Valstybinių miškų urėdijos organizuotoje stovykloje – sumaištis jau pirmąją naktį: vaikus užpuolė blakės, stovykla nutraukta Urėdija žada klaidą taisyti

Valstybinių miškų urėdijos kasmet inicijuojama stovykla vaikams šiemet baigėsi vos prasidėjusi – mažuosius gamtos mylėtojus stovyklauti išleidę tėvai jau pirmąją naktį gavo žinutes, kad atžalas greičiausiai teks pasiimti namo, nes juos užpuolė blakės.

 Laužas<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Laužas<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Vaikai<br>V.Balkūno nuotr.
Vaikai<br>V.Balkūno nuotr.
 Stovyklavietė<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Stovyklavietė<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Miškas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miškas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 19, 2022, 9:00 PM, atnaujinta Aug 22, 2022, 9:13 AM

Savo ruožtu Urėdijos atstovai dėl šios situacijos apgailestauja, ir tvirtina, kad sąlygų neišpildė jos pasirinkta įmonė – „Gintaro poilsiavietė“. Urėdijos atstovai žada, kad patirta žala ir sugaištas laikas nukentėjusiems vaikams ir jų tėvams bus kuo greičiau kompensuoti.

Pasibaisėjo vaikų gyvenimo sąlygomis

Su naujienų portalu lrytas.lt susisiekusi moteris papasakojo, kad į vaikų stovyklą „Mūsų žalioji vasara“ išvyko ir du jos anūkai.

Gamta besidomintiems vaikams Valstybinių miškų urėdija stovyklas organizuoja kasmet. Šį kartą už ją atsakinga buvo įmonė „Gintaro poilsiavietė“, kuri turėjo užtikrinti stovyklautojams kokybišką apgyvendinimą ir sąlygas. Visgi pašnekovė teigė, kad vaikams poilsį ir nuotykius apkartino jau pirmoji naktis.

„Valstybinių miškų urėdija kiekvienais metais organizuoja vaikams stovyklas, nes kai kuriose mokyklose vyksta specialūs miškininkų būreliai. Jos yra nemokamos, todėl, aišku, vykdomi viešieji pirkimai. Kadangi organizacija laimėjo konkursą, nes pasiūlė gerą kainą, dabar ji ir organizavo tą stovyklą.

Stovykla prasidėjo rugpjūčio 17 dieną, bet jau pirmą naktį, apie antrą valandą nakties gavome žinutes iš vadovų, kad vaikai perkelti į kitas patalpas, nes juos pradėjo kandžioti blakės“, – portalui lrytas.lt pasakojo ji.

Stovykloje buvo ir du jos anūkai – pasak moters, vaikai miegojo nameliuose, maždaug po 5–6 vaikus viename kambaryje. Naktį išgirdę šurmulį stovyklos vadovai atėjo apsižvalgyti.

„Vadovai atėjo patikrinti ir rado tuos vabalus, nustatė, kad ten blakės. Perkėlė vaikus į kitas, jau švarias patalpas, sakė, kad iškvietė dezinfektorius, nors, kiek vėliau supratau, jie patys kažkuo išpurškė kambarius. Vaikai dvi naktis miegojo švariuose nameliuose, o trečią naktį juos perkėlė į tuos pačius namelius.

Aš paskambinau vadovams ir paklausiau, kas ten dedasi. Man tas vadovas ir sako: „O ko jūs, ponia, norite?“ Tėvai visi supanikavę, nes kai iš stovyklos naktį gauni žinutę, kad vaikams blogai, juos kanda, tai kiekvienas tėvas susinervins ir norės, kad vaikai grįžtų namo.

Tie vadovai – kažkokie niolikiniai, nesugebantys spręsti bet kokių problemų. Įsivaizduoju, kad ta organizacija, kuri tuo rūpinosi, turėjo siųsti savo suaugusį atstovą, kuris būtų viską sutvarkęs, o ne siųsti kažkokius piemenis, kurie nesugeba nieko išspręsti“, – pasipiktinimo neslėpė moteris.

Galiausiai ketvirtą dieną stovykla buvo nutraukta, nors turėjo vykti iki rugpjūčio 21-osios.

„Kadangi jie galimai bijo atsakomybės, sugalvojo, kad jie tą stovyklą uždarys. Dabar vaikai sėdi, laukia, kol jiems suorganizuos transportą ir veš namo“, – pridūrė ji.

Patirtą žalą kompensuos

Valstybinių miškų urėdijos komunikacijos vadovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė portalui lrytas.lt atsiųstame atsakyme savo ruožtu apgailestavo dėl netinkamų vaikų apgyvendinimo sąlygų.

„Nuoširdžiai atsiprašome tiek vaikų, tiek tėvelių, tiek Jaunųjų miško bičiulių mokytojų už netinkamas vaikų apgyvendinimo sąlygas stovykloje ir dėl to patirtus nepatogumus. Mums Jaunųjų miško bičiulių sambūris ir jo veikla yra be galo svarbūs. Mūsų miškininkai jau daugelį metų globoja gamtą mylinčią ir miškininko profesija besidominčią jaunąją kartą, veda jiems paskaitas, kartu kelia inkilus, dalyvauja Miškasodyje ir Miško kuopos talkose.

Todėl po pertraukos viešųjų pirkimų būdu įsigijome vaikų stovyklos paslaugas aktyviausių Jaunųjų miško bičiulių nariams norėdami atsidėkoti už jų aktyvumą ir dalyvavimą mūsų veiklose“, – rašė ji.

Pasak Valstybinių miškų urėdijos atstovės, gamtosauginės stovyklos „Mūsų žalioji vasara“ įgyvendinimo paslaugos buvo patikėtos įmonei „Gintaro poilsiavietė“, kuri pagal sutartį įsipareigojo užtikrinti tinkamas gyvenimo sąlygas, pasirūpinti vaikų sveikata ir saugumu visos stovyklos metu.

„Nors poilsiavietės vadovų buvome patikinti, kad situacija suvaldyta, tačiau patys matome, kad stovykloje sudarytos sąlygos vaikams saugiai poilsiauti yra neužtikrinamos. Vaikų poilsį stovykloje nutraukėme, suorganizavome vaikų pervežimo paslaugas, kad vaikai saugiai pasiektų namus, asmeniškai pasikalbėjome su visų vaikų tėveliais ir būrelių mokytojais.

Po to, kai vaikai saugiai pasieks savo namus, situaciją toliau ketiname aiškintis ieškodami būdų, kaip kompensuoti vaikams ir tėveliams už sugadintą laiką stovyklavietėje. Deja, atsidūrėme tokioje situacijoje, tačiau, norėdami, kad ir kitos įmonės ar organizacijos, perkančios stovyklavimo paslaugas, nenukentėtų kaip ir mes, svarstysime ir galimybę kreiptis į atitinkamas institucijas, kurios įvertintų stovyklos veiklą ir jos sąlygas vaikams.

Mums be galo apmaudu, kad vasaros stovykla, turėjusi suteikti vaikams džiaugsmo, tiekėjui neužtikrinus tinkamų sąlygų, turėjo būti nutraukta. Mūsų įmonei draugystė su Jaunaisiais miško bičiuliais yra labai daug reiškianti ir prasminga darbo dalis, todėl padarysime viską, kad ištaisytume šią klaidą“, – teigė S.Trinkūnaitė-Rimkienė.

Klaidą pripažįsta

„Gintaro poilsiavietės“ direktorė Asta Krakauskienė portalui lrytas.lt taigė, kad ši įstaiga veikia jau nuo 1978 metų, ir kasmet priima šimtus jaunųjų poilsiautojų. Ji apgailestavo, kad dėl nenumatytų aplinkybių stovyklą teko nutraukti.

„Taip, tikrai reikia pripažinti, kad paskutinę šių metų vasaros stovyklos pamainą viename iš „Gintaro poilsiavietės“ namelių buvo užfiksuotas toks incidentas. Stovyklavietės administracija operatyviai ėmėsi priemonių, vaikai buvo perkelti į kitas patalpas. Infekuotas namelis buvo izoliuotas ir dezinfekuotas.

Poilsiavietėje reguliariai vykdomas patalpų valymas ir dezinfekavimas, kad būtų užtikrinta švari ir saugi aplinka. Nuolat ieškome galimybių gerinti sanitarines higienos sąlygas“, – tvirtino A.Krakauskienė.

Pasak jos, nutikus šiam incidentui įstaiga atliko savo vidinį tyrimą.

„Pagal atsekamumą, kas tame poilsio namelyje gyveno ir individualius pokalbius, spėjame, kad užkratas į ankstesnę stovyklos pamainą galėjo atkeliauti kartu su asmeniu, gyvenusiu ir grįžusiu ar atostogavusiu vienoje iš ES šalių.

Nuoširdžiai atsiprašome už incidentą , dėl kurio užsakovo buvo nuspręsta nutraukti jaunųjų miško bičiulių stovyklą“, – rašoma lrytas.lt pateiktame atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.