savo kurorte.<br>Lrytas.lt koliažas
Midelkerkės kurorto paplūdimį Belgijoje puošia ir tokia 2019 metais belgo W.Delvoye iš metalo sukurta skulptūra.<br>A.Petkaus nuotr.
Midelkerkės kurorto paplūdimį Belgijoje puošia ir tokia 2019 metais belgo W.Delvoye iš metalo sukurta skulptūra.<br>A.Petkaus nuotr.
Šią A.Petkaus iš smėlio sukurtą sudėtingą skulptūrą belgai nusprendė pasilikti savo kurorte.
Šią A.Petkaus iš smėlio sukurtą sudėtingą skulptūrą belgai nusprendė pasilikti savo kurorte.
A.Petkaus iš metalo sukurta milžinišką vabzdį vaizduojanti skulptūra yra net tolimojoje Australijoje (nuotr.).
A.Petkaus iš metalo sukurta milžinišką vabzdį vaizduojanti skulptūra yra net tolimojoje Australijoje (nuotr.).
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-08-15 08:06

Belgijos paplūdimyje iš smėlio sukurtą 3 metrų aukščio sudėtingą skulptūrą dabar teks atkartoti iš betono.

Su tokia netikėta užduotimi susidūrė iš Darbėnų (Kretingos r.) kilęs ir dabar Vilniuje gyvenantis garsus smėlio ir ledo skulptorius 45 metų A.Petkus.

Iš smėlio sukūręs skulptūrą, vaizduojančią mezginiu apsigobusią moterį, liepos pabaigoje lietuvis nugalėjo Midelkerkės kurorte vykusiame Europos smėlio skulptūrų čempionate.

Lietuvio kūrinys privertė išsižioti vertinimo komisiją ir miesto valdžią, kuri iš karto apsisprendė šį kūrinį išsaugoti ilgam.

Dar apdovanojimo metu Midelkerkės meras Jeanas Marie Dedeckeras pranešė prašysiąs lietuvio pagaminti kūrinio kopiją, kuri papildytų paplūdimio meno kūrinių galeriją po atviru dangumi.

Apie 7 kilometrų ilgio kurorto paplūdimyje palei kopas kelių šimtų metrų atstumu viena nuo kitos eksponuojama daugiau nei dešimt iš įvairių medžiagų sukurtų pasaulyje žinomų šiuolaikinių skulptorių kūrinių.

Daugkartinis pasaulio smėlio skulptūrų čempionas A.Petkus sakė, kad atsidurti tokioje garbingoje menininkų kompanijoje yra didesnis laimėjimas nei Europos čempionato laimėtojo titulas.

Pagamins dar šiemet

Grįžęs į Lietuvą menininkas kurį laiką abejojo, ar šis belgų pasiūlymas yra rimtas: „Maniau, kad apdovanojimo metu emocijų nesuvaldęs meras leptelėjo apie būsimąjį užsakymą, o po to galėjo persigalvoti.“

Tačiau, lietuvio nuostabai, po kelių dienų jis iš Belgijos kurorto savivaldybės sulaukė laiško, kuriame buvo teiraujamasi, kokie būtų skulptūros autoriaus pasiūlymai.

„Ši skulptūra įspūdingai atrodytų, jei būtų išlieta iš bronzos, tačiau tuomet jos mastelis turėtų būtų mažesnis, nes bronzinė smėlio skulptūros kopija belgams atsieitų labai brangiai.

Belgijos miestas vis dėlto pageidavo originalios 3 metrų aukščio skulptūros ir aptarėme, kad ji galėtų būti iš pigesnių medžiagų. Galbūt iš ilgaamžio betono“, – pasakojo A.Petkus.

Anot menininko, jis tuomet Lietuvoje savo kūrinį turėtų atkartoti iš plastilino, išlieti iš betono ir nugabenti į Belgiją. Skulptorius tikisi tokį užsakymą įgyvendinti per du mėnesius.

Galutinai viskas priklauso nuo belgų skiriamos pinigų sumos. Tai bus nuspręsta rugsėjo mėnesį, kai Midelkerkės savivaldybė svarstys miesto biudžetą.

Atliko eksperimentą

Visame pasaulyje smėlio bei ledo skulptūras kuriantis A.Petkus belgų kvietimą dalyvauti Europos čempionate priėmė visiškai atsitiktinai.

Mat dažniau jam tenka dalyvauti daugelyje šalių vykstančiuose komerciniuose festivaliuose, kuriuose tam tikra tema iš smėlio kuriamoms skulptūrų galerijoms samdomi geriausi pasaulio menininkai.

Tačiau liepos pabaigoje lietuvis buvo neužsiėmęs, todėl nusprendė pirmą kartą dalyvauti Pasaulio smėlio skulptūrų asociacijos rengiamame čempionate. Tiesa, laimėti nesitikėjo, pagrindinis tikslas buvo šiuo renginiu pasinaudoti kūrybiniam eksperimentui.

„Vilniaus užmiestyje esančiame Bukiškio pasakų parke esu sumanęs sukurti trečią savo skulptūrą iš metalo Hanso Christiano Anderseno pasakos „Nauji karaliaus drabužiai“ motyvais.

Tai turėtų būti iš metalo sukurtas ažūrinis mezginys, į kurio vidų įlindęs žmogus išliktų matomas. Todėl Belgijoje atsirado gera proga iš smėlio dideliu masteliu sukurti tokio mezginio formą ir įvertinti, kaip tai atrodys“, – pasakojo skulptorius.

Kurti buvo sudėtinga

Tokiam eksperimentui buvo tinkama čempionato tema – „Visa ko pradžia“.

Savo skulptūrą A.Petkus pavadino „Tarp kitko“. Lietuvis pavaizdavo po mezginiu savo paslaptis saugančią moterį – kiekviena mezginio kilputė yra atskira paslaptis. Tos paslaptys lyg ir paslėptos, bet tarsi ir matomos.

Sunkiausia smėlyje buvo išdrožinėti mezginį, kurio gijos turėjo būti storos, kad nesubyrėtų. Todėl išėjo storas vilnonis mezginys, kuris vietomis turėjo būti permatomas, kad matytųsi moters kūnas.

Menininkų darbams buvo skirtas molingas smėlis, kuris gana tvirtas. Pradėję darbą visi čempionato dalyviai rado sutrombuotą kelių metrų aukščio piramidės formos smėlio bokštą. Skulptoriai savo kūrinius smėlyje pradeda skaptuoti nuo viršaus pasilipę ant piramidės aukštų. Todėl pastebėjus viršuje padarytą klaidą vėliau ją ištaisyti labai sudėtinga, nes be pagalbinių priemonių pasiekti skulptūros viršaus neįmanoma.

Kad moters kūno spalva skirtųsi nuo mezginio, baigęs darbą A.Petkus vandeniu plovė mezginio smėlį, kad jis taptų šviesesnis.

Jeigu belgų užsakytą skulptūrą teks lieti iš betono, menininkas skirtingus atspalvius bandys išgauti į betoną įmaišydamas trupinto marmuro.

Iš smėlio kuria šešiolika metų

Dailės akademiją baigęs ir 16 metų daugelyje valstybių skulptūras kuriantis A.Petkus priklauso šios meno šakos pasaulio elitui ir patenka į geriausių smėlio skulptorių penketuką.

Pasaulyje smėlio skulptūras kuria apie porą šimtų menininkų, tačiau tik apie 30 skulptorių yra pelnę festivalių ir konkursų rengėjų pripažinimą.

Tris kartus pasaulio čempiono titulą jau pelnęs lietuvis kasmet sulaukia keliasdešimties kvietimų vykti į įvairius festivalius ir konkursus. Jų rengėjai menininkams apmoka kelionės, apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas, todėl A.Petkui lieka tik išsirinkti pageidaujamą šalį.

„Jei dalyvaučiau visur, kur esu kviečiamas, metus galėčiau važinėti po pasaulį net neužsukdamas į Lietuvą“, – sakė menininkas.

Iš medžio, akmens, metalo sukurtų lietuvio darbų viešose vietose yra keliose šalyse, daugiausia poilsio parkuose.

Trys skulptūros yra skirtingose Latvijos vietose, Suomijos Porio miesto parke, Rusijoje – Permėje ir Tobolske.

A.Petkaus iš metalo sukurta milžinišką vabzdį vaizduojanti skulptūra yra net tolimojoje Australijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.