Arvydas Lekavičius. Prokurorai miega, o statistika gerėja

Buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius pasakojo, kaip tekdavo stengtis, kad nusikaltėlių gaujos sulauktų atpildo. Tyrėjai kartu su prokurorais vykdavo pas nukentėjusius verslininkus, įkalbinėdavo rašyti pareiškimus, kad būtų galima pradėti teisinius procesus.

Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 6:35 AM

Po trijų dešimtmečių mažai ką bereikia įkalbinėti pranešti apie nusikaltimą ar apie jį padariusius asmenis.

Tačiau tai padarius dažnai atsitrenkiama į sieną – prokuratūra atsisako pradėti tyrimą ar kelti baudžiamąją bylą.

Štai Tauragės rajone keliolika kaimo gyventojų prarado po 10–15 tūkstančių eurų, kuriuos susišlavė žemes pažadėjęs supirkinėti jau anksčiau už sukčiavimą teistas aferistas. Nei žemių, nei pinigų.

Žmonės nenorėjo tylėti, vienas po kito rašė pareiškimus Tauragės prokuratūrai, tačiau nieko nepešė, prokurorai atsisakė pradėti bylą – esą čia civiliniai santykiai. Įtūžę kaimiečiai pasisamdė advokatą ir po jo skundų teismai įpareigojo prokurorus dirbti. Bet jie, užuot tai darę, ėmė prikaišioti advokatui, kodėl šis gina nukentėjusius žmones, o galiausiai ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Šiuo atveju bent žmonių aukų nebuvo. Tuo metu, kai prieš porą metų sukčiai dėl pinigų nužudė pensininkę Z.Ditkevičienę, prokurorai pasirinko lengviausią kelią – bylą nutraukė, prieš tai pareiškę, kad moteris mirė nuo ligos.

Tik kai advokatai surinko nepaneigiamus žmogžudystės įrodymus, byla buvo atnaujinta.

Čia yra proga prisiminti anekdotą apie prokurorą. Gal ne anekdotą, o tikrą įvykį. Kalbama, kad verslininkas paprašė pažįstamo prokuroro pradėti ikiteisminį tyrimą prieš jį apgavusį sukčių ir pažadėjo dosniai atsilyginti. Po kiek laiko verslininkas gauna pranešimą – tyrimą atsisakyta pradėti. Lekia jis pas prokurorą, o šis porina – taigi atsilyginti pasiūlė ir sukčius. Pinigai tie patys, tik atsisakius kelti bylą net dirbti nereikės.

Beje, tokie prokurorai turi į ką lygiuotis. Juk jų vadovė Nida Grunskienė į sostinę buvo perkelta iš Panevėžio apygardos prokuratūros, kurią ne kartą buvo supurtę pareigūnų tingumą ir apsileidimą liudijantys skandalai.

Paaiškėjo, kad įtariamųjų atžvilgiu mėnesių mėnesiais nebuvo atliekami jokie veiksmai, o ikiteisminio tyrimo terminai pagal tą patį šabloną nuolat buvo tęsiami. Ir tęsdavo juos ne tik eiliniai prokurorai, bet ir pati N.Grunskienė.

Vis dėlto nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Juk kai bylos net nepradedamos tirti, Lietuvoje sparčiai gerėja nusikalstamumo statistika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.